Cele mai frumoase zone turistice din Alaska

Extras din proiect

ALASKA
Alaska,este un stat al Statelor Unite ale Americii situat in extremitatea nord vestică a continentului America de Nord.
A devenit cel de-al patruzeci şi nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, intre 1912 şi 1959. Numele "Alaska“ provine cel mai probabil din cuvantul Alyeska din aleutină insemnand "ţară mare", sau "continent", sau "pămant mare".
Capitala : Juneau
Limba oficiala : Engleza
Cel mai mare oras : Anchorage
Suprafata : 1.717.854 km2
Populatie : 626.932 loc
Clima
Clima din vestul Alaskăi este determinată in mare parte de proximitatea Mării Bering şi a Golfului Alaska.
Clima este subpolară oceanică in sud-vest şi subpolară continentală inspre nord. In această zonă, cantitatea anuală de precipitaţii variază considerabil.
Clima părţii interioare a Alaskăi este cel mai bine descrisă drept extremă şi este un bun exemplu de climă subpolară tipică. Unele dintre cele mai ridicate şi mai scăzute temperaturi din Alaska s-au inregistrat in zona oraşului Fairbanks.
Vara se ajunge la temperaturi de 30–35 °C), in vreme ce iarna, se pot inregistra minime de -52°C). Precipitaţiile sunt reduse in interior, adesea sub 250 mm pe an, dar precipitaţiile căzute iarna răman pe tot parcursul anului.
Clima din nordul extrem al Alaskăi este o climă polară, obişnuită pentru zone aflate la nord de Cercul polar de Nord. Iernile sunt lungi şi geroase, iar verile foarte scurte şi răcoroase. In iulie, temperatura medie este in oraşul Barrow este de 1 °C. Precipitaţiile sunt reduse aici, in multe locuri
sub 250 mm anual, mai ales sub formă de ninsoare.
Relieful
Peninsula Alaska are un relief predominant montan, in aceasta peninsula gasindu-se cel mai inalt varf din America de Nord (Varful Mckinley in Muntii Alaska).
Munţii Alaska este un lanţ de munţi care este de fapt continuarea spre nord a Anzilor Cordilieri, situat in partea sudică a statului Alaska (SUA) cu lungimea de cca. 1000 km şi altitudinea maximă de 6193 m (varful McKinley, cel mai inalt din America de Nord).
HIDROGRAFIE 
Abundenţa Alaskai de râuri, lacuri, zone umede, zone înzăpezite, gheţari cuprinde o valoare estimata la 40% de apă de suprafaţă de apa a natiunii
Există mai mult de 12.000 de râuri în Alaska, şi trei dintre aceste râuri, Yukon, Kuskokwim, Copper, sunt printre cele mai mari zece râuri în Statele Unite ale Americii. 
Gheţarii şi campurile inghetate acopera aproximativ 5 la sută şi permafrosturile tin aproximativ 85 la suta din Alaska, care afectează calendarul şi cantitatea de scurgeri. 
SOLURI 
Solul este drenat si contine permafrost mai putin de 5 cm dedesubt de suprafata de sol. Solul este alcatuit din namol, nisip si pietris. 
Desfasurat intre tinuturile nordine, inghetate in cea mai mare parte a anului, si latitudinile mici ale impenetrabilelor jungle tropicale de dincolo de Istmul Tehuantepec, continental nord-american aduna, datorita conditiilor climatic si orientarii lanturilor monetane, un adevarat mozaic de soluri.
Principalii factori care guverneaza distributia geopgrafica a solurilor in America de Nord sunt: intinderea masei continetale propriu-zise de la nord la sud pe o lungime de peste 6000 km, intre 71o 23’ (Capul Barrow din Peninsula Alaska) latitudine nordica si 16o latitudine sudica (Ismul Tehuantepec); dispunerea lanturilor muntoase, sistemul muntilor Stancosi si Muntii Appalachi in lungul meridianelor; influentele climatic impuse de circulatia curentilor oceanic calzi (Golfului si Alaskai) si reci (Labradorului). Toate acestea caracteristici au impus impprtante diferentieri climatice, ale formatiunilor vegetale si ale invelisului de soluri.
Permafrostul definește solurile înghețate din  tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500.Regiunile de permafrost se află în ținuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depășește -1 °C și cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm. Regiunile de permafrost se află în regiunea polara, regiunile munților înalți acoperite de ghetari, în aceste regiuni existând numai o vegetație săracă detundra. 
MODUL DE FOLOSINTA AL TERITORIULUI
Agricultura reprezintă doar o mică parte din economia Alaskăi. Producția agricolă este destinată în principal consumului local și este bazată mai ales pe zootehnie, și producția de lactate și legume. Industria prelucrătoare este restrânsă, majoritatea bunurilor fiind aduse din alte părți. Principalii angajatori sunt statul, companiile din industria extractivă și cele de transport. Bazele militare sunt o componentă semnificativă a economiei atât în Fairbanks cât și în Anchorage. Subvențiile federale sunt și ele o componentă economică importantă, permițând statului să păstreze impozitele la un nivel scăzut. 
Bunurile industriale produse aici sunt țiței, gaze naturale, cărbune, aur, metale prețioase, zinc și alte minereuri, alimente provenite din pescuit, cherestea și produse din lemn.
Alaska are o reţea rutieră slab dezvoltată prin comparaţie cu restul Statelor Unite. Acest sistem acoperă o arie restransă a statului, legand principalele centre demografice de Şoseaua Alaska, principala rută care iese din stat prin Canada. Capitala statului, Juneau, nu este legată prin nicio şosea de restul statului, ci doar prin ferryboat, ceea ce a declanşat discuţii privind mutarea capitalei intr-un oraş legat de restul statului prin drumuri, sau construirea unui drum intre Juneau şi Haines. Vestul Alaskăi nu are o reţea rutieră care să-l lege de restul statului. 
Atractii Turistice 
Aurora Boreala
Capitala statului Alaska se afla la Juneau 
Parcuri nationale: McKinley, Denali & North Face Lodge
Casa lui « Mos Craciun »
Versantul nordic din Alaska


Fisiere în arhivă (1):

  • Cele Mai Frumoase Zone Turistice din Alaska.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!