Descrierea Modului de Infiintare si Functionare a Pensiunii Casa Alpina

Extras din proiect Cum descarc?

I. Contextul geografic in care a fost construita pensiunea Alpina
Zona de agrement Straja este situata in lantul Muntilor Valcan, lant muntos ce se dezvolta pe o lungime de 55 de Km, intre Defileul Jiului la partea de Rasarit si Pasul Jiu - Cerna Herculane, in partea de apus, unde este si punctul de confluenta cu Muntii Godeanu, Mehedinti si Muntii Retezat. 
In partea nordica ei strajuiesc Valea Jiului de vest, iar in partea de sud se intind domol pana in Depresiunea Gorjana, unde dominanta este zona Manstirii Tismana, cu padurile de castani.
Zona cea mai spectaculoasa a Muntilor Valcan este flancul nordic care domina orasele Vaii Jiului. Culmile ce pleaca din varfurile Straja, Coarnele, Sigleu, coboara in linii repezi, uneori cu stancarii evidente in peisaj. 
Datorita amplasarii geografice pe axa nord - sud: Semenic - Muntele Mic - Sarcu - Straja, unde se intalnesc curentii de aer cu influen'a mediteraneana si curentii de aer rece din Muntii Retezat, flancul nordic este foarte bogat in precipitatii sub forma de ninsoare in sezonul rece. Acesta este si motivul pentru care practicarea sporturilor de iarna si turismul montan aferente s-au dezvoltat foarte mult, devenind traditionale in Valea Jiului incepand cu perioada de dupa primul razboi mondial.
1.1. Potentialul natural-posibilitati de petrecere a timpului liber in zona Straja
Desi statiunea Staja a devenit celebra mai ales pentru posibilitatile de practicare a sporturilor de iarna, recunoscuta pentru << Serbarile Zapezii >>, cu un mare flux de turisti in perioada noiembrie- aprilie, iubitorii muntelui au posibilitatea de a-si petrece timpul liber si concediile pe tot parcursul anului.
Vara zona este preferata pentru numeroasele trasee turistice ce se pot realiza, cu plecare spre toata aria muntilor Valcan, cu trasee turistice marcate si intretiute, practicabile in perioada de vara - toamna. 
Iarna, datorita stratului deosebit de mare de zapada, traditia locului este practicarea sporturilor de iarna, cu preponderenta a schiului, inca din anii 1930. 
Dezvoltarea din ultimele doua decenii, realizarea de investitii, existenta unui telescaun, a cinci teleschiuri, partii de schi amenajate, a generat nevoia dezvoltarii serviciilor organizate pentru turism. 
Impatimitii schiului pot practica acest sport chiar si dupa lasarea inturnericului, intrucat exista si doua partii nocturne: ,, Partia Soarelui" ( instalatie nocturna din 2001), Partia Platou (instalatie nocturna din 2003).
Au fost dezvoltate de asemenea servicii conexe sporturilor de iarna: 
- inchiriere de echipamente complete pentru schi si saniute;
- monitori de schi pentru cei care doresc sa invete sa schieze.
Scoala de Schi Fond din Lupeni, la care se pot pregati viitorii schiori este recunoscuta la nivel local si national, aici fiind pregatiti campioni nationali la copii si juniori.
- Salvamont si asistenta medicala permanenta.
1.2. Contextul economic-Turismul montan in Statiunea Straja o afacere rentabila
Zona Straja si imprejurimile ofera conditii ideale pentru practicarea drumetiilor si a sporturilor de iarna: schi, saniuta, bob.
Partiile din Straja au conditii de schi similare cu cele de pe Valea Prahovei, stratul de zapada schiabil timp indelungat (peste 150 zile/an, 20-50 cm grosime medie), pante (15-35 %) si lungimi (500 - 4100 m) ce permit amenajarea tuturor categoriilor de partii pentru agrement si competitie. 
Activitatea turistica in muntii Straja prezinta interes deosebit, mai ales pentru practicarea sporturilor de iarna. Afluxul de turisti este de cateva sute zilnic, cu precadere la sfarsit de saptamana. Acestia sunt, in marea lor majoritate, locuitori din Valea Jiului si judetele limitrofe: Hundedoara, Arad, Timis, Alba.
Incepand cu anul 2000 s-a inregistrat un mare numar de turisti straini veniti aici pentru a practica sporturi de iarna. Acest fapt se reflecta indirect si asupra investitiilor, tot mai numeroase din anul 2000.
Amplasamentul Cabanei si conditiile naturale permit promovarea si desfasurarea, pe langa turismul montan care a consacrat zona, si alte forme de turism: 
- turism de circulatie: de tranzit si itinerant cu valente culturale;
- turism specializat: alpinism; vanatoare; sporturi de avengura: deltaplan, parapanta, rafting, mountain bike - cicloturism montan;
- turism de afaceri si reuniuni, structurile de primire turistice avand facilitati care permit organizarea de reuniuni si evenimente. 
Principalele carateristici ale pietei turismului in statiuniunea montana Staja :
- Cerere in crestere pentru sejururi a persoanelor fizice interesate de practicarea sporturilor de iarna;
- Segmentul cel mai important il reprezinta persoanele cu venituri medii si peste medie;
- Se constata formarea si dezvoltarea unei cereri pe segmentul firme si organizatii pentru seminarii sau sejururi ale angajatilor ca forma de recompensare;
- O conditie esentiala pentru formarea pietei afacerii este asigurarea confortului si serviciilor aditionale pensiunii clasice.
1.3. Cai de acces in statiunea Straja. Infrastructura turistica.
Pentru a ajunge in Straja, important este sa ajungeti in orasul Lupeni. Din orice parte a tarii ati veni, accesul se realizeza folosind fie Calea ferata Petrosani - Lupeni, fie DN 66 A. Din orasul Lupeni, se ajunge in statiunea Straja, pe Calea Braii, pana la statia inferioara a teleschiului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Descrierea Modului de Infiintare si Functionare a Pensiunii Casa Alpina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!