Calculul arborilor cutiei de viteze

Extras din proiect Cum descarc?

Arborii cutiilor de viteze sunt solicitati la incovoiere si rasucire. Aceste solicitari dau nastere la deformatii elastice de incovoiere si rasucire, care, daca depasesc limitele admisibile, conduc la o angrenare necorespunzatoare (modifica legile angrenarii si reduc gradul de acoperire). De aceea, in majoritatea cazurilor, dimensionarea arborilor se face dupa considerente de rigiditate si nu de rezistenta. Trebuie aratat ca, in exploatarea automobilelor, nu se constata deteriorarea arborilor datorita oboselii materialului. 
Incarcarile arborilor cutiilor de viteze sunt determinate de fortele din angrenajele rotilor dintate. Aceste forte dau nastere la reactiuni corespunzatoare in lagarele arborilor, a caror determinare este necesara atat pentru calculul de rezistenta al arborilor cat si pentru calculul de alegere al rulmentilor. 
Datorita faptului ca la schimbarea treptelor de viteze se modifica atat fortele cat si pozitia rotilor active in raport cu reazemele, se schimba si reactiunile in lagare, ceea ce impune ca determinarea lor sa se faca pentru fiecare caz in parte, functie de particularitatile constructive ale cutiei de viteze. In cazul cutiei de viteze cu trei arbori, arborele secundar este solicitat de fortele care iau nastere intr-un singur angrenaj, datorita faptului ca in timpul cat cutia de viteze se afla intr-o treapta oarecare, momentul este transmis numai unei roti dintate de pe acest arbore. In schimb arborele intermediar este solicitat in acelasi timp de fortele care iau nastere in angrenajul permanent (care raman neshimbate, indiferent de treapta) si de fortele care apar in angrenajul dintre una din rotile arborelui intermediar cu roata corespunzatoare de pe arborele secundar. Arborele primar este solicitat de fortele din angrenajul permanent (care nu depind de treapta de viteza) si de reactiunea Rc a lagarului anterior al arborelui secundar (care difera de la o treapta de viteza la alta).
In fiecare angrenaj actioneaza o forta tangentiala Ft, una radiala Fr, si una axiala Fa, ale caror valori sunt date de relatiile:
? F?_t=M_m*i_i/r_d 
? F?_r=F_t*tg?/cos? ? F?_a=F_t*tg? 
unde:
-ii raportul de transmitere de la motor la roata pentru care se determina fortele
-? unghiul de angrenare 
-? unghiul de inclinare a danturii
-rd raza cercului de divizare a rotii
Arborele secundar
Schema arborelui secundar
L_2=190mm 
L_2=l_4+l_5 =>l_4=150 si ? l?_5=40mm


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul arborilor cutiei de viteze.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!