Sistemul de management al sigurantei, ICAO Doc 9859

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
1.1 Definirea SMS ...2
1.2 Inceputurile conceptului de SMS ...4
1.3 Cine a definit SMS-ul si in ce documente? 5
1.4 Cei patru piloni pe care se sprijina SMS 5
2. Politica si obiectivele de siguranta SMS ...6
3. Managementul riscurilor de siguranta ..13
4. Asigurarea sigurantei operatiunilor ...19
5. Promovarea sigurantei 26
6. Bibliografie ...28


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
1.1 Definirea SMS
SMS conform reglementarilor ICAO provine de la Sistemul de Management al Sigurantei, care inseamna "o abordare sistemica a gestionarii sigurantei, inclusiv structura organizationala necesara, responsabilitati, politici si proceduri." 
Prin conceptul SMS, siguranta nu mai este doar responsabilitatea pilotilor, ci si a oricarui participant din acest sistem. In plus, responsabilitatea pentru siguranta este sustinuta de seful sistemului, care de cele mai multe ori este CEO. Prin implementarea managementului sigurantei, statele isi pot gestiona activitatile de siguranta intr-un mod mai disciplinat, mai integrator si mai concentrat.
Pentru o perioada indelungata de timp, a existat confuzie intre activitatile departamentului de instruire si sarcinile departamentului de siguranta. Un departament de siguranta ar trebui sa fie independent si ar trebui sa aiba acelasi nivel de autoritate ca si departamentul de instruire sau departamentul de operatiuni de zbor.
SMS-ul este aplicat pentru orice organizatie care furnizeaza produse si / sau servicii de aviatie.
Prin urmare, SMS este implementat la:
Organizatii de training (ATO)
Operatorii aerieni;
Organizatii de mentenanta (MRO)
Organizatii responsabile pentru design si / sau productii de aeronave
Furnizorii de servicii de trafic aerian
Aeroporturi certificate
In conformitate cu Programul national de siguranta in aviatia civila din 27.09.2016 referitor la managementul sigurantei agentilor aeronautici civili au fost stabilite cerintele de implementare a SMS astfel:
-  Operatori aerieni certificati/autorizati 
Cerintele pentru implementarea SMS la nivelul operatorilor aerieni si a organizatiilor de intretinere ce fac parte din structura acestora sunt stabilite de Regulamentul Comisiei (UE) nr. 965/2012 din 5 octombrie 2012, de stabilire a cerintelor tehnice si a procedurilor administrative referitoare la operatiunile aeriene in temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European si al Consiliului, cu amendamentele ulterioare.
-  Organizatii de productie/proiectare 
Pana la stabilirea cerintelor de SMS la nivel european pentru organizatiile de productie/cercetare, se recomanda ca aceste organizatii sa isi implementeze propriile SMS-uri. 
-  Organizatii de intretinere
Pana la stabilirea cerintelor de SMS la nivel european pentru organizatiile de intretinere care nu fac parte din structura operatorilor aerieni, se recomanda ca aceste organizatii sa isi implementeze propriile SMS-uri.
-  Operatori de aerodrom
Cerintele pentru stabilirea unui sistem de management, care cuprinde SMS sunt prevazute in Regulamentul (UE) nr. 139/2014 al Comisiei din 12 februarie 2014 de stabilire a cerintelor tehnice si a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri in temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European si al Consiliului.
-  Furnizori de servicii de trafic aerian
Cerintele pentru reglementarea si implementarea SMS la nivelul furnizorilor de servicii de trafic aerian sunt stabilite prin Regulamentul Parlamentului si al Comisiei Europene nr. (CE) 1035/ 2011 de stabilire a cerintelor comune pentru furnizarea de servicii de navigatie aeriana si de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 482/2008 si (UE) nr. 691/2010.
-  Organizatii de pregatire si centre aeromedicale
Cerintele pentru reglementarea si implementarea SMS la nivelul organizatiilor de pregatire si a centrelor aeromedicale sunt stabilite de Regulamentul Comisiei (UE) nr. 1178/2011 din 3 noiembrie 2011, de stabilire a cerintelor tehnice si a procedurilor administrative referitoare la personalul navigant in temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European si al Consiliului, cu toate amendamentele ulterioare, Anexa VII.
-  Alti agenti aeronautici autorizati/certificati
Pentru alte categorii de agenti aeronautici la nivelul UE nu au fost inca stabilite cerinte privind SMS. Pana la stabilirea acestor cerinte la nivel european, AACR incurajeaza aceste organizatii sa isi implementeze propriile SMS-uri.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul de management al sigurantei, ICAO Doc 9859.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ICAO, Doc 9859, Editia a IV-a, 2018 
2. Operatiuni de zbor si standarde de instruire, Airbus
3. https://skylibrarys.files.wordpress.com/2016/07/doc-9859-safety-management-systems-manual.pdf 
4. http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/saglik_birimi/DOC_9859_FULL_EN.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!