Transporturi și asigurări internaționale

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Tipuri de transport 4
Transportul feroviar 4
Particularitatile transporturilor pe calea ferata 5
Contractul de transport feroviar 5
Transportul maritim si pe apele navigabile interoare 6
Rolul transportului maritim de marfuri in eco- nomia mondiala 6
Elementele de baza ale transporturilor maritime 7
Clasificarea navelor maritime 7
Porturile maritime 7
Contractul maritim 8
Tipuri de contracte 8
Transportul aerian 10
Transporturile aeriene o componenta a transpor- turilor internationale 11
Contractul de transport aerian 11
Transport rutier 12
Aspecte generale 13
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale deoarece prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. Dezvoltarea, diversificarea si modernizarea transporturilor au fost determinate de extinderea si intensificarea productiei si a circulatiei marfurilor, de adancire a diviziunii internationale a muncii.Avand in vedere necesitatea realizarii legaturilor dintre productie si consum, transporturile sunt acelea care deplaseaza bunurile obtinute in celelate ramuri ale productiei materiale din locul in care au fost produse la cel in care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si internationale.
Transporturile sunt un factor activ in diviziunea sociala a muncii si totodata apropie toate regiunile tarii sau lumii, valorificand superior si eficient potentialul uman si material .Activitatea de transport reprezinta o continuitate a activitatii economice in sfera circulatiei marfurilor, fiind un proces de productie suplimentar prin transportul bunurilor si persoanelor ;
Spre deosebire de procesele economice din celelalte ramuri ale productiei materiale, in transporturi producerea valorii de intrebuintare coincide cu consumul ei. Specificitatea procesului de productie care constituie deplasarea in spatiu a bunurilor si persoanelor, se realizeaza prin intermediul unor mijloace de productie speciale(mijloace de transport), precum si a infrastructurii realizata pe specificul fiecarui mod de transport.Transportul, in general, este o ramura a economiei radical diferita de productie, dar pecare o completeaza, produsul final neputandu-se realiza pe plan national si international fara imbinarea celor doua .Prin transport se introduc in circuitul economic zone indepartate de pe glob.
Transportul international este nelipsit in cazul comertului exterior, importul si exportul demarfuri neputand exista fara acesta . Intre dezvoltarea transporturilor internationale si a relatiilor economice pe plan international exista o stransa interdependenta si o conditionare reciproca, astfelincat cresterea schimburilor economice internationale determina o crestere a cerintelor de transport, iaraceasta determina necesitatea cresterii investitiilor in acest domeniu .
Printre factorii care influenteaza dinamica cresterii capacitatii de transport se numara: rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari structurale in schimbarile internationale, largirea schimburilor economice intre state, cresterea numarului partenerilor comerciali, repartizarea inegala pe plan mondial al factorilor de productie.
Tipuri de transport
Datorita dezvoltarilor si progresarii relatiilor sociale in domeniul tehnicii, au dus la elaborarea unor tehnologii si mecanisme pentru deservirea persoanelor.
Astfel a sporit considerabil dorinta (cererea) persoanelor fizice de a fi deplasate dintr-un loc in altul, dintr-o tara in alta. Aceasta si a adus la aparitia unei multitudini de mijloace de transport destinate pentru transportarea persoanelor fizice si a bagajelor acestora. Datorita acestui fapt si a aparut necesitatea de a face clasificarea acestora.
In literatura de specialitate se utilizeaza diferite criterii pentru clasificarea tipurilor de transport sau a tipurilor contractului de transport.
Printre criteriile de clasificare, cea mai raspandita clasificare a tipurilor de transport este fundamentata pe tipul mijlocului de transport folosit. Astfel, in functie de tipul mijlocului de transport, deosebim urmatoarele tipuri:
1. feroviar;
2. maritim;
3. aerian;
4. naval (fluvial);
5. rutier
Transportul feroviar
Prin transport feroviar se intelege orice operatiune de transport realizata cu vehicule feroviare, de catre operatorii de transport feroviar, pe infrastructura cailor ferate,in scopul deplasariii in spatiu in timp a marfurilor, bunurilorssi persoanelor.
Vehiculele feroviare cele mai importante
sunt locomotivele,respectiv mijloacele de tractiune si vagoanele, respectiv mijloacele de transport propriu-zise. Impreuna, acestea formeaza trenurile de marfa, de calatori sau mixte, care circula dupa un orar sau program prestabilit.
Transportul feroviar este realizat de operatorii de transport-
persoane juridice, al caror principal obiect de activitate este prestarea de servicii de transport pe calea ferata.
Industria feroviara europeana a fost liberalizata in a doua jumatate a anilor '90. Cu toate ca majoritatea companiilor feroviare si aeriene sunt inca proprietate publica, concurenta din partea diferitilor transportatori este acum posibila pe un singur teritoriu. Industria feroviara impreuna cu furnizorii sai isi modernizeaza permanent produsele.
Design-uri noi includ noua tehnologie de inalta viteza ICE-300 produsa in Germania, si aplicata pe trenuri futuriste in forma de delfin. Peste 60% din traficul aerian din Europa este local sau in interiorul continentului si estimarile arata ca 2/3 din aceste rute sunt curse scurte concurand in mod direct cu companiile feroviare S-a confirmat ca pentru rutele feroviare de pana la trei ore, transportul feroviar este mai rapid decat cel aerian, dat fiind ca se desfasoara intre centre si evita aeroporturi aglomerate si inghesuite si zboruri intarziate. Ca raspuns la aceasta tendinta, companiile aeriene au eliminat multe din cursele scurte care pot fi deservite mai eficient prin transportul feroviar. Transportul feroviar de marfuri a fost liberalizat partial in martie 2003. In prezent industria transporturilor feroviare de marfuri intampina numeroase obstacole, in mare parte din cauza investitiilor deficitare in tehnologiile moderne de transport al marfurilor.
Fragmentarea companiilor feroviare europene afecteaza grav
calitatea si respectarea termenelor pentru serviciile din sectorul international al transportului de marfuri. In prezent companiile feroviare europene dezvolta intermodalitatea si interoperabilitatea, doua aspecte cheie ale programului de Transporturi al Comisiei Europene.


Fisiere în arhivă (1):

  • Transporturi si asigurari internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Alexa Constantin -  (1995) Transporturi si expeditii internationale, Editura All, Bucuresti
Ministerul Transportmilor, Constructiilor si Turismului - Strategia de dezvoltare a sistemului feroviar din Romania
Transporturi si asigurari international -  Manual de studio Individual- Lect.univ.dr. Constantin Georgescu 
RESURSE INTERNET
https://administrare.info


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!