Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 9637
Mărime: 395.34KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Iancu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valerius

Extras din proiect

INTRODUCERE

Pentru marea majoritate a celor care aud de turism cultural, conceptul se traduce prin includerea în pachetul turistic a unei vizite la un obiectiv cultural ori vizionarea unui spectacol. Turismul cultural e o opţiune strategică. El presupune, obligatoriu, existenţa unui patrimoniu spiritual interesant pentru o categorie specială de consumatori de cultură: turiştii. Majoritatea turiştilor aleg destinaţiile în funcţie de cât de interesante sunt muzeele de acolo sau galeriile de artă. Turismul cultural se face în multe ţări, iar administratorii acestor atracţii turistice învaţă în permanenţă cum pot să-i convingă pe turişti să-i viziteze, venind în permanenţă cu noi idei.

Muzeul este o instituţie permanentă, aflată în serviciul societăţii, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, conservarea şi expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes ştiinţific, istoric, artistic, tehnologic, ş.a.m.d., în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de ştiinţă. În timp ce muzeele din alte epoci aveau tendinţa de a fi universale, muzeele moderne se concentrează pe un subiect particular, sau chiar aparţin unuia sau mai multor categorii, aşa cum ar fi artă, artă odernă, arte vizuale, arte aplicate, arheologie, antropologie şi etnologie ,etnologie şi folclor, filatelie, istorie, istorie culturală, istorie militară, istorie naturală, numismatică, tehnologie, ştiinţă. În cadrul acestor subiecte de interes, muzeele se pot specializa şi mai departe, devenind muzee de agricultură, geologie, istorie locală, de istoria aviaţiei, pedologie sau petrografie.

Orice muzeu are o colecţie de fond de obiecte şi/sau artefacte, selecţionate din domeniul specific de reprezentare. Toate piesele muzeelor sunt catalogate şi inventariate, având o evidenţă a achiziţionării şi provenienţei lor. Sunt de asemenea periodic supuse analizei stării lor de conservare şi trecute regulat printr-un proces de menţinere şi restaurare. Colecţiile tematice au fiecare cel puţin câte o persoană responsabilă de menţinerea, păstrarea, conservarea şi expunerea artefactelor.

Actualitatea temei mele consta in aceea ca turismul cultural, alaturi de cel rural, este in prezent considerat ca principalul tip de turism pe scara europeana. Turismul cultural este recunoscut ca un motor pentru dezvoltarea si promovarea identitatilor culturale locale, oferind comunitatilor invecinate sansa conservarii patrimoniului cultural ca resursa pentru dezvoltarea socio-economica locala. A cunoaşte un oraş sau o anume zonă dincolo de stabilirea unui contact intim cu muzeele acestora, nuclee de concentrare, conservare şi popularizare a unor valori representative, este de neconceput. Muzeul, indiferent de natura şi structura lui, focalizează un anume univers şi asigură veritabile călătorii în timp şi în spaţiu, sugerează conexiuni şi analogii, asigură accesul spre esenţial şi, ca urmare, întâlnirea călătorului cu o realitate muzeistică devine o experienţă plină de relevanţă şi, de ce nu, tulburătoare. La nivel internaţional o tot mai mare atenţie este acordată potenţialului culturii de a cataliza procesele de dezvoltare.

Nivelul de cercetare stiintifica: pentru prima data aceasta problema a fost cercetata in secolul al XX-lea in SUA de aceea aici si fluxul de turisti este mai mare majoritatea din ei vizitînd muzeul Institutul Smithsonia. De asemenea un aport considerabil in dezvoltarea muzeelor în Egipt a pus si Bernd Neumann.La fel un suportul metodologic si stiintific il constituie nemijlocit lucrarile fundamentale ale teoreticenilor si savantilor autohtoni precum: Plosnita Elena, Mihail Paul care deasemenea considera muzeele niste edificii culturale ce atrag atentia turistilor avînd un rol deosebit in dezvoltarea atit a turismului intern cit şi a celui international, de asemenea şi reviste traditionale precum si site-urile, turism.ro, statistica.ro.

Scopul lucrarii si obiectivele lucrarii: Scopul lucrarii consta in elaborarea bazelor teoretice pentru evidentierea turismului international,a muzeelor din R.Moldova si de asemenea si a celor din lume.

Reesind extul propus in lucrare am formulat urmatoarele obiective:

1.Cercetarea literaturii specializate in tema data.

2.Studierea legilor ce tin de dezvoltarea si activitatea muzeelor.

3.Istoria si caracteristica muzeelor.

Metode de cercetare: In teza am utilizat m asa metode ca metoda deductiva-parcurgerea de la idei generale spre particulare si inductiva,analiza-caracteristica generala in detailat a muzeelor. Statistica-colectarea datelor pentru a determina indicatorii de dezvoltare a turismului cultural,studiu de caz ,anexe si altele.

Structura lucrarii: Teza mea de curs este constituita din trei capitole a cite trei subcapitole, ultimul capitol cuprizind doar doua subcapitole, concluzii, bibliografie si anexe. În capitolul I, am caracterizat fondul muzeistic a muzeelor lumii si de asemenea si a muzeelor din ţara noastra, în al doilea capitol am accentuat importanţa şi rolul muzeelor pentru economia ţării, de asemenea am analizat si problema potenţialului lor. În capitolul trei am analizat istoria unui muzeu si anume muzeul Louvre care este cel mai mare muzeu, şi am încercat sa fac o mică comparaţie între muzeul Louvre si muzeul nostru de Arheologie şi Istorie.

Importanţa ştiinţifică şi practică:Analizind diagramele si schemele folosite am depistat numarul de turisti care vor vizita muzeele R.Moldova si de asemeni muzeele din Europa pentru urmatorii ani astfel am constatat ca fluxul de turisti de pe an pe an creste tot mai mult.

Preview document

Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 1
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 2
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 3
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 4
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 5
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 6
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 7
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 8
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 9
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 10
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 11
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 12
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 13
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 14
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 15
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 16
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 17
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 18
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 19
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 20
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 21
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 22
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 23
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 24
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 25
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 26
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 27
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 28
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 29
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 30
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 31
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 32
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 33
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 34
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 35
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 36
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 37
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 38
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 39
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 40
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 41
Caracteristica fondului muzeistic din Republica Moldova - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Fondului Muzeistic din Republica Moldova.doc

Ai nevoie de altceva?