Mediul Economic in SUA

Cuprins proiect Cum descarc?

INTEGRARE ECONOMICA IN AMERICA DE NORD
- Autopact (1965) 
- Acordul de comert liber SUA-Canada (1989)
- Acordul NAFTA. NAFTA si MERCOSUR: analiza comparativa. 
SUA IN ECONOMIA MONDIALA ACTUALA.
ECONOMIA UE SE AFLA CU CEL PUTIN 20 DE ANI IN SPATELE 
ECONOMIEI SUA
ECONOMIA SUA. SECTOARELE ECONOMIEI. 
ZACAMINTELE NATURALE DIN SUA.
AGRICULTURA SUA.
TRANSPORTURI SI TELECOMUNICATII.
- Transporturile auto
- Transporturile feroviare
- Transporturile rutiere
- Transporturile pe apele interioare
- Liniile transoceanice
- Transporturile aeriene
INDUSTRIA PE REGIUNILE ECONOMICO-GEOGRAFICE.
- Regiunea New England(Noua Anglie)
- Regiunea Middle Atlantic (Central Atlantica)
- Reagiunea East North Center (Central Nord Estica)
- Regiunea West North Central (Central Nord Vestica)
- Regiunea South Atlantic (Sua Atlantica)
- Regiunea East South Central (Central Sud Estica)
- Regiunea West South Central (Central Sud Vestica)
- Regiunea Mountain (Statele montane sau regiunea Muntilor Stancosi)
- Regiunea North Pacific (Nord Pacifica)
- Regiunea South Pacific (Sud Pacifica)
NOUA HEGEMONIE AMERICANA
- SUA domina inca lumea
- Noile conditii ale hegemoniei americane
MARILE PUTERI.
GRUPUL CELOR 7.
DE LA G7 LA G8. 
ECONOMIA AMERICII DE NORD IN CIFRE.


Extras din proiect Cum descarc?

