Apele Internationale

Extras din proiect Cum descarc?

Ape internationale este un termen din legislatia maritima, care desemneaza zonele maritime din afara apelor teritoriale ape in raport cu care un stat este riveran impreuna cu alte state; ape care intra sau trec peste granitele unui stat; apele pentru care interesele unor state straine au fost recunoscute si garantate prin conventii internationale.
In Evul Mediu, un numar de puteri maritime si-au declarat suveranitatea asupra unor largi zone din apele internationale. Primul care a propus ca in timp de pace apele internationale sa fie folosite de toate natiunile a fost Hugo Grotius (1609). Initiativa sa a devenit un principiu acceptat al dreptului international abia in secolul XIX. Activitatile permise in apele internationale sunt navigatia maritima, pescuitul, instalarea de cabluri si conducte submarine si survolarea cu aparate de zbor.
REGLEMENTAREA CURSURILOR DE APA INTERNATIONALE
Articolul X, pct.1, lit.a din Regulile de la Helsinki angajeaza responsabilitatea statului, respectiv obligatia de a actiona impotriva oricarei poluari ce cauzeaza vreun prejudiciu substantial pe teritoriul statului , indiferent daca prejudiciul rezulta din activitate publica ori a partilor private, situate in interiorul granitelor proprii.
Cat priveste reducerea poluarii existente, daca un stat nu reuseste sa ia masurile ce se impun, "lui I se cere promt sa treaca la negocieri cu statul lezat in vederea ajungerii la o situatie echitabila."
Dintre conventiile internationale existente in acest domeniu mentionam:
* Proiectul de conventie europeana asupra protectiei cursurilor de apa internationale impotriva poluarii (Strasbourg 1973)
In baza conventiei, partilor le revine o serie de obligatii speciale.Astfel, este prohibita sau limitata deversarea unor substante daunatoare din listele A sI B.
Lista A sau "lista neagra" cuprinde " substante neabismuit dar vatamatoare" a caror deversare este in principal oprita. Exceptional pentru acestea este nevoie de o autorizatie eliberata de autoritatile nationale competente. Lista B este "lista cenusie" sI cuprinde substantele vatamatoare a caror deversare este limitata constituind obiectul unor reglementari nationale.
* Tratatul asupra apelor de frontiera, Washington 1909, dintre SUA sI Canada
* Declaratia privind cooperarea statelor dunarene in domeniul gospodaririi sI indeosebi al protejarii apelor Dunarii impotriva poluarii (10 12 decembrie 1985)
In acest sens, guvernele statelor dunarene se vor stradui sa procedeze la controlul sistematic al calita2ii apelor Dunarii.
* Conventia relativa la protectia Rhinului contra poluarii chimice
* Conventia privind protectia apelor raului Tisa sI a afluentiloracestuia impotriva poluarii (1986)
In cazul unei poluari accidentale sau naturale partile contractante vor lua masuri pentru limitarea urmarilor poluarii.
* Conventia privind protectia cursurilor de apa transfrontaliere sI a lacurilor internationale , Helsinki, 14 martie 1992.
Partile vor lua masuri legale, administrative, economice, financiare sI tehnice pentru a asigura prevenirea emisiilor de poluanti, protejarea apelor transfrontaliere sI apararea ecosistemelor.
* Conventia privind cooperarea pentru protectia sI utilizarea durabila a fluviului Dunarea, Sofia, 29 iunie 1994.
Partile vor coopera in problemele fundamentale ale gospodaririi apelor cu prioritate a apelor Dunarii sI bazinului sau hidrografic.
Protejarea juridica a mediului marin prin reglementari international:
Sub egida Natiunilor Unite s-au organizat si desfasurat o serie de manifestari la nivel mondial menite sa sensibilizeze guvernele si populatia cu privire la necesitatea prezervarii si protejarii mediului marin, elaborandu-se numeroase Conventii si tratate internationale in acest sens.
Astfel, amintim:
Conventia O.N.U. privind dreptul marii, din 1982, de la Montego Bay, este in prezent cadrul juridic general al cooperarii internationale cu privire la:
- protectia si prezervarea mediului marin;
- conservarea resurselor hidrologice marine;
- prevenirea poluarii si supravegherii efectelor poluarii;
- obligatia de a nu transfera pagubele dintr-o regiune in alta;
- asistenta pentru statele in curs de dezvoltare in domeniul stiintei si tehnologiei, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Apele Internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!