Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2758
Mărime: 34.11KB (arhivat)
Publicat de: Atena Ion
Puncte necesare: 8
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Turistic si Comercial

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. OPTIUNEA PENTRU TIPUL DE AMENAJARE 3
  3. Capitolul II
  4. SELECŢIA ZONEI 4
  5. Capitolul III
  6. DETERMINAREA INDICELUI DE ATRACTIVITATE AL ZONEI 8
  7. Capitolul IV
  8. DETERMINAREA ARIEI DE ATRACTIE 9
  9. Capitolul V
  10. DETERMINAREA CAPACITATII OPTIME DE PRIMIRE
  11. SI A NECESARULUI DE CONSTRUIT 10
  12. Capitolul VI
  13. CONCEPTIA DE AMENAJARE A ZONEI 11

Extras din proiect

Capitolul I

OPTIUNEA PENTRU TIPUL DE AMENAJARE

1.1. Motivatia alegerii zonei respective

Orasul Bucuresti constituie cea mai mare aglomerare urbana din Romania fiind principalul centru politic, administrativ, economic si comercial al tarii, un important nod rutier, feroviar si aerian. Zona insulitei Lacului Morii se caracterizeaza printr-un cadru destul de placut, aceasta fiind amplasata in nordul lacului, oferind o priveliste marinareasca cu apă de jur imprejur, mult pescuit, plaja, “bălăceală”, spatii verzi cu iarbă, copaci si florii. De asemenea in timpul migratiilor de primavara – toamna, zona joaca un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări rare.

Lacul Morii este un lac de acumulare executat în principal pentru protecția Municipiului București împotriva inundațiilor fiind alimentat de râul Dâmboviţa. A fost realizat printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Suprafața lacului este de 246 ha, iar volumul lacului este de 14,7 milioane m³, având o tranșă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenție. Pe insulita artificiala din lacul Morii a existat cândva amenajat două debarcadere. Această insulă ce ar fi trebuit sa devină una din cele mai atractive locaţii din zonă atât conform proiectelor comuniste cât si conform proiectelor actuale, însă până astazi nimic nu s-a schimbat, insuliţa fiind doar o bucată de pământ cu câteva sălcii. Toate aceste lucruri nu ii impiedică insă pe bucureşteni să o frecventeze si să sporească gradul degradării locului.

De aceea, acest loc va fi special amenajat pentru a putea fi dat spre folosinţă într-un mod corespunzător şi corect, ajutând astfel şi la diminuarea riscului de degradare a mediului înconjurător, şi a înecurilor care se produc în număr mare în fiecare vară. De asemenea, în situaţia în care spaţiile verzi ale Capitalei se reduc văzând cu ochii, iar ştrandurile sunt supraaglomerate, insula va fi tot timpul plină de oameni dornici să iasă la un grătar, să facă baie sau să pescuiască.

1.2. Tipul de amenajare

Se doreste a se realiza, tinand cont de cele trei criterii care stau la baza clasificarii amenajarilor turistice, o amenajare plurivoca din punct de vedere al caracteristicilor, dimensiunilor si distributia in teritoriu a reurselor turistice, o amenajare urbana dupa natura spatiului geografic si din punct de vedere al valorii resurselor si distributia acestora in teritoriu este o amenajare simpla, punctiforma.

Capitolul II

SELECŢIA ZONEI

2.1. Localizarea zonei; Cai de acces

Bucurestiul se afla situat in partea centrala a Campiei Romane la o distanta aproximativ egala fata de Dunare si aria dealurilor subcarpatice. Lacul Morii se afla in sectorul 6, in zona Sos. Virtutii si Calea Giulesti, insula fiind in nordul acestuia.

Caile de acces

Mijloace de transport:

• Rutiere:

- Metrou – statia Crangasi, Petrache Poenaru

- Autobuz: 178

- Tramvai: 41(Sos. Virtutii), 2, 11, 44( Calea Giulesti)

• Feroviare: Gara de Nord, Basarab, Băneasa, Obor / Est, Progresul, Titan Sud şi Sud.

• Aeriene: aeroportului Băneasa(pentru trafic intern) si aeroportul Otopeni(pentru trafic international)

2.2. Potentialul turistic al zonei

2.1.1. Resursele naturale

• Relief: orasul se intinde pe un intravilan de circa 160 km2 si masoara aproximativ 22 de km intre extremitatea nordica si cea sudica si aproape 20 km intre extremitatea vestica si estica. Altitudinea minima (60 m) se inregistreaza in partea de Se, pe valea Dambovitei, in timp ce altitudinea maxima se atinge in partea apusa, in apropierea Arcului de Triumf (91 m). Printre inaltimile de pe teritoriul orasului se impune: la SE Dealul Botului Malului (75m), iar la sud Dealul Piscului (83 m), iar in zona centrala, Dealul Mitropoliei (80m).

• Clima: este temperat-continentala, cu medii anuale de 2,50 C in ianuarie si 22,50 in iulie.

• Flora: In nordul orasului ( Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, si Complexul Lebada) se afla oaze de verdeata. De asemenea in parcul Cismigiu creat in anul 1850 pot fi admirate magnolii, platani, stejari si alti arbori ocrotiti. In parcul Libertatii (creat in anul 1906) si Gradina Botanica pot fi admirate specii rare de plante si arbori.

• Fauna: in Bucuresti exista o Gradina Zoologica ce adaposteste numeroase specii rare de animale.

• Hidrografia: Bucureştiul se află strabatut de râul Dâmboviţa, si Colentina. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul oraşului, precum Baneasa, Herăstrău, Floreasca, si Tei. Se mai poate vorbi si de lacurile din parcurile Cişmigiu, Libertatii si Tineretului.

• Rezervatiile: Exista in parcurile din Bucuresti si Graodina Botanica numeroase specii de plante si arbori ocrotiti.

• Protectia mediului: Exista in Bucuresti multe surse de poluare, fiind vorba atat de autoturismele personale, de mijloacele de transport in comun dar si de intreprinderile cu anumite profiluri.

Preview document

Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 1
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 2
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 3
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 4
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 5
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 6
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 7
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 8
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 9
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 10
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 11
Amenajarea în Scopuri Turistice a Zonei Insuliței Lacul Morii - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea in Scopuri Turistice a Zonei Insulitei Lacul Morii.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?