INTEGRAREA ECONOMICA IN AMERICA DE NORD
Autopact (1965)
O incursiune in istoria relativ recenta a relatiilor intra-nordamericane
evidentiaza ca NAFTA este, intr-un fel, o urmare fireasca a credintei nestramutate in forta comertului si investitiilor libere.
NAFTA apare ca o abordare moderna si o continuitate a drumului deschis in perioada postbelica a doi precursori celebri: Autopact si FTA.Expertii au considerat Autopact drept un model pentru un acord
sectorial de comert liber. Autopact, semnat in 1965 intre Canada si SUA, a eliminat taxele vamale pentru autoturismele fabricate in una din cele doua tari si expediate in cealalta tara. Aceasta a permis producatorilor de autoturisme din ambele tari sa-si programeze mai bine productia. Granita dintre SUA si Canada a inregistrat in 1995 un flux reciproc de schimburi cu autovehicule si componente auto de circa 70 mld. USD. Practic, un sfert din schimburile intra-nord-americane (exclusiv Mexic) sunt reprezentate in prezent de schimburile de autovehicule si componente auto. Extrem de
sugestiva este opinia profesorului Paul Wonnacott care, in cea mai recenta lucrare de referinta privind acordurile de comert liber, considera ca ,,o problema centrala pentru industria prelucratoare canadiana a fost cum sa obtina economii de scara. Cea mai buna speranta a constat in piata de export si aceasta a insemnat, in primul rand, piata SUA, deoarece aproape 3/5 din exporturile canadiene mergeau spre SUA. Pactul Auto din 1965 ilustreaza avantajele comertului liber fara taxe vamale intre doua tari. Uzinele canadiene au avut posibilitatea de a se specializa in cateva modele de autoturisme, cea mai mare partea a productiei lor fiind trimisa in SUA in schimbul unor modele care nu se produceau in Canada. In perioada 1965 -1985 a avut loc o revolutie in atitudinea oamenilor de afaceri din Canada fata de comertul liber cu SUA; aceasta a fost considerata intr-o masura crescanda drept cea mai buna speranta pentru a deveni competitiv in economia mondiala.5 Anul 1985 marcheaza initierea informala a negocierilor Canada -SUA pentru un acord general de comert liber. Acesta intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 1991. Cunoscut sub denumirea simpla de FTA
(Canada - United States Free Trade Agreement), Acordul de comert liber intre cele doua tari a decis eliminarea totala a taxelor vamale in schimburile reciproce. Eliminarea se putea face fie imediat, fie pe perioade de 5 sau 10 ani. In 1996, taxele vamale au disparut in comertul reciproc cu masini si utilaje, calculatoare, mobila, hartie, titei pentru ca in 1998 sa fie eliminate si restul taxelor vamale de la o serie de produse considerate mai sensibile ca, de exemplu, confectii, medicamente, produse alimentare. Acordul a inclus si alte prevederi privind facilitarea accesului marfurilor canadiene pe piata SUA, ameliorarea tratamentului investitiilor straine reciproce, reglementarea schimburilor de energie. Astfel, Canada a primit asigurarea ca industria
americana nu va mai folosi inechitabil legile din SUA pentru a se proteja de marfurile canadiene care au preturi mai scazute. O serie de restrictii asupra investitiilor americane in Canada au fost inlaturate, investitorii americani nemaiavand obligatia procurarii de inputuri din Canada sau a efectuarii unor anumite activitati de cercetare utilizand capacitatile din Canada. In comertul cu energie, SUA a primit asigurari ca livrarile canadiene de titei nu vor fi diminuate si ca pretul acestora nu va fi marit in perioada de deficit de energie, in timp ce SUA s-a angajat sa nu impuna taxe la importul de titei, gaze si energie electrica importate din Canada.
Acordul de comert liber SUA - Canada (1989)
De la 1 ianuarie 1989, cea mai lunga granita existenta intre doua state ale globului, granita Canada - SUA, a devenit libera de taxe vamale.La sfarsitul mileniului II, in spatiul nord-american, relatia gard - vecini are o semnificatie contrara intelegerii din secolele trecute sau din alte regiuni cu garduri de sarma ghimpata. Parafrazand cele afirmate mai sus, pot spune ca in cazul Canadei si SUA, expresiile potrivite cu care s-ar intra triumfator in mileniul III sunt ,,Iubeste-ti vecinul si inlatura taxele vamale" sau ,,Cei care nu au taxe vamale inseamna ca sunt vecini buni". Semnificativ este faptul ca in 1996, schimburile reciproce de marfuri Canada - SUA au atins un volum de 381 mld. dolari canadieni, ceea ce inseamna ca la granita dintre cei doi vecini nord - americani are loc in fiecare zi un flux reciproc de marfuri care depaseste un miliard de dolari canadieni.
Impactul NAFTA, care a continuat si a extins zona de comert liber FTA incluzand Mexicul, se considera deosebit de pozitiv in accelerarea luxurilor de marfuri, servicii si investitii. Studiul ,,NAFTA un partenerat de lucru" elaborat de expertii de la Ministerului Afacerilor Externe si Comertului International (MAECI) din Canada apreciaza ca ,,exporturile canadiene spre SUA au crescut mai rapid (atat ca volum valoric, cat si ca volum fizic) la unele sectoare liberalizate din FTA si NAFTA (masini si utilaje industriale, echipamente de birou, materiale textile, bunuri deconsum), decat in sectoarele unde taxele vamale erau deja scazute sau egale cu zero. Importurile Canadei din SUA evidentiaza trenduri similare (indeosebi in domenii ca: alimente si bauturi, confectii, mobila, echipamente de transport si articole de uz casnic). Ca volum valoric, in perioada 1988 -1995, exporturile Canadei spre SUA la produsele liberalizate prin FTA si NAFTA s-au majorat cu 140 % , in timp ce cresterea pe ansamblu a exporturilor a fost de 100 %. In mod similar, importurile de produse liberalizate ale Canadei din SUA s-au majorat cu aproape 100%, in timp ce importurile totale au crescut cu 75%."6 Dar efectele NAFTA asupra economiei Canadei sunt mult mai profunde. Acelasi studiu considera ca ,,NAFTA si predecesorul sau FTA au inregistrat progrese semnificative ale productivitatii si specializarii in economia canadiana si au promovat economii crescande la scara, precum si o crestere a calitatii produselor si a competitivitatii privind costurile. Rezultatul final a fost crestere competitivitatii exporturilor canadiene de bunuri si servicii."7 In sfarsit, consideratii pozitive se emit si la adresa procesului investitional. ,,NAFTA a contribuit la cresterea atractivitatii Canadei pentru investitorii straini.
Prevederile NAFTA asigura o mai mare certitudine si stabilitate pentru deciziile de investitii garantand un tratament echitabil, transparent si nediscriminatoriu al investitorilor si al investitiilor acestora in intreaga zona de comert liber. Contributia NAFTA la cresterea productivitatii printr-o concurenta sporita si inputuri la preturi mai competitive a atras, de asemenea, un volum sporit de investitii in Canada. Totodata, un studiu similar elaborat de expertii Administratiei SUA care si-au propus evaluarea primilor trei ani de functionare NAFTA, ajunge la concluzia ca NAFTA a avut efecte pozitive pentru SUA in ceea ce priveste exporturile, veniturile, investitiile si locurile de munca, intrucat taxele vamale aplicate de Mexic s-au redus drastic. Raportul evidentiaza ca in primii trei ani de existenta ,,comertul reciproc cu partenerii nostri comerciali din NAFTA a crescut cu 44 % comparativ cu majoritatea de 33 % inregistrata in comertul cu restul lumii".


Fisiere in arhiva (2):

  • Mediul Economic in SUA.doc
  • Mediul Economic in SUA.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!