Baze de date

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4
1. Definirea bazelor de date 4
1.1 Sistemul de gestionare a bazei de date 4
1.2 Componentele mediului SGBD 4
1.3 Modelarea datelor 4
1.3.1 Modelul entitate - Asociere 4
1.3.2 Modelul Entitate - Asociere Extins 4
1.4 Modele specializate de date 4
1.4.1 Modelul ierarhic 4
1.4.2 Modelul de date retea 4
1.4.3 Modelul de date relational 4
2.Baze de date relationale 4
2.1 Definitii 4
2.2 Tabele, atribute si relatii 4
Ce este un tabel 4
3. Proiectarea bazei de date 4
3.1 Proiectarea. Pozitiile persoanelor din mediul bazelor de date 4
3.2 Realizarea bazei de date ceruta 4
3.2.1 Colectarea si analiza cerintelor 4
3.2.2 Proiectarea bazei de date 4
3.2.3 Selectarea sistemului de gestiune a bazei de date 4
3.2.4 Proiectarea aplicatiei 4
3.2.3 Implementarea si testarea 4
3.3 Proiectarea bazei de date- Operator Telecom 4
3.3.1 Colectarea si analiza cerintelor 4
3.3.2 Proiectarea bazei de date - Telecom 4
3.3.3 Tabelele bazei de date 4
3.3.4 Diagrama Entitate-Asociere 4
3.3.5 Contrangeri 4
3.3.6 Proiectarea Logica a Bazei de Date 4
3.3.7 Pasul 4: Alegerea SGBD-ului 4
4. Implementarea bazei de date 4
4.1 Instalarea Mediului Oracle Database 11g Express Edition 4
4.2 Crearea Administratorului si Utilizatorilor 4
4.3 Crearea Tabelelor 4
4.3.1 Sintaxa 4
4.3.2 Crearea tabelei Clienti 4
4.3.3 Crearea tabelei Abonati 4
4.3.5 Crearea tabelei Pachete 4
4.3.4. Crearea tabelei Facturi 4
4.3.6 Crearea tabelei Costuri 4
4.3.7 Crearea tabelei NrTelefon 4
4.3.8 Crearea tabelei Servicii 4
4.3.9 Crearea tabelei PrePlatit 4
4.4 Introducerea Contrangerilor tip Cheie Straina 4
4.4.1 Introducerea cheilor straine in tabelul Abonati 4
4.4.2 Introducerea cheilor straine in tabelul NrTelefon 4
4.4.3 Introducerea cheilor straine in tabelul PrePlatit 4
4.4.4 Introducerea cheilor straine in tabelul Costuri 4
4.5 Verificarea constrangerilor introduce 4
4.6 Popularea Tabelelor 4
4.6.1 Popularea tabelei Clienti 4
4.6.2 Popularea tabelei Abonati 4
4.6.3 Popularea tabelei Pachete 4
4.6.4 Popularea tabelei Facturi 4
4.6.5 Popularea tabelei Costuri 4
4.6.6 Popularea tabelei NrTelefon 4
4.6.7 Popularea tabelei Servicii 4
4.6.8 Popularea tabelei Preplatit 4
4.7 Crearea vederilor 4
4.7.1 Crearea vederii ce contine clientii care utilizeaza servicii de roaming 4
4.7.2 Crearea vederii ce contine clientii care platesc peste o anumita suma 4
4.7.3 Crearea vederii ce contine clientii care au o anumita vechime 4
Bibliografie 4


