Accidentul de muncă în legislația actuală

Cuprins proiect Cum descarc?

A R G U M E N T 2
CAP.I. ACCIDENTUL DE MUNCA 3
I.1. Cum sunt reglementate legal accidentele de munca 3
I.2. Definitia si clasificarea accidentelor de munca 4
I.3. Obligatiile angajatorului pentru a preveni accidentele de munca 6
CAP.II. LEGISLATIA PRIVIND ACCIDENTELE DE MUNCA 8
II.1. Ce spune legea cu privire la accidentele de munca? 9
II.1.1. Obligatiile angajatorului cu privire la prevenirea si anuntarea accidentelor de munca 10
II.1.2. Obligatiile angajatilor pentru prevenirea si raportarea accidentelor de munca 11
II.2. Ce se intampla in cazul unui accident? 
Ce pasi trebuie sa parcurga angajatul si angajatorul? 12
II.3. Ce drepturi are un angajat sau familia sa in cazul unui accident de munca? 13
II.4. Cine poarta raspundere pentru accidente la locul de munca? 17
CAP.III. CONSECINTELE SOCIALE SI ECONOMICE ALE ACCIDENTELOR DE MUNCA 18
III.1. Consecinte asupra componentelor sistemului de munca 18
III.2. Consecinte la nivelul la care se produc accidentele 19
III.3. Efectele economice ale accidentelor si bolilor profesionale 21
III.4. Costul accidentelor si al imbolnavirii profesionale 21
CAP. IV. NORME DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA 24
IV.1. Echipamentul individual de protectie (EIP) 24
IV.2. Primul-ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucratorilor 24
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din proiect Cum descarc?

