Analiza Malaeziei

Extras din proiect Cum descarc?

Malaezia este una dintre cele mai placute si mai linistite tari din Asia de sud-est. Este o tara animata si bogata, cu o cultura multipla, o fuziune de traditii si obiceiuri malaieze, chineze si indiene. Majoritatea turistilor se indreapta spre Kuala Lampur, Cameron sau spre hedonicul Langkawi. Cu toate acestea, insula din estul Malaieziei se caracterizeaza printr-o viata salbatica spectaculoasa, principala atractie aici fiind muntele Kinabalu. In marile orase se observa influentele stilului de viata vest-european, pe care localnici l-au adoptat cu mare placere. Malaezia dispune de unele dintre cele mai superbe plaje, munti si parcuri nationale din Asia. Tara este o societate multiculturala, cu malaezieni, chinezi si indieni, care traiesc laolalta. Malaezienii reprezinta cea mai mare comunitate. Muzica, arta, mancarea, dansul, arhitectura si viata cotidiana sunt influentate de aceste nationalitati, dand nastere astfel la cele mai fascinate sunete, gusturi si privelisti asiatice.
ISTORIE
Medievala - Teritoriul 
In antichitate Malaezia era o zona de interferenta a civilizatiilor indiene, chineze, indoneziene. In secolul 8-13 principatele indoneziene Srividjaja si Madjapahit isi extind dominatia asupra peninsulei Malacca (infiintarea orasului Singapore - 1160). In 1253 este intemeiat orasul Malacca, care devine centrul unui stat malaiez ce unifica, in secolul 15, aproape intreaga peninsula, opunandu-se expansiunii spre S a Siamului. Portughezii ocupa, in 1511, orasul Malacca cedand, in 1641, locul olandezilor. In 1794 englezii ocupa insula Penang, iar in 1795 posesiunile olandeze. Singapore, Penang si Malacca sunt unite in "Strait Settlements" (1826), care devine in 1867 colonie britanica. In ultimele 3 decenii ale secolului 19 Marea Britanie isi intinde protectoratul asupra principatelor malaieze Perak, Selangor, Negri Sembilan (Federatie a Statelor Malaieze) si obtine, in 1909, sultanele nordice Kedah, Perlis, Kelantan si Trengganu, cedate de Siam. La 31,8,1957, Federatia Malaya, stat federal compus din 11 principate, isi proclama independenta devenind membru al Commonwealthului si al ONU (1957). Prin unirea fostelor colonii britanice Sarawak, Sabah si Singapore cu Federatia Malaya ia nastere, la 16,9,1963 noul stat Federatia Malaezia (Singapore se retrage in 1965).
Moderna - Politic 
Alegerile generale din 1969 sunt urmate de amplificarea disensiunilor etnice intre malaiezi si chinezi si conduc la demisia primului ministru Abdul Rahman Putra (1957-1970). Premierul Abdul Razak (1970-1976) largeste coalitia guvernamentala, creeaza Frontul National si adopta unele masuri in vederea reducerii tensiunilor etnice si sociale, politica urmata de succesorul sau Hussein bin Onn.
Independenta Obtinuta la 31 August 1957 in fata Marii Britanii.
GEOGRAFIE
Malaezia (Malaiezia in ortografia mai veche), iar in prezent Malaysia, este o tara in Asia de sud-est care cuprinde doua teritorii distincte: partea de sud (Peninsula Malaezia si insulele adiacente) si partea de nord cu insula Borneo. Peninsula Malaezia se invecineaza la nord cu Thailanda, iar la est cu Marea Chinei de Sud si se afla la o distanta de 650 km una de cealalta. Prin intermediul Stramtorii Malacca, Malaysia are frontiere maritime cu Indonezia si Singapore, in sud si vest. Malaysia Insulara se afla in sud-vestul Marii Chinei de Sud, la sud de Brunei si la nord de Indonezia, facand frontiera maritima cu Filipinele. Capitala Malaysiei este Kuala Lumpur.
Clima este calda, umeda si ploioasa. Malaezia se mandreste cu existenta plajelor aurii si a padurilor tropicale. Muntii sunt numerosi, incluzand Muntele Kinabalu (4100 m), cel mai inalt varf din Asia de Sud.
Tara este o federatie compusa din 13 state (11 state sunt situate in Malaezia peninsulara, iar doua - Sabah si Sarawak - sunt situate pe insula Borneo) si un district federal care cuprinde capitala Kuala Lumpur, centrul administrativ Putrajaya si insula Labuan (situata la sud-vest de statul Sabah)
Coordonate geografice: 
2 30 N, 112 30 E 
Granitae: 
total: 2,669 km 
Tari vecine: Brunei 381 km, Indonesia 1,782 km, Thailand 506 km 
Pe coasta: 
4,675 km (Peninsular Malaysia 2,068 km, East Malaysia 2,607 km) 
Teritoriu maritim: 
Pe mare: 12 nm 
Zona economic exclusiva: 200 nm 
Clima :
Nu exista anotimpuri propriu-zise, variatiile de temperatura in tot timpul anului fiind de la 21 la 32 grade Celsius, putin mai scazute in zonele de munte. Din noiembrie pana in februarie tine sezonul ploios pe coasta de est a Malaeziei peninsulare, iar august este cea mai ploioasa luna in partea de vest.
Extreme teritoriale: 
Cel mai mic punct: Oceanul Indian 0 m 
Cel mai mare punct: Gunung Kinabalu 4,100 m
Resurse naturale: 
Tinichea, gaz, petrol, titei, cherestea, cupru, minereu de fier, gaz natural si bauxita
Pamant arabil: 5.46% 
Recolte permanente: 17.54% 
Altele: 77% (2005) 
Pamant irigat: 
3,650 sq km (2003) 
Apa potabila (domestic/industrial/agricultural): 
total: 9.02 cu km/yr (17%/21%/62%) 
pe cap de locuitor: 356 cu m/yr (2000) 
Hazarde naturale: 
inundatii, alunecari de teren, incendieri forestiere
Environment - current issues: 
air pollution from industrial and vehicular emissions; water pollution from raw sewage; deforestation; smoke/haze from Indonesian forest fires 
Mediul inconjurator - acorduri internationale : 
Biodiversity, Climate Change, Climate Change-Kyoto Protocol, Desertification, Endangered Species, Hazardous Wastes, Law of the Sea, Marine Life Conservation, Ozone Layer Protection, Ship Pollution, Tropical Timber 83, Tropical Timber 94, Wetlands


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Malaeziei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!