Moneda Euro in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins 3
Capitolul 1 - Uniunea Europeana 4
1.1 Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana 6
1.2 Scurt istoric Uniunea monetara 8
1.3 Avantajele euro 9
1.4 Dezavantaje euro 11
Capitolul 2 - Criterii de convergenta pentru adoptarea Euro 12
2.1.Mecanismul ratei de schimb(ERM si ERM II) 12
2.2 Convergenta nominala si convergenta reala 17
2.2.1 Criteriile nominale 21
2.2.1.1 Inflatia 21
2.2.1.2 Deficit bugetar 24
2.2.1.3 Datoria publica 25
2.2.1.4 Evolutia cursului de schimb 25
2.2.1.5 Evolutia ratei dobanzii pe termen lung 27
2.2.2 Criteriile reale 27
Capitolul 3 - Cum indeplineste Romania criteriile de convergenta 29
3.1 Criteriile nominale 29
3.1.1 Deficit bugetar 29
3.1.2 Datoria publica 29
3.1.3 Rata inflatiei 30
3.1.4 Dobanzi pentru creditele pe termen lung 31
3.1.5 Stabilitatea cursului de schimb 31
3.2 Criteriile reale 32
Capitolul 4 - Trecerea la Euro a noilor state membre 36
4.1 Opinii privind participarea la ERM II 36
4.2 Evolutii recente. Cazul Slovenia 38
Capitolul 5 - Strategia pe termen mediu pentru aderarea Romaniei la Euro 40
5.1 Alternative la trecerea prin Mecanismul Ratei de Schimb II 40
5.2 Prioritati ale convergentei reale 43
Capitolul 6 - Concluzii si propuneri 45
ANEXE 47
BIBLIOGRAFIE 63


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Uniunea Europeana
In anul 1957 sase tari europene (Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda si Luxembourg) semnau Tratatul de la Roma, prin care lua fiinta Comunitatea Economica Europeana. Putini erau cei care indrazneau sa prefigureze atunci dezvoltarea ulterioara a organizatiei, care a evoluat treptat -dar rapid in perspectiva istorica- de la o simpla uniune vamala o cuprinzatoare structura politica si economica, ce a fost consfintita in 1992 prin Tratatul de la Maastricht.
In prezent Uniunea Europeana are 27 de membrii, dintre care 6 membrii fondatori in 1957:
-Belgia
-Franta
-Olanda
-Germania
-Italia
-Luxembourg
Alte 21 de state au aderat succesiv:
1973:-Danemarca
-Irlanda
-Regatul Unit
1981:-Grecia
1986:-Portugalia
-Spania
1995:-Austria
-Finlanda
-Suedia
2004:-Cipru 
-Estonia
-Letonia
-Lituania
-Malta
-Polonia
-Republica Ceha
-Slovacia
-Slovenia 
-Ungaria
2007:-Romania
-Bulgaria.
Alte trei tari, Croatia, Republica Macedonia si Turcia(asociata din 1963 si in uniune vamala din 1996), sunt oficial candidate la aderare la Uniunea Europeana.
Aderarea Romaniei la Uniune Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007.Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din 2003 si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004.Raportul de tara privind progresele Romaniei din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Romania si Bulgaria.Cele doua tari au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abatia Neumunster din Luxembourg.
Romania a devenit a saptea tara din UE dupa numarul de locuitori.Tara desemneaza 35 de deputati pentru Parlamentul European, dar numarul acestora va scadea printr-o reorganizare a locurilor din Parlament stipulata in Tratatul de la Nisa. Limba romana a devenit una dintre limbile oficiale ale Uniunii (a saptea dupa numarul de vorbitori), urmand ca oricare cetatean al UE sa se poata adresa institutiilor in aceasta limba.Denumirea de "Uniune Europeana", in limba romana, a primit statut oficial.
Amplasarea geopolitica a Romaniei va influenta politica UE cu privire la relatiile cu Europa de Est, Orientul Mijlociu, Turcia si Asia. Prin Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei(SECI), Romania are o oportunitate de a-si demonstra suprematia in regiune.
Integrarea in Uniunea Europeana a influentat si relatiile regionale ale Romaniei. In consecinta, Romania a impus un regim de vize pentru cateva state est-europene precum Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Rusia, Ucraina, Belarus, si Turcia.
Oficialii considera ca tara face parte atat din Europa Centrala cat si din Balcani.Acest lucru reflecta ambitiile dualiste ale guvernului roman,care doreste imbunatatirea integrarii euro-atlantice a tarii, concomitent cu crearea unei zone de stabilitate la Marea Neagra.
Aderarea la zona euro va reprezenta un alt pas important pe care Romania trebuie sa-l faca.Conform reglementarilor actuale, adoptarea euro nu poate fi realizata mai curand de doi ani de 
la data intrarii in Uniunea Europeana.De altfel daca aderarea la zona euro este in sine un obiectiv startegic de mare importanta, momentul efectiv in care decizia este pusa in aplicare va trebui cantarit cu multa grija, pentru a vedea care sunt avantajele, dar si restrictiile pe care acest demers le antreneaza.
Din Uniunea Economica si Monetara, ca forma de integrare, fac parte toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu deosebire ca unele dintre ele fac parte din zona Euro, iar altele nu.
Din aceasta perspectiva, statele membre se clasifica in urmatoarele categorii:
a) state membre care au adoptat moneda euro:Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia(2007), Malta si Cipru(2008).
b) state membre care se afla in faza de pregatire a adoptarii monedei unice si din aceasta perspectiva fac parte din Mecanismul ratei de schimb 2 :Danemarca, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia.
c) doua state:Marea Britanie si Danemarca beneficiaza de clauza opt-out(se aplica numai statelor membre ale spatiului comunitar la data semnarii Tratatului de la Maastricht), care le permite sa aleaga daca sa faca parte sau nu din zona euro.Dintre acestea Danemarca a renuntat la aplicarea clauzei si a intrat in Mecanismul ratei de schimb 2.
d) celelalte state membre care au statutul de ,,stat membru cu derogare de la adoptarea euro" vor trebui sa adere la euro intr-o perioada nedeterminata. Din aceasta categorie fac parte:Suedia, Romania, Bulgaria, Cehia, Polonia si Ungaria. 
1.1 Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de est care a avut relatii oficiale cu Comunitatea Europeana.In ianuarie 1974, o intelegere a inclus Romania in Sistemul Generalizat de Preferinte al Comunitatii, dupa care a semnat o serie de acorduri cu Comunitatea Economica Europeana (CEE) pentru facilitarea schimburilor comerciale. In 1980, Romania a procedat de cunoasterea de facto a Comunitatii Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea comisiei mixte Romania - CEE, concomitent, fiind semnat si Acordul asupra Produselor Industriale.
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana dateaza din 1990, urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare. Acordul European a intrat in functiune in februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 print-un ,,Acord 
Interimar". Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995, impreuna cu Declaratia de la Snagov, un document semnat de toate cele paisprezece partide politice ale Romaniei, in care acestea isi exprimau sprijin pentru integrarea europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!