Circuite Turistice in Parcul Natural Apuseni

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere
Acces
Circuite turistice
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Parcul Natural Apuseni este situat in vestul Romaniei, in partea central-nord-vestica a Muntilor Apuseni, intinzandu-se pe o parte din masivele Bihor la sud si Vladeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judete (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).
PNAp cuprinde suprafete de pe teritoriul administrativ a 16 comune, si proprietati apartinand la 25 de comune. In ce priveste numarul de comunitati, pe teritoriul PNAp sunt cuprinse integral 53 localitati si 3 sate de vacanta (Boga, Fantanele si Vartop), partial fiind cuprinse inca 8 localitati, situate pe limitele parcului
Cele mai vechi trasee turistice din zona, datand de prin anii 1900, au fost descrise si marcate de catre Czaran Gyula, un neobosit calator pe meleagurile Apusenilor. 
Acces
In Parcul Natural Apuseni se poate patrunde de pe una dintre cele trei sosele care trec pe la periferia sa: Oradea - Huedin - Cluj-Napoca (N), Oradea - Beius - Deva (V) si Stei - Campeni - Turda (S). Din acestea se desprind drumuri judetene, locale si forestiere.
In ciuda faptului ca drumul principal care strabate parcul (Pietroasa - Platoul Padis - Ic Ponor - Rachitele) este in stare destul de proasta, se poate totusi parcurge in conditii relativ bune cu o masina de teren, si chiar si cu una obisnuita daca are garda la sol mai inalta.
Circuite turistice
Inca de la infiintarea sa, una dintre preocuparile Administratiei PNAp a fost evaluarea si resistematizarea retelei de trasee turistice care strabat parcul, unele dintre ele datand inca din 1903.
Traseele turistice din PNAp sunt grupate in jurul a doua magistrale importante care traverseaza zona de la N la S pe crestele principale.
(Magistrala 1): Stana de Vale - Saua Bohodei - Fantana Rece - Carligatele - Saua Cumpanatelul - Piatra Arsa - P-na Varasoaia - Cab. Varasoaia - Sesul Padis - Depr. Balileasa - P-na Glavoi (camping ,,La Grajduri") - P-na Caput - Barsa Cohanului - Saua Ponita - Vf. Vartop - Saua Vartop (Pensiunea Alpin) - Vf. Piatra Graitoare - Saua Tarnita Bihorului - Vf. Cucurbata Mare (Bihorul); Lungime 39,5 km; Durata 12-13 h 
Traseu tip magistrala, in principal de creasta care leaga intre ele statiunea Stana de Vale, platoul carstic Padis (zona campingului din P-na Glavoi, cunoscut sub denumirea locala de ,,La Grajduri"), satul de vacanta Vartop si Vf. Bihorul. Formeaza o magistrala care traverseaza Parcul Natural Apuseni de la N la S oferind posibilitatea vizitarii multora dintre cele mai interesante obiective turistice din PNAp. Portiunea de la satul de vacanta Vartop pana pe Vf. Bihorul este unul dintre cele mai vizitate trasee pe schiuri de tura din Apuseni, data fiind apropierea de statiunea de schi si partia aferenta. 
Stana de Vale - Izvorul Minunilor - Canton Ciripa - Creasta dintre Valea Sutanu si Valea Moara Dracului - P-na Stanisoara - Piatra Talharului - P-na Onceasa - Piatra Arsa - Cab. Varasoaia;
Lungime 21 km; Durata 7 - 8 h
Traseu de legatura intre statiunea Stana de Vale si Cabana Varasoaia din zona Padis, cu traversarea a doua creste muntoase. Dificultate medie, accesibil iarna pe schiuri de tura. 
Circuitul Cascadei Bohodei: Sat Pietroasa - Valea Aleului - Poiana Aleului - Cascada Bohodei - Saua Bohodei - P-na Boiului - Vl. Serpilor - Vl. Aleului; Lungime 17 km (din care 4 km in circuitul propriu-zis); Durata 6 - 6 1/2 h (din care 2 1/2 h in circuit)
Traseu pentru vizitarea Cascadei Bohodei. Desi ofera privelisti deosebit de frumoase este un traseu dificil, foarte abrupt pe portiunea de circuit efectiv, nerecomandat decat turistilor bine pregatiti fizic. Presupune parcurgerea a trei portiuni de stancarii abrupte echipate cu lanturi. Recomandarea salvamontistilor este ca acest traseu sa fie evitat pe vreme ploioasa, crescand mult pericolul de alunecare. Incaltamintea cu aderenta mare este obligatorie. Indiferent de calea de acces aleasa (Vl. Aleului sau Stana de Vale) traseul se parcurge numai in directia descrisa, interzis in sens invers. Interzis iarna.


Fisiere in arhiva (1):

 • Circuite Turistice in Parcul Natural Apuseni.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!