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
1. Definirea bazelor de date
In ziua de astazi, fara sa ne dam seama folosim pentru aproape orice activitate din mediul online si nu numai servicii ce au ca si componenta principala o baza de date. De exemplu: depunerea sau extragerea unor sume de bani din banca, rezervarea biletelor de tren sau avion, cautarea unei referinte intr-o biblioteca computerizata, cumpararea unor produse etc.
In sensul cel mai larg, o baza de date (database) este o colectie de date corelate din punct de vedere logic, care reflecta un anumit aspect al lumii reale si este destinata unui anumit grup de utilizatori. In acest sens, bazele de date pot fi create si mentinute manual (de exemplu, fisele de evidenta a cartilor dintr-o biblioteca, asa cum erau folosite cu ani in urma) sau computerizat, asa cum este majoritatea bazelor de date folosite in momentul de fata. O definitie intr-un sens mai restrans a unei baze de date este urmatoarea: 
O baza de date (database) este o colectie de date creata si mentinuta computerizat, care permite operatii de introducere, stergere, actualizare si interogare a datelor. Simple colectii de fise (documente pe hartie) sau fisiere de date, care contin inregistrari de date, dar nu permit operatii de interogare, nu sunt considerate baze de date. De exempu, datele memorate in fisiere pe disc de un instrument de calcul tabelar (ca Microsoft Excel) sau documentele memorate de un editor de text (ca Microsoft Word) nu sunt considerate baze de date. 
Bazele de date pot avea dimensiuni (numar de inregistrari) extrem de variate, de la cateva zeci de inregistrari (de exemplu, baza de date pentru o agenda cu numere de telefon) sau pot ajunge la zeci de milioane de inregistrari (de exemplu, baza de date de plata pentru plata taxelor si a impozitelor). Utilizatorii unei baze de date au posibilitatea sa efectueze mai multe categorii de operatii asupra datelor memorate:
- Introducerea de noi date (insert);
- Stergerea unora din datele existente (delete);
- Actualizarea datelor memorate (update);
- Interogarea bazei de date (query) pentru a regasi anumite informatii, selectate dupa un
criteriu ales.
1.1 Sistemul de gestionare a bazei de date
SGBD este un sistem de programe care permite utilizatorului definirea, crearea si intretinerea bazei de date si accesul controlat la aceasta. SGBD consta in elemente de software care interactioneaza cu programele de aplicatie ale utilizatorului pe de o parte si cu baza de date pe cealalta.
Un SGBD ofera o serie de facilitati:
- permite definirea BD printr-un limbaj de definire a datelor (DDL)
- permite inserarea, reactualizarea, stergerea si extragerea de date printr-un limbaj de manipulare a datelor (DML). BD fiind un depozit unic si central de date si descrieri de date, DML poate oferi o interogare generala a acestor date, numita limbaj de interogare. Un astfel de limbaj de interogare este SQL, care elimina utilizarea unui set fix de interogari disponibile, ca in cazul tratarii datelor prin sisteme de fisiere.
- Ofera accesul controlat la BD. Astfel SGBD poate furniza:
- Un sistem de securitate, pentru a impiedica accesul utilizatorilor neautorizati
- Un sistem de integritate, care mentine concordanta datelor stocate;
- Un sistem de control al utilizarii simultane, care permite accesul partajat la BD;
- Un sistem de control al refacerii, care restaureaza BD intr-o stare precedenta
concordanta, ca urmare a unei defectiuni hard sau soft;
- Un catalog accesibil utilizatorilor, care contine descrieri ale datelor din BD
- Ofera generarea de vederi/views numite si moduri de vizualizare a BD prin mecanismul de vizualizare. Astfel se vor afisa numai acele date din BD care sunt utile utilizatorului, eliminandu-se incarcarea rezultatului unei interogari cu date existente in BD, dar care nu intereseaza utilizatorul. Modurile de vizualizare ofera si alte avantaje:
- Un anumit nivel de securitate; se exclud date care nu trebuie vazute de anumiti utilizatori;
- O personalizare a aspectului BD. De exemplu redenumirea campurilor dupa preferintele utilizatorului;
