Analiza-Diagnostic Social-Economica a Localitatii Corjeuti din Raionul Briceni in Vederea Includerii Acesteia in Circuitul Turistic Rural al Republicii Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
Introducere 3
I.Scurt istoric a localitatii rurale 4
II. Situatia social economica a localitatii rurale 6
III. Inventarierea resurselor turistice (naturale si antropice)
ale localitatii rurale 5
IV. Avantajele si dedezavantajele produsului turistic in
localitatea rurala 27
V. Plan de actiuni privind valorificarea resurselor turistice din localitatea rurala 30
Concluzii si recomandari 32
Bibliografie 33
Anexe 34


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Fara pamant arborele isi usuca radacina. Fara cer, pasarea isi ofileste aripa. Fara apa, fantana isi pierde numele. Fara izvor, raurile isi seaca albiile. Si fara rauri marile scad Iar omul- arbore si pasare, izvor si fantana, fara Patrie inceteaza sa mai fie om. De unde incepe Patria? Ea incepe de la leaganul si acoperisul casei parintesti, de la graiul dulce al mamei, de la scoala draga, de la colinele din preajma, de la satul natal. Iar dragostea de Patrie, nu care se limiteaza la o mandrie desarta de a fi nascuti in atare locuri, ci care cuprinde si dragostea fata de bogatia si frumusetile ei, fata de stramosii si eroii ei, fata de popor, ii indeamna pe oameni sa se intereseze de trecutul tarii noastre, incepand de la istoria localitatii in care locuieste. Caci se stie ca precum apa unui fluviu mare e implinita de raulete mai mari sau mai mici, tot asa si bogatia, si stralucirea tarii noastre o creeaza multimea de sate, de orase si orasele, fiecare fiind cu istoria sa, istorie care e completata de-a lungul veacurilor prin activitatea de fiecare zi a oamenilor, care nu este decat un lung si anevoios drum spre lumina, adevar, belsug, libertate sociala si nationala.
Ca nimic nu e vesnic, e lucru stiut de toata lumea.In acest sens Cicero s-a exprimat, cel mai concis si subtil: Nimic nu e vesnic o data ce sa nascut.Si totusi ,exista cava vesnic, perpetru, cu inceput, dar fara sfirsit- satul. Etern si sfint. Vorba preotului Nicolaie Dabija: 
"Cit mai ai un sat departe
Si un grai fara de moarte,
Cit ai cui zice parinte,
Mai exista lucruri sfinte "
Ajunsi in satele Moldovei, multi turisti sunt incantati de bogatia de obiceiuri si de cultura zonei. Pe aceste meleaguri sunt pastrate si transmise din generatie in generatie mestesuguri traditionale, iar produsele specifice sunt realizate prin utilizarea unor tehnici stravechi.
Confectionatul costumelor si mastilor populare, olaritul, tesutul, arta prelucrarii lemnului sunt doar cateva dintre acestea. Locuitorii satelor, religiosi si conservatori, sunt pastratorii unor traditii culturale vechi de sute de ani.O atractie deosebita o prezinta obiceiurile din timpul Sarbatorilor Pascale, cand intregul sat sarbatoreste Invierea Domnului, participand cu mic cu mare la slujba religioasa de la biserica, urmata apoi de o masa cu bucate traditionale.Dintre acestea fac parte si faimoasele oua incondeiate, care sunt specifice acestei sarbatori.
Bucataria moldoveneasca este un alt punct de atractie al Regiunii, care a fost de-a lungul istoriei sursa de inspiratie pentru multi scriitori romani.
Capitolul I. Scurt istoric al localitatii rurale
Asezarea geografica
Satul Corjeuti este o localitate in Raionul Briceni situata la latitudinea 48.2227 longitudinea 27.0422 si altitudinea de 135 metri fata de nivelul marii. Aceasta localitate este in administrarea or. Briceni. Conform datelor recensamintului din anul 2004, populatia satului constituia 7570 de oameni, dintre care 49.19% - barbati si 50.81% - femei. Structura etnica a populatiei in cadrul satului este urmatoarea: 98.67% - moldoveni, 0.87% - ucraineni, 0.37% - rusi, 0.00% - gagauzi, 0.09% - alte etnii. In satul Corjeuti au fost inregistrate 2264 de gospodarii casnice la recensamintul din anul 2004, iar marimea medie a unei gospodarii era de 3.3 persoane. Distanta directa pina in or. Briceni este de 15 km. Distanta directa pina in or. Chisinau este de 235 km.
Istoria localitatii
Prima atestare documentara a satului Corjeuti din tinutul Hotin dateaza din anul 1618. La 1620 Corjeuti se afla in stapinirea marelui boier Coste Bucioc. In 1654 dupa un proces de judecata satul este intarit de catre Gheorghe Stefan voievod lui Andreias, fost mare medelnicer. La 1661 Radu stolnicul, un urmas al lui Andreias, lasa mostenire mosia Corjeuti, sotiei sale, Elena. Aceasta din urma, se invoieste in 1692 cu ginerii ei, Preda Palade si Gheorghe Motoc pentru a stapini in doua toate mosiile, printre care si satul Corjeuti. Mai tirziu satele au fost totusi impartite, deoarece in 1713 Agafita, sora lui Preda Palade stolnicul, daruieste ginerelui sau, Ioan Neniul spatar jumatate din Corjeuti.
Imnul satulu: " Corjeuti la 375de ani"
Pe stinci batrine eu am crescut agil.
Te cuprindeam adesea cu ochii de copil
Tu ai flacai voinici, pamint fertil,
Ti-s tandre fetele ca luna lui april.
refren:
Corjeuti,sat drag al meu,
Sint coplesit si vin la sinul tau
Sa-ti cint cu drag macar o data
S-auda hat o lume toata.
Frumos,cu trotuare si case imparatesti
La virsta anilor ce-i implinesti
Tu esti bogat desi traim ani grei,
Asa doresc sa fii mereu,ca florile de tei.
Aroma florilor pe multi i-ademenit,
Atunci cind mindra livada ti-a inflorit,
Izvoarele-ti curate cu har ne-au inspirat,
Si ne-au turnat in singe tarie de barbat.
Legenda Satului
Modul cum se alcatueau satele si cum se stapineau mosiile ni-l descrie Dumitru Draghicescu in cartea " Din psihologia poporului roman". ,,Totul se facea in mod firesc, inchipul cel mai simplu. Un sat apartinea mai intii unei singure familii; toti locuitorii,fara exceptie, erau rude de singe, scoboritori din acelasi mos sau stramos, care isi fixase si marginele satului Acest mod de a intemeia un sat era mai vechi desigur decit intemeierea Principatelor". De la numele persoanei care infiintase satul sau al localitatii in care se infiintase, se da numele satului prin adaugarea sufixului "eni" sau "esti". Asa, de pilda, daca satul era intemeiat imprejurul unui zavoi, i se da numele de Zavoieni: daca mosul sau stramosul care infiintase satul se numea Cretu, Stan ori Saracin, satul infiintat se chema Creteni, Stanesti, Saracinesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza-Diagnostic Social-Economica a Localitatii Corjeuti din Raionul Briceni in Vederea Includerii Acesteia in Circuitul Turistic Rural al Republicii Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!