Analiza Activitatii Turistice in Regiunea Piemont, Italia

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
1.Caracteristicile fizico-geografice ale regiunii Piemonte 3
1.1.Relieful 3
1.2 Hidrografia 5
1.3.Clima 5
1.4. Vegetatia si fauna 6
2. Obiective turistice majore 6
3. Accesibilitatea turistica: infrastructura de transport 10
4. Evolutia activitatii turistice 11
4.1. Turismul piemontez: caracteristici generale 11
4.2.Rata de crestere a numarului de innoptari in perioada 1998-2009 13
5. Concluzii 14


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Dispunand de aproximativ 160.000 de hectare de teren protejat, regiunea Piemonte, a doua ca marime din Italia, dupa Sicilia, ofera posibilitatea de a descoperi peisaje unice specifice zonelor alpine, deluroase si de campie. Numele sau provine de la cuvantul ,,pedemontis" sau de la expresia ,,piede dei monti" - piciorul muntelui - , dupa ,,peretele alpin" imens care pazeste campiile, orasele si dealurile pastorale acoperite cu vita de vie (aceasta zona este faimoasa si pentru prestigioasele vinuri, precum Barolo, Barbaresco, Dolcetto D'Alba si Nebiolo).
Posibilitatea practicarii unor diverse activitati sportive (drumetii, ciclism, echitatie), a sporturilor de iarna (numeroase statiuni precum Sestriere, Claviere), apropierea de Coasta Ligurica, dar si bogatul patrimoniu cultural de care dispune, face din aceasta zona o destinatie ideala pentru vacanta. In anul 2006, Torino, capitala regiunii, a gazduit Jocurile Olimpice de iarna, un eveniment care nu numai ca a atras atentia intregii lumii asupra unui acestui oras aflat intr-o dinamica schimbare, dar a dus si la dezvoltarea unor noi facilitati in domeniul sporturilor de iarna si la restaurarea multor cladiri si piete.
Piemontul este de asemenea si una dintre cele mai importante surse de trufe (it. tartufo) ale Italiei, locul de bastina al trufelor albe - tuber magnatum -, unul dintre cele mai rare si scumpe alimente din lume. Datorita faptului ca se retrag in pamant in procesul lor evolutiv, acestea se culeg cu ajutorul cainilor si al porcilor care le disting dupa parfumul pe care il emana, cel mai bine descris fiind ca o ,,esenta a subteranului". Aparitia lor spontana a intrigat multi scriitori clasici (Plutarh credea ca este noroi copt la soare, Juvenal - ca sunt rezultatul tunetelor si al ploii), dar nu este de mirare tocmai pentru faptul ca aceste ,,plante" nu au nici radacina, nici tulpina sau seminte, frunze, fructe sau flori. 
Cultura gastronomica este un alt sector care atrage, bucataria italiana fiind impecabila din punct de vedere al rafinamentului, aspectului si gustului, turismul de acest gen plasandu-se pe un loc fruntas in competitia dintre tarile Europei, dupa Franta si Spania. Se poate afirma deci ca gastronomia este un factor important in alegerea Italiei ca destinatie turistica.
Am ales ca in aceasta lucrare sa realizez o analiza a activitatii turistice in aceasta regiune din nord-vestul Italiei ce capteaza in anul 2007 un sfert din numarul total al turistilor veniti sa viziteze Italia, ceea ce denota ca este una dintre cele mai cautate si vizitate regiuni din intreaga tara (Muntii Alpi, centrul urbanistic Torino reprezinta importante poluri de atractie a fluxurilor turistice).
1.Caracteristicile fizico-geografice ale regiunii Piemonte
Regiunea Piemonte este situata in nord-vestul Italiei, avand o suprafata de aproximativ 25.400 km2 si o populatie de aproximativ 4,3 milioane locuitori, capitala acesteia fiind Torino, un principal centru urbanistic al regiunii. Se invecineaza in partea de vest cu Franta, in nord-vest cu regiunea Valle d'Aosta, in nord cu Elvetia (cantoanele Valais si Ticino), in partea de est cu regiunea Lombardia, iar in sud cu Liguria.
Regiunea este impartita in 8 provincii administrative (Alessandria-AL, Asti-AT, Biella-BI, Cuneo-CN, Novara-NO, Torino-TO, Verbano-Cusio-Osola, Vercelli-VB), fiecare fiind denumita dupa orasul ei principal.
sursa: http://www.italyworldclub.com/piemonte/
1.1.Relieful
Regiunea Piemonte este formata in cea mai mare parte din munti, principalele catene muntoase fiind Alpii ce inconjoara regiunea in partea de vest si de nord si Muntii Apenini, situati la granita cu Liguria si Emilia Romagna, formand astfel o granita naturala. Teritoriul regiunii este impartit in 3 benzi concentrice, dintre care predominanta si externa este cea alpina si apeninica (mai mult de 43,3% din intreaga suprafata); urmeaza ca pondere o zona deluroasa (30,3% din suprafata) si o zona plata, de campie (26,4% din teritoriul regiunii).
Suprafata muntoasa este caracterizata prin inaltimi ce depasesc 3000 de metri, exemple in acest sens fiind masivele Monte Rosa (4634 m), Gran Paradiso (4061 m), Monviso (3841m). In ciuda marii altitudini pe care o au acesti munti, exista numeroase pasuri si trecatori care fac legatura cu Franta: Di Tenda, Maddalena, Frejus.
Principalele zone deluroase sunt Canavese, in nord-vest, Langhe si Roero in sud, Monferrato in partea centrala si dealul Tortonesi in sud-est. Colinele Monferrato si Langhe sunt formate din vechi sedimente marine, putin rezistente la apa, formandu-se astfel un labirint de creste si vai (dealurile cretoase din Monferrato ofera pretioasele trufe). Intre aceste coline si Muntii Alpi se afla un podis cu importante surse de apa, fapt caruia i se datoreaza si cultivarea pe suprafete mari a cerealelor si a plantelor furajere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Activitatii Turistice in Regiunea Piemont, Italia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!