Amenajare in Judetul Caras-Severin

Extras din proiect Cum descarc?

Situat in partea de sud-vest a Romaniei, judetul Caras-Severin se invecineaza la nord-vest cu judetul Timis, la nord-est cu judetul Hunedoara, la est cu judetul Gorj, la sud-est cu judetul Mehedinti, in partea de vest cu Republica Serbia si Muntenegru, pe o lungime de 70 km, iar in partea de sud-vest cu fluviul Dunarea, pe o lungime de 64 km.
Localitatile extreme sunt: in nord - Ruschita (45o38'30" lat. nordica si 22o25'00" long.
estica); in sud Cozla (44o37'30" lat. nordica si 22o01'00" long. estica); in vest - Socol(44o51'30").
Judetul are o suprafata de 8.514,76 km2 respectiv 3,6% din teritoriul tarii, al treilea ca marime dintre judetele tarii ocupand 26,59% din suprafata totala a Regiunii Vest, din care face parte alaturi de judetele Timis, Arad si Hunedoara, avand ca resedinta de judet orasul Resita. Cuprinde un numar de 77 unitati administrativ-teritoriale, 2 municipii (Resita si Caransebes), 6 orase (Anina, Baile Herculane, Bocsa, Moldova Noua, Oravita, Otelu Rosu), 69 de comune cu 288 de sate.
In anul 2009 populatia judetului a fost de 324.366 de locuitori, gradul de urbanizare fiind de 56%, cu o densitate a populatiei de 38,1 locuitori pe km2 
Din punct de vedere al reliefului, in judesul Caras-Severin predomina relieful muntos care ocupa 65% din teritoriu (Muntii Banatului, Muntii Tarcu-Godeanu si Muntii Cernei), 16,5 % - depresiuni, 10,8 % - dealuri si 7,3% campii. Cea mai mica altitudine a judetului se gaseste in zona localitatii Drencova, fiind de aproximativ 76 m iar maximul se inregistreaza in Varful Gugu din muntii Godeanu la 2.291 m. 
Judetul Caras-Severin dispune de o bogata retea hidrografica (3273 km - lungime totala a cursurilor de apa), fiind fragmentat de vaile apelor curgatoare tributare raurilor Cerna, Timis, Barzava, Caras, Nera, care formeaza principalele artere hidrografice. 
Lacurile naturale sunt in numar mic si de dimensiuni reduse. Lacul Dracului in Cheile Nerei cu o suprafata de 700 mp este cel mai mare lac carstic, Lacul Ochiul Beiului cu o suprafata de 284 mp este situat in Muntii Aninei.
Exista de asemenea lacuri glaciare (lacul crio-nival Baia Vulturilor in Muntii Semenic; Iezerul, Tarcu, Pietrele Albe in Muntii Tarcu). Carstul banatean mai adaposteste lacuri carstice subterane formate prin bararea naturala a unor galerii de pestera, asa cum se poate constata in pesterile Plopa si Buhui din Muntii Aninei. In schimb exista numeroase lacuri artificiale de baraj realizate in scopul alimentarii cu apa sau pentru producerea energiei: Valiug, Gozna, Secu si Breazova (pe Barzava), Trei Ape (pe Timis), Buhui si Marghitas (pe Buhui), Lacul Mare si Lacul Mic (pe Caras), Poiana Marului (pe Bistra), Herculane (pe Cerna), Portile de Fier (pe Dunare).
Clima judetului este continental - moderata, incadrandu-se subtipului banatean cu nuante submediteraneene. Temperature medie multianuala este cuprinsa intre 10? si 11? C, i zonele de campie, Dealurile Vestice si muntii Dognecei, intre 9? si 4? C in muntii Poiana Rusca si Semenic, iar in muntii Tarcu si Godeanu de 0? C.
Precipitatiile medii anuale cresc de la 700 - 800 mm/mp, in zonele joase, inregistrand pana la 1400 mm/mp in muntii Tarcu si Godeanu. Vantul dominant este cel din vest si nord-vest, dipozitia reliefului muntos provocand modificari locale ale circulatiei atmosferice.
Accesul in judet se realizeaza prin:
- cai rutiere: E 70 (Bucuresti - Pitesti - Craiova - Drobeta-Turnu Severin - Timisoara
Stamora Moravita) cu iesire spre punctul de frontiera Moravita; 
- DN 58 (Caransebes - Resita - Oravita - Naidas) cu iesire spre punctul de frontiera Naidas;
- DN 57 (Orsova - Moldova Noua - Naidas/Moravita) care asigura iesirea spre punctele de frontiera Naidas si Moravita; 
- DN 58 B (Resita - Voiteg) face legatura intre DN 58 si E 70 in apropierea punctului de frontiera Moravita; 
- DN 57 B (Mehadia - Anina - Oravita - Naidas) face legatura intre E 70 - Valea Cernei si punctul de frontiera Naidas sau, prin extindere, pe DN 57, spre punctul de frontiera Moravita; 
- cai feroviare: magistrala Bucuresti - Craiova - Drobeta-Turnu Severin - Timisoara
Moravita sau Jimbolia, traverseaza judetul asigurand legatura spre cele doua puncte de frontiera Moravita si Jimbolia (este o parte a magistralei feroviare europene care uneste Orientul cu centrul si vestul Europei;
- cai fluviale: fluviul Dunarea cu porturile Orsova si Moldova Noua;
- cai aeriene: Aeroportul Caransebes pentru trafic intern, iar pentru legaturi externe se
poate ajunge pe cai rutiere la Aeroportul International Timisoara, situat la 109 km de resedinta de judet Resita sau la 82 de km de Caransebes.
Infrastructura 
Reteaua de drumuri publice a judetului are o lungime de 1944 km dintre care 560 km sunt drumuri nationale, 883 km drumuri judetene si 501 km drumuri comunale. 
Judetul Caras-Severin este strabatut de drumul European principal E70, care intra in tara
dinspre Serbia si face legatura prin Timisoara, intre nordul tarii si capitala.
Reteaua de cai ferate
In ceea ce priveste reteaua de cai ferate, acest judet dispune de 341 km, reprezentand 18% din totalul la nivel de regiune. Liniile electrificate avand lungimea de 151 km, reprezinta doar 44,2% din lungimea totala a caii ferate din judet. Densitatea cailor ferate pe judet este de 40 km/1000km2.
Transportul aerian
Judetul Caras Severin dispune de un aeroport in municipiul Caransebes, dar care nu este utilizat in prezent in transportul aerian.
Transportul naval
Desi coridorul fuvial al Dunarii care face legatura intre vestul Europei si Marea Neagra, constituie limita sudica a judetului Caras-Severin pe o lungime de 65 km, exista o singura amenajare portuara la Moldova Noua, atat pentru calatori cat si pentru marfa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajare in Judetul Caras-Severin.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!