Tranzactii Frauduloase - Piata Bursiera

Extras din proiect Cum descarc?

1. Caracterizarea generala a tipului de tranzactie ales
Pentru a analiza tranzactiile bursiere este necesara definirea si caracterizarea acestora si cunoasterea mecanismului bursei ca piata care isi pune amprenta asupra modalitatilor de tranzactionare. Vom avea in vedere in continuare toate aspectele specifice acestui tip de tranzactii precum si cadrul legislativ ca principala constanta pe aceasta piata.
1.1. Definire, trasaturi si mecanismul de principiu
In sens larg, tranzactiile bursiere cuprind toate contractele de vanzare-cumparare de titluri si alte active financiare, incheiate pe piata secundara, indiferent daca acestea se tranzactioneaza la busa propriu-zisa sau pe pietele interdealeri. In sens restrans, tranzactiile bursiere se refera la contractele incheiate in incinta burselor de valori, prin intermediul agentilor de bursansi in conformitate cu reglementarile bursiere. 
Bursa este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare . Cel mai frecvent, termenul de bursa desemneaza o institutie a economiei de piata care se bucura de interes in lumea afacerilor, in masura in care asigura un cadru organitat pentru realizarea tranzactiilor si un sistem de principii si norme care sa garanteze incheierea si executarea contrctelor, in conditii de exactitate, corectitudine si transparenta.
Bursa se prezinta ca o institutie care dispune de spatii pentru tranzactii, unde se concentreaza cererea si oferta de valori mobiliare, realizandu-se negocierea, contractarea si executarea contractelor in mod deschis, in conformitate cu un regulament cunoscut. Acest mod de organizare a activititii bursiere presupune centralizarea tranzactiilor prin intermediul unui mecanism care asigura accesul direct si continuu al clientilor la informatiile de piata si la efectuarea operatiunilor, exclusiv in cadrul acestui mecanism. In mod traditional, acesta s-a realizat prin concentrarea ordinelor de vanzare si cumparare intr-un anumit spatiu - sala de negociere a bursei - si efectuarea tranzactiilor de catre un personal specializat - agenti de bursa.
Privite prin prisma continutului activitatii, bursele de valori mobiliare reprezinta segmentul cel mai important al pietei secundare de capital. Fiecare tranzactie este generata de interesele vanzatorilor si cumparatorilor si, la randul ei, produce efecte asupra cursului valorilor mobiliare. Concentrand o mare parte a cererii si ofertei de valori mobiliare, bursa este cea care asigura lichiditatea si mobilitatea capitalurilor.
Prin intermediul bursei, agentii economici care si-au plasat capitalurile pe piata primara pot reintra in posesia capitalurilor, inainte de scadenta.
In functie de varietatea tranzactiilor pe care le mijlocesc, bursele pot fi generale si specializate. In cadrul burselor generale se tranzactioneaza o gama variata de marfuri si hartii de valoare. Bursele specializate mijlocesc tranzactii numai de marfuri sau numai de hartii de valoare. Dupa obiectul tranzactiilor, se disting: bursa de valori; bursa de valori mobiliare; burse valutare sau burse de devize (obiectul tranzactiei fiind reprezentat de valute si devize); burse complementare comertului international (ex.: bursele de asigurari sau bursele de navlu).
Bursa asigura o circulatie libera si intensa a valorilor mobiliare la un curs care reflecta interesul publicului pentru detinerea anumitor valori mobiliare, interes motivat de competitivitatea economica si financiara a emitentului, ca si de valoarea de piata a titlului respectiv. Principalul rol al bursei il constituie, asadar, efectuarea de tranzacsii cu hartii de valoare emise de agentii economici si plasate de agentii de schimb, acestea putand fi comercializate datorita caracterului lor negociabil.
Activitatea pe piata bursiera este urmarita prin intermediul cursului valorilor mobiliare si indicelui bursier. Acesti indicatori sunt considerati barometre ale starii economice si politice a tarii respective. Bursa este sensibila la toate evenimentele de ordin economic, financiar-monetar, social, politic. Ea pune in evidenta starea conjuncturala a economiei nationale in cadrul careia functioneaza bursa.
1.2. Inventarul actelor normative aplicabile
Institutia bursiera are la baza o Asociatie a Membrilor Bursei, fapt pentru care, atat legislatia tarilor avansate in reglementarea sa, cat si in tarile unde piata bursiera functioneaza de mai recent, apare reglementat acest principiu. In toate statele in care piata bursiera este organizata de sine statator exista o lege speciala care reglementeaza, intr-o maniera unitara, toate problemele ce tin de operatiunile cu valori mobiliare.
Spre exemplificare, prin "Security Exchange Act" (1931) - S.U.A. bursa este definita ca "orice organizatie, asociatie sau grup de persoane, inregistrate sau nu in calitate de corporatie, ce constituie, mentine si pune la dispozitie un spatiu plus conditiile necesare confruntarii cererii si ofertei de marfuri sau titluri financiare, pentru indeplinirea, in mod curent, a functiilor bursei concretizate in desfasurarea corecta a tranzactiilor bursiere".
Exista regelementari similare si in Japonia, unde bursa este definita ca "o persoana inregistrata in calitate de corporatie, care pune la dispozitie o piata, in vederea desfasurarii tranzactiilor de valori sau marfuri".
In Romania, prin Legea nr. 52/1994, bursa de valori este reglementata ca fiind ,,o institutie cu personalitate juridica, care asigura publicului, prin activitatea intermediarilor autorizati, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea continua, coordonata, transparenta si echilibrata a tranzactiilor cu valori mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite garantie morasa si securitate financiara" si care de fapt, constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactii Frauduloase - Piata Bursiera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!