Creditul Cumparator - Creditul Furnizor

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP I. CREDITUL BANCAR- INTRODUCERE 1
CAP II. ETAPE GENERALE ALE CREDITARII 3
II. 1. Studiul cererilor de credit 3 
II. 2. Studierea situatiei conjuncturale si a tendintelor acesteia 3
II. 3. Studierea situatiei economico-financiare a firmei care solicita credit 3
II. 4. Garantarea creditului 4
II. 5. Riscul de credit 6
CAP III. PROCESUL DE CREDITARE IN ROMANIA 7
III. 1. Formele creditului 7
III. 2. Dobanda 8
III. 3. Sistemul bancar roman 9
III. 3. 1. Contextul macroeconomic al sistemului bancar din Romania 10
III. 3. 2. Modificari in structura sistemului bancar romanesc 10
III. 3. 3. Evolutia indicatorilor de prudentialitate 11
CAP IV. CREDITUL FURNIZOR 13
IV. 1. Mecanismul creditului furnizor: 13
CAP V. CREDITUL CUMPARATOR 16
V. 1. Pretul creditelor cumparatoare 21
CAP VI. LINIILE DE CREDIT 23
CAP VII. STUDIU DE CAZ 25
VII. 1. Analiza structurii bilantului 25
VII. 1. 1. Analiza ratelor de structura ale activului 25
VII. 1. 2. Analiza ratelor de structura ale pasivului 28
VII. 2. Analiza echilibrului financiar 30
VII. 3. Analiza bonitatii societatii comerciale 33
VII. 3.1. Analiza ratelor de lichiditate 33
VII. 3. 2. Analiza ratelor de solvabilitate 35
VII. 4. Analiza ratelor de gestiune 36
VII. 5. Analiza ratelor de rentabilitate 39
VII. 6. Analiza riscului de faliment 41
VII. 7. Concluzii 43


Extras din proiect Cum descarc?

Creditul a aparut initial in Orientul Mijlociu, unde constituia monopolul marilor proprietari funciari si al preotilor si devine unul din mecanismele fundamentale ale vietii economice incepand din anii 1850-1860, odata cu declansarea revolutiei industriale in Europa de Vest, facand posibila anticiparea cumpararilor, exercitand astfel un efect multiplicator asupra activitatii economice.
Literatura de specialitate ofera diverse definitii ale conceptului de credit bancar. Economistii francezi referindu-se la creditul bancar specific intreprinderilor mici si mijlocii il definesc ca fiind ,,suma de bani pe care o obtine o intreprindere de la o banca atunci cand activul circulant din bilant nu este finantat integral prin incasarile de la furnizori si de la diversi creditori si cand aceasta insuficienta nu este acoperita de fondul de rulment".
O definitie mai cuprinzatoare a creditului este data in documentele Bancii Centrale Europene: " relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica numita creditor, care acorda unei alte persoane numita debitor, un imprumut in bani sau care vinde marfuri/servicii pe datorie, in general cu o dobanda stabilita in functie de riscul pe care si-l asumacreditorul sau de reputatia debitorului".
In Romania, definitia oficiala a creditului este redata in Legea nr. 58/1998 republicata - Legea bancara, astfel: ''Creditul reprezinta orice angajament de plata a uneisume de bani in schimbul dreptului la rambursarea sumei platite, precum si la plata unei dobanzi sau a altor cheltuieli legate de aceasta suma, sau orice prelungire a scadentei unei datorii si orice angajament de achizitionare a unui titlu care incorporeaza o creanta sau a altui drept la plata unei sume de bani.'' 
Prin creditul bancar este introdus in circulatie un volum mare suplimentar de bani, care reprezinta realmente principalul volum de mijloace de plata in circuitele economico-financiare. Majoritatea creditelor bancare in economia de piata sunt acordate pe baza de documente bancare: instrumente de plata si de credit (cambia sau trata, biletul la ordin, etc) chitante sau alte documente similare, in cazul creditelor de valori mai mari se incheie "contracte de credit", insotite de o analiza prealabila a situatiei economico-financiare a solicitatorului de credit (uneori, chiar un studiu de fezabilitate), iar banca cere garantii speciale.
Creditul, ca si moneda este o categorie economico-financiara creata pentru a servi la rezolvarea unor probleme economice, sociale sau legate de procesul de schimb 
Printre primele operatiuni, cu caracter economic infaptuite de indivizi care au trecut de la viata izolata, individuala, la o forma de viata sociala a fost schimbul in natura si ca o consecinta imediata a lui a aparut creditul care este tot un schimb, cu singura particularitate ca in momentele schimbului se intercaleaza factorul timp.
In orice tranzactie de schimb, in mod obisnuit, fiecare din parti ofera celeilalte un echivalent. Atunci cand una din parti convine sa primeasca echivalentul la care are dreptul la o data viitoare, se spune ca este vorba de un schimb pe credit 
Indiferent de modul in care s-a nascut si a evoluat activitatea economica a omenirii, creditul a aparut inaintea oricarui sistem si instrument de schimb.
Etimologic, creditul isi are originea in cuvantul latin creditum - credere, care inseamna a crede, a se increde sau a avea incredere. Aceasta origine a notiunii de credit scoate in evidenta un element psihologic absolut necesar existenta unei operatiuni de imprumut incredere.
Creditul, fiind o categorie de natura economico-financiara a format obiectul unor ample cercetari in literatura de specialitate. Analizand unele definitii cu privire la credit, vom constata o diversitate de opinii, diferenta dintre ele fiind determinata de punctul de vedere din care este privit creditul.
Astfel, prof. W. Sombrat, ofera o definitie sintetica, dar expresiva, cand spune: creditul este puterea de cumparare, fara a detine numerar. Intr-o maniera asemanatoare, prof. C. Gide defineste creditul ca fiind schimbul unei bogatii prezente, contra unei bogatii viitoare. Prof. F. Leitner defineste creditul ca un act economic care face sa nasca in favoarea unui individ un drept de a dispune in mod permanent de bunurile sau serviciile puse la dispozitia lui, de un alt individ, in cadrul termenului pentru care a fost acordat. La randul sau prof. V. Slavescu arata ca este vorba de o operatiune de credit sau ne gasim in fata unui fapt economic, numit credit, ori de cate ori este vorba de cedarea unei sume de bani, efectuata intr-un moment dat, din partea unui subiect economic, cu obligatia pentru acesta din urma de a restitui mai tarziu, la un termen fixat, suma primita, plus o suma de bani care se chema interes sau dobanda. Adept al definitiilor succinte, prof. A. Page defineste creditul ca fiind schimbul unei valori monetare prezente contra unei valori monetare viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Cumparator - Creditul Furnizor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!