A R G U M E N T
"Am invatat ca viata nu valoreaza nimic, dar nimic nu e mai de pret ca viata.!!" a spus un mare filozof Andre Malraux. Si multe zicale si vorbe din batrani spun ca nimic nu este mai de pret in lume decat sanatatea omului. Este adevarat ca unii se nasc bolnavi, dar altii (si sunt multi) sufera in timpul vietii diferite accidente, in diverse locuri: de munca, de distractii, etc., dar peste tot trebuie sa avem grija sa ne protejam.
Intreprinderile productive isi realizeaza functiunea de productie prin desfasurarea in bune conditii a procesului de productie. Procesul de productie contribuie atat la obtinerea diferitelor produse, lucrari si servicii, cat si la crearea unui ansamblu de relatii de productie intre persoane ce concura la realizarea acestuia. In cadrul unui proces de productie componenta principala o constituie procesele de munca, iar in anumite ramuri industriale la acestea se adauga si anumite procese industriale. Tinand seama de aceste componente, conceptul de proces de productie mai poate fi definit prin totalitatea proceselor de munca si a proceselor naturale ce concura la obtinerea produselor sau la executia diferitelor lucrari sau servicii. Fiecarui proces de activitate si domeniu de activitate ii corespunde un anumit criteriu de desfasurare al securitatii si sanatatii in munca. De exemplu in domeniul electric pentru evitarea accidentelor prin electrocutare, este necesara eliminarea posibilitatii trecerii unui curent periculos prin corpul omului. Masurile, amenajarile si mijloacele de protectie trebuie sa fie cunoscute de catre tot personalul muncitor din toate domeniile de activitate. Pe un santier de constructii exista multe cai de producere a unor accidente mortale, vatamari corporale sau imbolnaviri profesionale care includ: caderea de la inaltime; implicarea intr-un accident de autovehicul; electrocutarea; lovirea produsa de un material aflat in cadere; suferirea unor afectiuni dorsale, provocate de unele materiale grele; suferirea unor pierderi al auzului cauzata de zgomotul puternic.
Inainte de a incepe sa lucram intr-un anumit domeniu trebuie sa cunoastem locul de munca respectiv, pentru a cunoaste cerintele privind protectia muncii al acelui loc prin:
-specificarea cerintelor privind sanatatea si securitatea in munca in caietele de sarcini pentru contractanti;
-planificarea procesului de munca, astfel incat sa fie redus la minim numarul lucratorilor ce ar putea suferi vatamari corporale.
Lucrarea de fata "Accidentul de munca in legislatia actuala", ne indruma in primul rand sa cunoastem normele de protectie a muncii, datorita unor imprejurari grele, pe care le putem intampina uneori la locul de munca. Cunoasterea acestor norme de protectie ne pot ajuta "sa iesim" cu mare usurinta din orice mic incident pe care il avem. 
CAP.I. ACCIDENTUL DE MUNCA
"Omul este masura tuturor lucrurilor" spunea un filozof: protejarea fortei de munca, indiferent de reglementarile legale, trebuie sa fie considerata drept principiu de baza in activitatea firmei si un obiectiv la fel de important ca si profitul. O asemenea politica trebuie sa transforme obligativitatea legala a realizarii securitatii si sanatatii in munca intr-o actiune voluntara, intr-o asumare voita a responsabilitatii pentru conditiile de munca ale salariatilor. Criteriul de securitate a muncii trebuie sa apara, cel putin tot atat de important ca si criteriul economic, conjugat si nu subordonat acestuia.
Construirea si implementarea unui sistem performant al managemenului securitatii si sanatatii in munca necesita obligatoriu cunostiinte fundamentale in doua domenii: stiinta managementului si protectia muncii. Primele il inzestreaza pe specialistul care are sarcina conceperea sistemului cu instrumentele necesare unei conduceri moderne, stiintifice. Al doilea grup de cunostinte ii ofera informatiile necesare pentru a plasa unitatea pe cea mai inalta treapta a evolutiei protectiei muncii, folosindu-se de instrumentele respective. La momentul actual noile tendinte la nivel european si international in domeniul sanatatii si securitatii in munca sunt reprezentate de elaborarea de sisteme integrate de management care includ managementul sanatatii si securitatii in munca alaturi de managementul calitatii si al mediului.
Atat angajatii, cat si angajatorii trebuie sa consulte legea atunci cand vine vorba de producerea unui accident la locul de munca. Astfel, angajatul trebuie sa stie care sunt drepturile sale, iar angajatorul trebuie sa stie cum trebuie sa procedeze si care sunt obligatiile sau responsabilitatile sale. In acesta lucrare vom afla tot ce trebuie sa stii cu privire la accidentele de munca, normele de siguranta care trebuie respectate, dar si drepturile celor implicati.
I.1. Cum sunt reglementate legal accidentele de munca
Accidentul de munca reprezinta orice vatamare corporala grava a angajatilor, care s-a produs in timpul programului, procesului de munca sau pe drumul la si de la locul de munca si care are drept consecinta incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces. Normele cu privire la accidentele de munca sunt reglementate de Legea nr. 319/2006 privind legea securitatii in munca, implicit si masurile pentru prevenirea accidentelor de munca. Conform legii, angajatorul are in primul rand obligatia sa tina evidenta accidentelor de munca ce au drept urmare o incapacitate de munca mai mare de trei zile de lucru, dar si a accidentelor usoare, a bolilor profesionale si a altor incidente periculoase. In acelasi timp, angajatorul are obligatia sa intocmeasca rapoarte pentru autoritatile competente privind accidentele de munca suferite de catre angajatii sai.


Fisiere în arhivă (1):

  • Accidentul de munca in legislatia actuala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ministerul educatiei, cercetarii si tineretului 
Auxiliar curricular pentru ciclul superior al liceului 
Proiectul PHARE TVET RO 2005/017-553.04.01.02.04.01.03;
2.Ministerul educatiei si cercetarii
Auxiliar curricular pentru ciclul superior al liceului
Programul PHARE TVET RO 2003 / 005-551.05.01-02;
3.Stefan Pece, Aurelia Dascalescu, Stefan Silviu Mitrea, Ion Barla -
"PROTECTIA MUNCII "- Editura Didactica si Pedagogica 
R.A., Bucuresti, 1995.
4. www.sigurantamuncii.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!