Depozitarea mărfurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ...3
1. DEPOZITAREA MARFURILOR- ASPECTE TEORETICE .. 4
1.1. Definirea depozitului 4
1.2. Clasificarea depozitelor 5
1.3. Functiile unui deposit ...6
1.4. Amplasarea si amenajarea depozitelor 7
1.5. Etapele depozitarii ...9
2. LOGISTICA DE DEPOZITARE DE LA TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT 10 
CONCLUZII ...14
Bibliografie . .15


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Fiecare companie trebuie sa isi depoziteze produsele finite pana sunt vandute, deoarece rareori se intampla ca procesul de consum sa aiba loc aproape imediat dupa cel de productie. Functia de depozitare ajuta la eliminarea discrepantelor existente intre productie si cantitatile de produs cerute pe piata.
Din punct de vedere tehnic, depozitarea presupune existenta unor spatii special amenajate pentru primirea materialelor si produselor de tot felul. Efectiv integrata in sistemul logistic al unei intreprinderi, depozitarea faciliteaza viteza de desfasurare a activitatilor logistice si usureaza fluxul materiilor prime, materialelor si produselor de la sursa la destinatie.
La inceput depozitarea era privita ca un rau necesar, crescand costurile distributiei produselor, fara a contribui semnificativ la cresterea valorii oferite consumatorilor. Accentul a fost pus succesiv pe productie, vanzari si produs. Importanta depozitarii, ca activitate creatoare de valoare pentru client a fost evidentiata abia odata cu impunerea orientarii catre consumator.
Anii '70 au marcat preocupari pentru aplicarea noilor tehnologii in domeniul depozitarii. Echipamentele moderne de manipulare a marfurilor si dezvoltarea unor metode moderne de ambalare au fost repede imbratisate de responsabilii cu managementul spatiilor de depozitare.
In anii '80 accentul s-a mutat asupra proiectarii si amenajarii spatiilor de depozitare, pentru ca in anii '90 preocuparile de eficientizare a activitatilor de depozitare sa se focalizeze asupra aplicatiilor tehnologiei informatiei, precum codul cu bara si schimburile electronice de date.
Activitatea de depozitare a marfurilor poate fi definita ca fiind ,,o entitate economica prin care se realizeaza, in exclusivitate, functia de gros, respectiv cumpararea intr-o maniera continua si in cantitati mari a marfurilor, stocarea si revanzarea acestora catre utilizatorii specializati: magazine, unitati de alimentatie publica, producatori, alti grosisti, diferite institutii pentru consumuri colective ".
1. DEPOZITAREA MARFURILOR - ASPECTE TEORETICE
1.1 DEFINIREA DEPOZITULUI
Depozitul de marfuri este o unitate comerciala care indeplineste cumulativ urmatoarele functii: primire, acumulare, pastrare si livrare a marfurilor.
Depozitul a fost frecvent definit in literatura de specialitate ca un loc special destinat pentru adapostirea marfurilor depuse spre pastrare, prin consimtamantul reciproc al deponentului si depozitarului.
Trebuie sa punctez faptul ca in general oamenii deseori asociaza termenul de depozit cu cel de magazie, insa intre cele doua e o mare diferenta. Se apreciaza ca, magazia este spatiul de depozitare pentru materii prime, materiale, in general bune, in curs de prelucrare sau utilizare, in timp ce depozitul are rolul de a pastra, in perfecte conditii de siguranta calitativa si cantitativa, marfurile destinate vanzarii catre clienti.
Notiunea de depozit poate fi definita din punct de vedere economic si din punct de vedere tehnic. 
Din punct de vedere economic, depozitul reprezinta unitatea de baza in cadrul proceselor de aprovizionare tehnico- materiala care cuprinde totalitatea stocurilor de materiale sau produse finite pastrate in cadrul intreprinderii in vederea aprovizionarii neintrerupte a sectiilor si atelierelor si pentru asigurarea ritmicitatii livrarilor catre beneficiari.
Din punct de vedere tehnic depozitele sunt formate din totalitatea constructiilor sau suprafetelor special amenajate, impreuna cu utilajele, instalatiile si dispozitivele necesare efectuarii diverselor operatii, in vederea pastrarii materialelor sau produselor finite.
Existenta depozitelor in sistemul logistic este o realitate pentru cele mai multe firme din domeniul productiei si distributiei. Utilizarea depozitelor in sistemul logistic este justificata de rolul si functiile pe care acestea le indeplinesc.
Utilitatea depozitelor nu trebuie redusa doar la pastrarea unor cantitati de produse. Rolul acestora este mult mai mare, acesta constand in : 
a) Coordonarea cererii cu oferta;
b) Obtinerea de economii de costuri, si avem aici in vedere costuri din alte domenii ale activitatii firmei, respectiv productie (prin economiile de scara), cumparare, transport etc;
c) Continuarea sau amanarea productiei/ prelucrarii;
d) Indeplinirea unor obiective de marketing. 
Una dintre deciziile importante referitoare la depozitare este legata de aranjarea produselor in spatiile de pastrare. Obiectivele urmarite in procesul de aranjare a produselor sunt urmatoarele : 
-  minimizarea costurilor de manipulare; 
-  utilizarea la maximum a spatiului de depozitare; 
-  indeplinirea anumitor cerinte referitoare la compatibilitatea produselor, preluarea marfurilor pentru asamblarea comenzilor, la securitate si evitarea incendiilor.
Depozitul a fost intodeauna vizat ca fiind un element de baza in cadrul sistemului logistic deoarece pe parcursul fluxului material apare necesitatea de pastrare a stocurilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Depozitarea marfurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Balan, C., Logistica, Editia a III-a, revazuta si adaugita, Editura Uranus, Bucuresti;
2. Ronald H. Ballou,Business Logistics/ Supply Chain Management/ Fifth Edition,Prentice Hall, 2004;
3. Eric N. Berkowitz, Roger A. Kerin, Steven W. Hartley, William Rudelius, Marketing,Third Edition, Irwin, 1992.
Infografie:
1. http://www.idru.ro/app/wp-content/uploads/editura/logistica_distrib_marf.pdf;
2. http://www.creeaza.com/afaceri/comert/merceologie/DEPOZITAREA-SI-MANIPULAREA-MAR352.php;
3. https://biblioteca.regielive.ro;
4. https://www.scribd.com/doc/25999550/Depozitarea-marfurilor;
5. http://claudiubrandas.ro/asi/flowchart_studiu_de_caz_1.pdf.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!