Conducte Submarine pentru Transportul Produselor Petroliere

Cuprins proiect

Sumar:
Introducere in domeniul transportului prin conducte
Sarcinile si solicitarile conductelor submarine
Fenomene de pierdere a stabilitatii in cazul conductelor submarine 
Instalarea conductelor submarine
Protectia anticoroziva a conductelor
Exploatarea si mentenanta conductelor submarine


Extras din proiect

“Ideile migrează de la o carte la alta precum petrolul printre roci.”
Cerintele energetice ale omenirii, mereu in crestere, mai ales in ceea ce priveste petrolul si gazele naturale, au provocat o dezvoltare continua a exploatarii marine de petrol si gaze, intrucat se estimeaza ca circa 50% din rezervele mondiale de hidrocarburi se afla sub apele marii. 
Transportul petrolului si a produselor petroliere se poate realiza în principal prin doua metode: prin conducte si prin alte mijloace, cum sunt navele fluviale sau maritime, cisternele de cale ferata si cisternele auto. 
Sistemul de transport cu utilizarea cea mai extinsa in prezent este cel al conductelor submarine.Avantajul utilizarii acestora fata de alte modalitati de transport il constituie posibilitatea transportarii oricaror fluide intre doua puncte, intr-o maniera sigura, eficienta si economica
Printre realizarile din domeniu, desi de mai mica amploare, nu putem sa nu mentionam conductele romanesti de pe platforma Marii Negre. Aceste conducte au o lungime de 70 km si sunt amplasate la adancimea medie de 52 m. 
Dintre cele mai importante realizari din domeniul conductelor submarine din zona continentului European mentionam urmatoarele:
Proiectul TRANSMED 
Proiectul GIBRALTAR 
Proiecte realizate si finantate de firma norvegiana StatOil in Marea Britanie.
O conducta submarina se defineste ca fiind o portiune de conducta amplasata sub nivelul marii la flux maxim. Conducta poate fi total sau partial suspendata deasupra fundalului marin, asezata pe acesta sau ingropata sub el
Un sistem de conducte submarine indiferent de adancimea la care a fost instalat este supus unor solicitari complexe, statice si dinamice, atat in faza de pozare, cat si in cea de exploatare.
Astfel in momentul instalarii o conducta este supusa in principal actiunii momentelor incovoietoare datorate configuratiei sale specifice intre nava de lansare si fundul marii la care se adauga actiunea curentilor marini a valurilor si a altor factori ambientali.
Notiunea de fenomen de pierdere a stabilitatii are o larga cuprindere, incluzand acele fenomene care se produc in momentul in care o structura solicitata mecanic peste o anumita limita, numita valoare critica, isi pierde starea initiala de echilibru si trece intr-o alta stare de echilibru, postcritica, cu modificarea completa a configuratiei sale geometrice.
Metode de instalare a conductelor submarine
-realizarea de cercetari oceanografice si prospectiuni geologice si topologice ale solului submarine, pentru mai multe trasee potentiale ale conductei
-alegerea traseului optim al conductei pe baza datelor inregistrate pe teren urmarindu-se maximizarea sigurantei in exploatare a conductei. Se va adopta traseul cu cel mai mic risc potential de avariere prin evitarea obstructiilor de pe fundul marin.
Protectia anticorosiva a conductelor
Principalele metode de protectie impotriva coroziuni sunt utilizarea materialelor rezistente la coroziune, aplicarea acoperirilor protectoare, protectie catodica si tratrarea chimica a mediului transportat. De asemenea se poate prevedea un adaos de coroziune, atat la interior, cat si la exterior.


Fisiere în arhivă (1):

  • Conducte Submarine pentru Transportul Produselor Petroliere.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!