Comunitățile locale, mediul înconjurător și dezvoltarea turistică durabilă - Atitudini, mentalități, țipuri de comportament

Extras din proiect Cum descarc?

Impacturile turismului la nivelul unei comunitati
Societatea moderna a ajuns, in prezent, sa se confrunte cu o serie de probleme rezultate in urma propriei sale afirmari: poluarea mediului, urbanizarea, industrializarea, robotizarea. In aceste conditii multi aspira la vacante sau weekend-uri in zone rurale, aproape de natura; incearca sa scape de turismul de masa, de mediile puternic artificializate ale statiunilor litorale sau montane. Prin urmare, preocuparea pentru gasirea unor noi formule de vacanta, a unor noi destinatii mai putin monotone si mai originale s-a bucurat si se bucura de atentia cuvenita din partea organizatorilor de turism.
Alaturi de vacantele la mare, la munte sau pentru tratament s-au impus, in ultimul timp, ca noi formule de concediu: sejurul in mediul rural, la ferme, sejurul in satele de vacanta, dar mai ales in satele turistice -  atat ca necesitate, cat si ca "moda turistica". Turismul in mediul rural nu mai este doar un paleativ pentru cei saraci si nici o curiozitate, ci o alternativa, o posibilitate de recreere departe de orasele poluate si puternic artificializate si de aglomeratia marilor hoteluri.
Unul dintre scopurile dezvoltarii industriei turismului intr-o comunitate este maximizarea impacturilor pozitive selectate, in timp ce impacturile negative posibile sunt micsorate. Cercetatorii in ramura turismului au identificat un numar mare de impacturi. Amintim aici:
1. Impactul economic
Turismul creaza locuri de munca contribuind la marirea posibilitatilor de angajare. Locurile de munca in plus variind de la salarii modeste pana la posturi specializate cu salarii mari in management sau domenii tehnice genereaza venit si contribuie la cresterea standardului de viata. In special la sate, diversificarea creata de turism ajuta comunitatile care altfel sunt probabil dependente de o singura industrie.
Pe masura ce turismul creste, se formeaza noi oportunitati de investitie, dezvoltare si infrastructura de consum. Turismul, de regula, implica imbunatatiri in serviciile utilitare precum canalizarea, apa, iluminatul, parcarile etc. De aceste imbunatatiri profita in egala masura si turistii si populatia .
Atunci cand se iau in considerare impacturile economice ale turismului (Tabelul nr.1) este esential a se intelege ca afacerile legate de turism includ un mare numar de locuri de munca platite la nivel minim sau chiar mai putin. Aceste locuri de munca sunt, de regula, sezoniere, rezultand in somaj in timpul sezonului mort. Forta de munca poate fi importata si nu angajata local, mai ales atunci cand cererea este pentru munca specializata sau o anumita experienta, ori atunci cand nu se gaseste forta de munca pe plan local. Unele afaceri legate de turism sunt volatile sau intreprinderi riscante.
Cresterea cererii de bunuri, servicii, pamant, locuinte etc poate conduce la cresterea preturilor care la randul sau va rezulta in cresterea costului de viata. In plus, patroni si corporatii straine pot exporta profiturile in afara tarii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comunitatile locale, mediul inconjurator si dezvoltarea turistica durabila - Atitudini, mentalitati, tipuri de comportament.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dr. Soare., Turismul Rural in judesul Maramures, Universitatea Dunarea de jos Galati, Galati, 2018
2. Stanciulescu G., Managementul turismului durabil in centrele urbane, Ed. Economica, Bucuresti, 2004
3. PETREA, R., PETREA, D., (2000),"Turism rural", Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj Napoca
4. Tatarusanu, M. (2016), Local Community Involvement in Tourism Development, Management International, 18, 3, pp. 435-440.
5. https://www.creeaza.com/afaceri/turism/Impacturile-turismului-la-nive185.php
6. https://www.scritub.com/geografie/turism/.php
7. https://www.totb.ro/natura-traditii-si-sustinerea-comunitatilor-locale-un-nou-program-de-turism-in-maramures/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!