Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 5070
Mărime: 25.25KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Eugen Grigore
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Grozavu

Extras din proiect

. Introducere

a. Poziţia geografică şi limitele

Parcul Naţional “Gran Paradiso” este situat în Italia, între Valea Aosta şi Piemont. Se află la 45030’10’’ latitudine Nordică şi la 7018’36’’ longitudine Estică. Este amplasat în partea vestică a Alpilor, mai exact în Alpii Graici, în nord-vestul Italiei. La vest este mărginit pe o distanţă de 14 km de graniţa cu Franţa, mai exact cu Parcul Naţional „Vanoise”, împreună cu care formează cea mai mare arie protejată din vestul Europei şi care cooperează pentru protejarea caprelor negre.

b. Istoricul

Este primul parc naţional înfiinţat în Italia, şi cel mai cunoscut, ce datează din anul 1922. Iniţial regiunea a fost folosită ca teritoriu de vânătoare regală (vizând populaţia de capră neagră). Vârful Gran Paradiso, principalul obiectiv turistic al parcului, exceptând capra neagră, a fost cucerit pentru prima dată în anul 1860 de către John Cowell.

Victor Emmanuel II, numit şi Regele Italiei, a înfiinţat Rezervaţia de Vânătoare Regală din „Gran Paradiso” în 1856. S-a creat un solid sistem de pază în „Gran Paradiso”. Căile de acces sunt încă folosite şi astăzi pe un perimetru de 724 km, fiind drumuri cu marcaje pentru vizitatori. În 1920 Victor Emmanuel, viitor Rege Victor Emmanuel III, donează statului 2.100 ha din suprafaţa parcului ce a fost instaurat pe 3 decembrie 1922,fiind primul parc naţional al Italiei. În pofida prezenţei parcului, caprele negre erau braconate până în 1945, rămânând numai 419. Asigurarea protecţiei lor este realizată şi astăzi, existând cca 4000 exemplare protejate, numai în „Gran Paradiso”.

II. Prezentarea ariei de studiu

a. Resurse turistice

Resurse naturale:

Potenţialul turistic al reliefului

Parcul are suprafaţa de 70.318 ha, compus în cea mai mare parte dintr-un relief muntos. Se găsesc însă şi zone cu altitudini mai mici, cea mai mică altitudine fiind 800 m, în special în văile create de râuri. Altitudinea maximă este atinsă pe vârful Gran Paradiso (4.061 m) iar altitudinea medie este de 2000 m. 10% din suprafaţa parcului este împădurită, 16,5% este folosită pentru agricultură şi păşunat, 24% reprezintă terenurile necultivate, zonele montane se găsesc în proporţie de 40% iar 9,5% este acoperit de gheţari.

Teritoriul parcului se împarte în 5 zone şi anume: Valea Soana, Valea Cogne, Valea Rhemes, Valea Orco şi Valsavarenche. În cadrul celor 5 zone, răspândite pe întreaga suprafaţă a parcului, sunt comunele: Aymavilles, Cogne, Introd, Rhemes Notre Dame, Rhemes Saint Georges, Valsavarenche, Ceresole Reale, Locana, Noasca, Ribordone, Ronco Canavese, Valprato Soana.

Slideul 7.

Zona montană a parcului este dominată de prezenţa vârfului Gran Paradiso (4.061 m) dar în imediata apropiere a acestuia se observă: vârful Piccolo Paradiso (3.923 m), vârful Testa della Tribolazione (3.650 m), vârful Punta di Ceresole (3.777 m), Creasta Gastaldi (3.894 m) şi Gheţarul della Tribolazione ce acoperă o suprafaţă de 5,9 km2.

Pian Nivolet

Este unul dintre cele mai interesante platouri din Alpi, în curs de dezvoltare, măsurând mai bine de 6 kilometri aflat la 2.500 de metri altitudine. Zona este foarte bogată în apă:mici lacuri aflate printre stânci, râul Dora Nivolet ce străbate păşunile verzi.

Orvieille – Lacul Djouan

Zona este identificată cu un vechi drum pe care Regele Vittorio Emanuele II, îl folosea pentru a călători. Drumul trece prin pădurile de brad şi larice şi ajunge până la faimoasa reşedinţă de vânătoare Orvieille. De la Lacul Djouan, te poţi bucura de o frumoasă privelişte asupra gheţarilor şi vârfurile din gruparea „Gran Paradiso”.