- O imagine coerenta, neschimbata a structurii BD, chiar daca BD insasi este modificata; prin modul de vizualizare se va afisa in continuare structura prestabilita a BD.
1.2 Componentele mediului SGBD
Un sistem de baze de date (Database System) este un sistem computerizat de mentinere a evidentei unei anumite activitati, folosind baze de date. Componentele unui sistem de baze de date sunt: hardware, software, utilizatori, date persistente.
Hardware. Sistemele de baze de date sunt instalate, de regula, pe calculatoare de uz general, de la calculatoare PC standard, pana la statii multiprocesor puternice. Bineinteles, performantele generale de operare ale calculatorului (numarul si viteza procesoarelor, dimensiunea si viteza de operare a memoriei principale etc.) influenteaza in mod corespunzator performantele sistemului de baze de date. Dar, ceea ce intereseaza in mod deosebit in utilizarea unui calculator pentru un sistem de baze de date, este volumul (capacitatea) memoriei secundare, utilizata pentru memorarea colectieide date persistente ale bazei de date.
Dat fiind ca intr-un sistem de baze de date este necesar accesul rapid la oricare din inregistrarile de date, pentru memorarea acestora se folosesc discurile magnetice (hard-discuri). Benzile magnetice (care ofera acces secvential la inregistrarile de date) sunt utilizate numai pentru duplicarea (back-up) si salvarea/restaurarea datelor.
Software. Intre baza de date (colectia de date memorate fizic in fisiere pe hard-discuri) si utilizatorii sistemului exista un nivel software, numit Sistem de Gestiune a Bazei de Date (SGBD) - (Database Management System -DBMS)
Figura 1.0.1 - Coponente unui system de baze de date
Sistemul de gestiune a bazei de date - SGBD - (Database Management System - DBMS) receptioneaza cererile utilizatorilor de acces la baza de date (pentru operatii de introducere, stergere, modificare sau interogare), le interpreteaza, executa operatiile corespunzatoare si returneaza rezultatul catre utilizatori. Sistemul SGBD ofera utilizatorilor o viziune (vedere - view) a bazei de date la un nivel inalt si ii elibereaza de necesitatea de a cunoaste organizarea particulara a sistemului (driverele de disc, structura inregistrarilor de date, etc.). 
1.3 Modelarea datelor
Un model este o abstractizare a unui sistem, care capteaza cele mai importante trasaturi caracteristice ale sistemului (concepte), relevante din punct de vedere al scopului pentru care se defineste modelul respectiv. Tehnica de identificare a trasaturilor caracteristice esentiale ale unui sistem se numeste abstractizare. 
Un model de date stabileste regulile de organizare si interpretare a unei colectii de date. In proiectarea bazelor de date se folosesc, de regula, mai multe modele de date, care se pot clasifica in doua categorii: modele conceptuale de nivel inalt si modele specializate. 
Un model conceptual de nivel inalt al datelor contine o descriere concisa a colectiilor de date care modeleaza activitatea dorita (numita schema conceptuala de nivel inalt), fara sa detalieze modul de reprezentare sau de prelucrare a datelor. 
Modelele specializate de date (cum sunt: modelul ierarhic, modelul retea, modelul relational, etc.) impun anumite structuri speciale de reprezentare a multimilor de entitati si a asocierilor dintre acestea, structuri pe baza carora sunt dezvoltate sistemele de gestiune a bazelor de date. Intr-un astfel de model de date, o baza de date este reprezentata printr-o schema conceptuala (logica) specifica. Trecerea de la modelul conceptual de nivel inalt la un model de date specific reprezinta etapa de proiectare logica a bazei de date care asigura corespondenta dintre schema conceptuala de nivel inalt a bazei de date si schema conceptuala specifica modelului de date respectiv.


Fisiere în arhivă (1):

 • Baze de date.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Note de Curs " Baze de Date pentru Telecomunicatii " - Dan Galatchi 
2. Platforme de Laborator " Baze de Date pentru Telecomunicatii " - Dan Galatchi
3. Baze de date relationale si aplicatii - Felicia Ionescu, Editura Tehnica, 2004 
4. http://docs.oracle.com/ accesat la data 28.12.2017


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!