Societati de Investitii Financiare

Extras din proiect Cum descarc?

1. Notiuni generale despre societatile de investitii financiare (SIF)
Societate de investitii financiare = SIF, au aparut prin transformarea FPP-urilor si reprezinta un caz particular al societatilor de investitii. 
2. Exemple societati de investitii financiare
Indicele Societati de Investitii Financiare (BET-FI) reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii tranzactionate in cadrul BVB (Bursa de Valori Bucuresti). Indicele este compus din cinci companii: 
- SIF1- Banat-Crisana; 
- SIF2- Moldova; 
- SIF3- Transilvania; 
- SIF4- Muntenia; 
- SIF5- Oltenia
Societati de Investitii Financiare 1 - Banat-Crisana S.A. (SIF Banat-Crisana) este persoana juridica romana, constituita ca societate pe actiuni in noiembrie 1996. 
SIF Banat - Crisana este o societate de investitii de tip inchis care se autoadministreaza, incadrata in categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC) cu o politica de investitii diversificata. 
Investitiile efectuate, modalitatea de calcul a activului net, regulile de evaluare a activelor si obligatiile de transparenta si raportare respecta dispozitiile legale in vigoare si reglementarile emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare si supraveghere a pietei de capital din Romania. 
La 30 iunie 2007, valoarea activului net al SIF Banat-Crisana a atins 1.748,38 milioane lei (aprox. 558 milioane euro). Capitalizarea bursiera la 30 iunie 2007 a fost de 2.095,83 milioane lei (aprox. 669 milioane euro).
Societatea are sediul central in Arad si dispune de o retea de 10 sucursale infiintate in orasele: Alba-Iulia, Baia Mare, Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca, Deva, Oradea, Satu-Mare, Timisoara si Zalau. 
Actiunile SIF Banat - Crisana, simbol SIF1, sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Societatea are emise un numar de 548.849.268 actiuni ordinare cu o valoare nominala de 0,1000 lei.
Istoric
1992: Infiintarea Fondului Proprietatii Private I Banat-Crisana, precusorul SIF Banat-Crisana 
In baza legii privind privatizarea societatilor comerciale, s-au infiintat cinci Fonduri ale Proprietatii Private, carora li s-a distribuit 30% din capitalul social al societatilor comerciale romanesti. S-a constituit astfel, la Arad, Fondul Proprietatii Private I Banat-Crisana (FPP I). Unul dintre obiectivele principale urmarite de FPP I a fost restructurarea si administrarea in conditii de performanta a portofoliului alocat, constituit initial din participatii la peste 1500 de emitenti. Localizarea majoritatii companiilor din portofoliu in judetele din vestul si nord-vestul tarii a oferit specialistilor FPP I posibilitatea cunoasterii in profunzime a mediului de afaceri din aceste zone.
1993 - 1995: Privatizarea MEBO (Management and Employees Buy Out) derulata in aceasta perioada de FPP I s-a concretizat prin transferul proprietatii asupra actiunilor detinute de fond la 273 societati comerciale, catre asociatiile constituite de conducatorii si salariatii acestora. Aceasta actiune s-a efectuat prin cesiunea de actiuni detinute de FPP I, contra certificate de proprietate (titluri de proprietate emise in conditiile legii). A fost transferata de FPP I o cota de capital social totalizand 130,3 miliarde lei (ROL). 
1995: Programul de oferta publica zonala a FPP-urilor 
FPP I a derulat alaturi de celelalte fonduri ale proprietatii private un program de oferta publica secundara de vanzare de actiuni, denumit Oferta publica zonala a FPP-urilor, fiind urmarita o reala accelerare a privatizarii, bazata pe transparenta maxima si o participare accesibila si nerestrictiva a populatiei la procesul de privatizare. Programul promovat de FPP I a cuprins 38 de societati comerciale din portofoliu, 8 dintre acestea facand ulterior parte din lotul primelor 11 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Vanzarea actiunilor in cadrul ofertei publice s-a facut prin intermediul certificatelor de proprietate detinute de populatie, fiind subscrisa o cota de capital detinuta de FPP I in valoare de 179 miliarde lei (ROL). 
Programul de Privatizare in Masa (PPM)


Fisiere in arhiva (1):

  • Societati de Investitii Financiare.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!