Masivele Vittorio Sella şi Herbetet Homesteads

Masivul muntos Vittorio Sella este cel mai celebru din parc. În apropierea masivului se găseşte Lacul Lauson, unde seara sau în cursul nopţii spre dimineaţă se apropie caprele negre. Herbetet homesteads merită vizitat pentru minunatele privelişti asupra gheţarilor pe care le oferă.

Valea Soana

Această vale este foarte îngustă datorită originii, fiind formată de o parte şi de alta a râului cu acelaşi nume. Are o vegetaţie luxuriantă din cauza gradului înalt de umiditate ce caracterizează această zonă pe parcursul întregului an. În această vale s-au dezvoltat oraşele mici. Peisajul este foarte special spre deosebire de restul teritoriului: aici puteţi găsi stejarul ca arbore principal, păduri de castani, care, treptat, pe măsură ce urcă la altitudini mai mari, dispar în favoarea pădurilor de fag.

Valea Orco

Această vale este caracterizată de un peisaj tipic de văi glaciare, evidentă fiind formarea gheţarilor de peste milenii. Există în Nosca o expoziţie deschisă permanent pentru vizitatori, unde se studiază problema gheţarilor.

Valea Cogne

Cea mai renumită din văile parcului şi cea mai vizitată de turişti. Marea vale Cogne şi multele văi secundare sunt accesibile în orice anotimp, atât pe jos cât şi cu rachete de zăpadă. Aici se organizează anual cursa de 43 km Gran Paradiso Cross-country skiing Race.

Potenţialul climatic

Climatul este tipic alpin continental, caracterizat prin ierni reci şi veri calde, cu precipitaţii destul de abundente în jurul versantului Piemontez al Parcului, astfel încât lanţul Gran Paradiso contribuind la acestea ca un efect de barieră pentru masa umedă mediteraneană.

Informaţii utile:temperatura medie anuală: 11,50C

temperatura medie a lunii ianuarie: 00C

temperatura medie a lunii iulie: 20 – 220C

precipitaţii: ploi şi zăpezi în cantităţi masive

media anuală a precipitaţiilor: 1300 mm

frecvenţa ploilor: plouă circa 95 de zile pe an

sezonul ploios: vara

vânturi: uscate şi reci dinspre nord – est.

Potenţialul hidrografic

Lacuri alpine împrejurul cărora se găseşte o bogată floră şi faună alpină: Angel, Serru, Viverone, Dres, Orta, Varese, Endine, Iseo, Gemelli, Avio, Idro, Djouan.

Reţeaua hidrografică a parcului este compusă din râuri caracterizate prin impetuozitatea lor – mai evidentă în cursul superior, când coboară, adesea, povârnişuri abrupte şi pante repezi, cale de mulţi kilometri, cât şi prin debitul lor mare şi relativ regulat. Au o lungime mare şi se desfăşoară pe bazine ample. Toate râurile izvorăsc din Alpi.

Râuri: Dora Riparia, Dora Baltea, Sessia, Ticin, Adda, Oreo, Rousse.

Gheţari alpini: 9,5% din suprafaţa parcului; Gheţarul della Tribolazione.

Izvoare termale:sulfuroase, carbonice, cloruroase.

Preview document

Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 1
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 2
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 3
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 4
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 5
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 6
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 7
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 8
Activitatea Turistică în Parcul Național Gran Paradiso - Italia - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Activitatea Turistica in Parcul National Gran Paradiso - Italia.doc

Alții au mai descărcat și

Merlin entertainment - parcul de distracții Gardaland

Grupul Merlin Entertainment este cel mai mare operator din industria divertismentului, care urmareste sa ofere experiente unice, memorabile celor...

Analiza turismului cultural religios în zona Dobrogei

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISMULUI CULTURAL RELIGIOS Termenul generic de “turism” inmanunchiaza gusturile si insusirile de a calatori, pedestru,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Italia

INTRODUCERE Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci şi romani, şi al mişcarilor culturale moderne, cel mai...

Alpii Francezi

Introducere Alpii reprezintă un lanţ muntos din Europa, care se întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul...

Piața turismului în Spania

Introducere Turismul şi importanţa strategică a acestuia în cadrul economiei europene au fost recunoscute de toate instituţiile europene în...

Analiza activității turistice în regiunea Piemont, Italia

INTRODUCERE Dispunând de aproximativ 160.000 de hectare de teren protejat, regiunea Piemonte, a doua ca mărime din Italia, după Sicilia, oferă...

Potențial natural din Italia

Aşezare Situat în Italia, în apropiere de Messina şi Catania, vulcanul Etna are înălţimea de 3340 m, fiind cel mai înalt şi cel mai activ vulcan...

Ai nevoie de altceva?