Activitatea Turistica in Parcul National Gran Paradiso - Italia

Extras din proiect Cum descarc?

. Introducere
a. Pozitia geografica si limitele
Parcul National "Gran Paradiso" este situat in Italia, intre Valea Aosta si Piemont. Se afla la 45030'10'' latitudine Nordica si la 7018'36'' longitudine Estica. Este amplasat in partea vestica a Alpilor, mai exact in Alpii Graici, in nord-vestul Italiei. La vest este marginit pe o distanta de 14 km de granita cu Franta, mai exact cu Parcul National ,,Vanoise", impreuna cu care formeaza cea mai mare arie protejata din vestul Europei si care coopereaza pentru protejarea caprelor negre. 
b. Istoricul 
Este primul parc national infiintat in Italia, si cel mai cunoscut, ce dateaza din anul 1922. Initial regiunea a fost folosita ca teritoriu de vanatoare regala (vizand populatia de capra neagra). Varful Gran Paradiso, principalul obiectiv turistic al parcului, exceptand capra neagra, a fost cucerit pentru prima data in anul 1860 de catre John Cowell.
Victor Emmanuel II, numit si Regele Italiei, a infiintat Rezervatia de Vanatoare Regala din ,,Gran Paradiso" in 1856. S-a creat un solid sistem de paza in ,,Gran Paradiso". Caile de acces sunt inca folosite si astazi pe un perimetru de 724 km, fiind drumuri cu marcaje pentru vizitatori. In 1920 Victor Emmanuel, viitor Rege Victor Emmanuel III, doneaza statului 2.100 ha din suprafata parcului ce a fost instaurat pe 3 decembrie 1922,fiind primul parc national al Italiei. In pofida prezentei parcului, caprele negre erau braconate pana in 1945, ramanand numai 419. Asigurarea protectiei lor este realizata si astazi, existand cca 4000 exemplare protejate, numai in ,,Gran Paradiso". 
II. Prezentarea ariei de studiu
a. Resurse turistice
Resurse naturale:
Potentialul turistic al reliefului 
Parcul are suprafata de 70.318 ha, compus in cea mai mare parte dintr-un relief muntos. Se gasesc insa si zone cu altitudini mai mici, cea mai mica altitudine fiind 800 m, in special in vaile create de rauri. Altitudinea maxima este atinsa pe varful Gran Paradiso (4.061 m) iar altitudinea medie este de 2000 m. 10% din suprafata parcului este impadurita, 16,5% este folosita pentru agricultura si pasunat, 24% reprezinta terenurile necultivate, zonele montane se gasesc in proportie de 40% iar 9,5% este acoperit de ghetari.
Teritoriul parcului se imparte in 5 zone si anume: Valea Soana, Valea Cogne, Valea Rhemes, Valea Orco si Valsavarenche. In cadrul celor 5 zone, raspandite pe intreaga suprafata a parcului, sunt comunele: Aymavilles, Cogne, Introd, Rhemes Notre Dame, Rhemes Saint Georges, Valsavarenche, Ceresole Reale, Locana, Noasca, Ribordone, Ronco Canavese, Valprato Soana.
Slideul 7.
Zona montana a parcului este dominata de prezenta varfului Gran Paradiso (4.061 m) dar in imediata apropiere a acestuia se observa: varful Piccolo Paradiso (3.923 m), varful Testa della Tribolazione (3.650 m), varful Punta di Ceresole (3.777 m), Creasta Gastaldi (3.894 m) si Ghetarul della Tribolazione ce acopera o suprafata de 5,9 km2. 
Pian Nivolet 
Este unul dintre cele mai interesante platouri din Alpi, in curs de dezvoltare, masurand mai bine de 6 kilometri aflat la 2.500 de metri altitudine. Zona este foarte bogata in apa:mici lacuri aflate printre stanci, raul Dora Nivolet ce strabate pasunile verzi. 
Orvieille - Lacul Djouan 
Zona este identificata cu un vechi drum pe care Regele Vittorio Emanuele II, il folosea pentru a calatori. Drumul trece prin padurile de brad si larice si ajunge pana la faimoasa resedinta de vanatoare Orvieille. De la Lacul Djouan, te poti bucura de o frumoasa priveliste asupra ghetarilor si varfurile din gruparea ,,Gran Paradiso".
Masivele Vittorio Sella si Herbetet Homesteads 
Masivul muntos Vittorio Sella este cel mai celebru din parc. In apropierea masivului se gaseste Lacul Lauson, unde seara sau in cursul noptii spre dimineata se apropie caprele negre. Herbetet homesteads merita vizitat pentru minunatele privelisti asupra ghetarilor pe care le ofera. 
Valea Soana 
Aceasta vale este foarte ingusta datorita originii, fiind formata de o parte si de alta a raului cu acelasi nume. Are o vegetatie luxurianta din cauza gradului inalt de umiditate ce caracterizeaza aceasta zona pe parcursul intregului an. In aceasta vale s-au dezvoltat orasele mici. Peisajul este foarte special spre deosebire de restul teritoriului: aici puteti gasi stejarul ca arbore principal, paduri de castani, care, treptat, pe masura ce urca la altitudini mai mari, dispar in favoarea padurilor de fag.
Valea Orco 
Aceasta vale este caracterizata de un peisaj tipic de vai glaciare, evidenta fiind formarea ghetarilor de peste milenii. Exista in Nosca o expozitie deschisa permanent pentru vizitatori, unde se studiaza problema ghetarilor.
Valea Cogne 
Cea mai renumita din vaile parcului si cea mai vizitata de turisti. Marea vale Cogne si multele vai secundare sunt accesibile in orice anotimp, atat pe jos cat si cu rachete de zapada. Aici se organizeaza anual cursa de 43 km Gran Paradiso Cross-country skiing Race.
Potentialul climatic
Climatul este tipic alpin continental, caracterizat prin ierni reci si veri calde, cu precipitatii destul de abundente in jurul versantului Piemontez al Parcului, astfel incat lantul Gran Paradiso contribuind la acestea ca un efect de bariera pentru masa umeda mediteraneana.
Informatii utile:temperatura medie anuala: 11,50C
temperatura medie a lunii ianuarie: 00C
temperatura medie a lunii iulie: 20 - 220C 
precipitatii: ploi si zapezi in cantitati masive
media anuala a precipitatiilor: 1300 mm
frecventa ploilor: ploua circa 95 de zile pe an
sezonul ploios: vara
vanturi: uscate si reci dinspre nord - est.
Potentialul hidrografic
Lacuri alpine imprejurul carora se gaseste o bogata flora si fauna alpina: Angel, Serru, Viverone, Dres, Orta, Varese, Endine, Iseo, Gemelli, Avio, Idro, Djouan.
Reteaua hidrografica a parcului este compusa din rauri caracterizate prin impetuozitatea lor - mai evidenta in cursul superior, cand coboara, adesea, povarnisuri abrupte si pante repezi, cale de multi kilometri, cat si prin debitul lor mare si relativ regulat. Au o lungime mare si se desfasoara pe bazine ample. Toate raurile izvorasc din Alpi.
Rauri: Dora Riparia, Dora Baltea, Sessia, Ticin, Adda, Oreo, Rousse.
Ghetari alpini: 9,5% din suprafata parcului; Ghetarul della Tribolazione.
Izvoare termale:sulfuroase, carbonice, cloruroase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Turistica in Parcul National Gran Paradiso - Italia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!