Sistemul GPS

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1.
Necesitatea utilizarii sistemului GPS
1.1 - Generalitati
Sistemul de localizare globala, cunoscut sub denumirea de GPS, este singurul sistem de navigare prin satelit complet functional al Pamantului.Zeci de sateliti GPS transmit semnale precise prin radio catre receptoare GPS electronice, permitandu-le sa-si determine exact locatia (longitudine, latitudine si altitudine), in timp real si in orice conditii meteo.
De cand GPS-ul a fost declarat complet operational, in 1993, a devenit o utilitate globala vitala, indispensabila pentru navigarea moderna pe uscat, pe apa sau in aer, precum si o unealta importanta pentru trasarea de harti sau explorarea de teritorii. 
Sistemul WAAS (Wide-Area Augmentation System), disponibil din august 2000, a crescut acuratetea semnalelor GPS, ajungand la o exactitate de 2 metri. Acuratetea GPS-ului poate fi imbunatatita si mai mult, pana la 1 cm, pe distante scurte, folosind tehnici precum GPS diferential (DGPS). Sistemul a fost elaborat de Departamentul Apararii al SUA, fiind denumit oficial NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System). Constelatia de sateliti este coordonata zilnic de al doilea Escadron de Operatiuni Spatiale de la Baza Fortelor Aeriene Schrieber. Desi costurile pentru intretinerea sistemului ating aproape 400 milioane USD anual, inclusiv inlocuirea satelitilor mai vechi, GPS-ul este disponibil pentru utilizare gratuita in aplicatii civile.
1.2. - Domeniile de aplicare ale sistemului GPS
In continuare vom prezenta citeva exemple de aplicatii cu GPS.Acestea se impart in cinci categorii:
1)Localizarea - determinarea unei pozitii. 
GPS-ul este primul sistem de localizare care ofera date extrem de precise pentru orice punct de pe planeta, pe orice vreme.
2)Navigatia - deplasarea de la o locatie la alta.
GPS-ul ne ajuta sa determinam exact unde suntem, dar de cele mai multe ori e important sa stim cum ajungem la o anumita locatie.El a fost special proiectat pentru a furniza informatii de navigatie pentru vapoare si avioane, deci nu este nici o surpriza ca din moment ce tehnologia este folositoare navigatiei pe apa ,ea sa fie foarte folositoare si in aer si pe uscat.
Pe apa:
Marea- cel mai vechi mijloc de transport- a fost revolutionata de GPS.In prezent, receptoarele GPS se gasesc pe vapoarele din intreaga lume, incepand cu mici vase de pescuit si terminand cu vapoarele, vasele de croaziera si yahturile.
In aer:
Pilotind un monomotor Piper Club sau un jumbo comercial necesita aceleasi informatii precise referitoare la navigatie, GPS facand acest lucru posibil.
Punand la dispozitie aparate mult mai precise de navigatie si sisteme precise de aterizare, GPS nu face doar zborul mai sigur, dar il face si mai eficient.Cu o navigatie "punct cu punct" precisa, datorita GPS-ului se economiseste combustibil si se mareste raza de actiune a avionului asigurand pilotii ca nu se abat de la cea mai directa ruta catre destinatie.
Precizia GPS permite deasemenea separari mai apropiate ale avioanele pe rute directe, ceea ce inseamna practic mai multe avioane in spatiul aerian deja limitat. Este foarte folositor la aterizarile in mijlocul muntilor.Deasemenea si elicopterele medicale salveaza minute in plus datorita preciziei navigatiei cu GPS.
Pe pamant:
Orientarea pe pamant este o arta veche si chiar o stiinta. In trecut stelele , busola, si o memorie buna a punctelor de referinta ajutau la deplasarea de la un punct la altul, dar punctele de referinta se modifica, stelele isi schimba pozitia iar busolele sunt afectate de campul magnetic si de vreme.
In ziua de astazi calatorii, biciclistii, schiorii, soferii etc. aplica tehnologia GPS in locul descoperirii traseului cu metodele clasice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul GPS.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!