Brașov ca punct turistic. Analiza SWOT

Extras din proiect

1. Descrierea initiala a destinatiei turistice Brasov
Poziţionarea geografică a judeţului Braşov în zona montană din centrul ţării favorizează dezvoltarea turismului sub forme diverse. Accesul este facilitat de infrastructura rutieră şi feroviară bună ce face legătura cu capitala ţării, dar şi cu Europa occidentală. Judeţul atrage anual mai mult de 400.000 de vizitatori. 
Potenţialul turistic al judeţul Braşov îmbină elemente ale cadrului natural cu valorile culturale şi istorice. Valorificarea elementelor atractive ale cadrului natural s-a făcut diferenţiat, în funcţie de apropierea şi posibilităţile de acces faţă de principalele centre de interes turistic. Datorită potenţialului geografic, preponderent montan, turiştii veniţi în judeţul Braşov pot practica activităţi sportiv-recreative în toate anotimpurile anului.
In ansamblul mişcării turistice din România, judeţul Braşov ocupă locul II (după judeţul Constanţa), constituind cea mai importantă şi frecventată zonă sub aspectul turismului cu caracter montan, concentrând totodată o mare diversitate de obiective turistice. Amploarea deosebită a activităţii turistice a fost determinată aici de numeroşi factori. 
Este vorba în primul rând de potenţialul turistic natural, de o mare spectaculozitate şi diversitate, precum şi de patrimoniul cultural-istoric , alcătuit din obiective variate ce au o certă valoare turistică. Un alt factor l-a constituit faptul că judeţul Braşov se înscrie într-un vast teritoriu de interes turistic în imediata apropiere a altor zone cu un important flux turistic: Valea Prahovei, culoarul Bran-Rucăr, zona Sibiu-Valea Oltului, bazinul Oltului superior cu numeroase staţiuni balneo-climaterice (Covasna, Tuşnad, Malnaş, etc). 
Judeţul Braşov concentrează în limitele sale munţi impunători, plante şi animale ocrotite, rezervaţii naturale de arbori şi pajişti, chei, etc. Râurile, lacurile, mlaştinile îmbogăţesc atracţia turistică a cadrului natural, diversificând oferta pentru turism (agrement, pescuit, vegetaţie specifică, interes cinegetic). Masivele împădurite (Făgăraş, Piatra Craiului, Postăvarul, Piatra Mare), văile (Timiş, Tărlung, Olt) absorb şi ele un flux turistic important.
Poiana Braşov - staţiune de odihnă şi tratament cu sezon permanent - este situată la poalele versantului de nord al munţilor Postăvarul şi la 12 km sud-vest de oraşul Brasov. Deţine cea mai densă şi modernă dotare turistică montană din ţara noastră: de la primul hotel modern construit (hotelul Sport) la noile hoteluri de 2,3,4 şi 5 stele, cu piscină, săli de spectacole şi conferinţe, debarcader, centru de echitaţie, baze sportive şi stână turistică. 
Clima montană tonifiantă, cu o temperatură medie anuală de 5°C (media temperaturii în iulie este de 14,5°C; media temperaturii în ianuarie este de -5°C), iar precipitaţiile depăşesc 900mm anual (frecvenţa averselor este mare). Stratul de zapadă durează cca 120 de zile pe an. Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf şi particule care provoacă alergii, presiunea atmosferică relativ scazută şi ionizarea intensă, sunt factorii naturali care recomandă staţiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare şi surmenaj fizic şi intelectual, pentru anemii secundare şi boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator .
Poiana Braşov este cea mai renumită staţiune pentru sporturile de iarnă din România şi totodată un important centru turistic internaţional. Staţiunea pune la dispoziţia turiştilor o variată reţea de transport pe cablu şi numeroase pârtii de schi de care pot beneficia toţi cei care doresc să schieze. Plecând din staţiunea Poiana Braşov se poate ajunge la cabanele de pe Postăvarul şi Cristianu Mare, precum şi la cetatea ţărănească a Râşnovului, aflată la 14km distanţă. 
Masivul învecinat, Piatra Mare, cu frumoasele cascade Şapte Scări, Tamina şi cu Peştera de Ghiaţă, dispune numai de cabane periferice: Dâmbul Morii, Susai şi altele. Plecând din staţiunea Poiana Braşov se poate ajunge la cabanele de pe Postăvarul şi Cristianu Mare, precum şi la cetatea ţărănească a Râşnovului, aflată la 14km distanţă. 
Între munţii Bucegi şi Postăvarul se află platforma Predealului, cu oraşul staţiune turistică – Predeal - situat la cea mai mare altitudine din ţară (1060m). Temperatura medie este de 14ºC în timpul verii şi -5ºC pe timpul iernii. Stratul de zapadă poate atinge câţiva metri şi poate dura mai mult de 100 zile, ceea ce este ideal pentru sporturile de iarnă. 
Munţii Piatra Craiului sunt unici în Carpaţii româneşti prin relieful impunător al crestei calcaroase, crenelate şi abrupte, dar şi prin speciile rare de vegetaţie şi faună. Aici se află cea mai recentă rezervaţie naturală cu un puternic potenţial investiţional.


Fisiere în arhivă (1):

  • Brasov ca Punct Turistic. Analiza SWOT.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!