Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Vatra Dornei

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1. Prezentarea generala a statiunii pag. 1
Cap.2. Potentialul turistic al statiunii Vatra Dornei pag. 2
Cap.3. Descrierea bazei tehnico-materiale a turismului pag. 8 
Cap.4. Determinarea gradului de atractivitate utilizand metoda "TECDEV pag.12
Cap.5. Analiza SWOT pag. 15
Cap.6. Solutii de imbunatatire a activitatii turistice pag. 17
Cap.7. Harta statiunii si poze pag. 19
Bibliografie pag. 24


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1. Prezentarea generala a statiunii
Statiunea Vatra Dornei este asezata in nordul Romaniei, in sud-estul judetului Suceava. Ea se gaseste la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna, in inima unui mirific si interesant sistem depresionar. Orasul este situat la altitudinea de 802m, in zona de interferenta a paralelei de 47?22'00'' cu meridianul de 25?22'21''. De aici, drumurile se ramifica in patru directii diferite, vecinii statiunii fiind: in amonte pe firul Bistritei se gasesc localitatile Iacobeni, Ciocanesti, Carlibaba; in amonte pe raul Dorna se insira Dorna Candrenilor si Poiana Stampei, tot in amonte pe Neagra, localitatile Sarul Dornei, Neagra Sarului, Panaci si in aval pe Bistrita, comuna Dorna Arini continuata cu Crucea pana la Brosteni.
Distantele fata de principalele localitati ale judetului sunt: 110 km fata de Suceava, care este resedinta de judet; 40 km fata de Campulung Moldovenesc; 73 km fata de Gura Humorului; 93 km fata de Solca; 135 km fata de Falticeni; 114 km fata de Radauti.
Cai de acces: Vatra Dornei se afla la 110 km departare de municipiul Suceava (aproximativ 2 ore transport auto si 3 ore transport feroviar), 40 km de Campulung Moldovenesc (aproximativ 40 minute transport auto si 1 ora transport feroviar), 83 km de municipiul Bistrita (aproximativ 1 ora transport auto si 5 ore transport feroviar). Cel mai apropiat aeroport se afla in municipiul Suceava. Accesul se mai poate face si pe Valea Bistritei, pe soseaua ce leaga municipiul Piatra Neamt de Vatra Dornei (165 km - aproximativ 3 ore transport auto).
- rutiere: Bucuresti-Focsani pe E2, Focsani-Bacau-Piatra Neamt-Poiana Teiului pe DN15 si Poiana Teiului-Brosteni-Vatra Dornei pe DN17; Bucuresti-Focsani-Falticeni-Suceava pe E20 si Suceava-Campulung Moldovenesc-Vatra Dornei pe DN17;
- feroviare: Gara Vatra Dornei pe linia Bucuresti-Suceava-Vatra Dornei sau pe linia Cluj Napoca-Beclean-Vatra Dornei.
Scurt istoric: Toate datele expuse constituie materialul pastrat din generatie in generatie prin viu grai si foarte putin in cronici. O istorie a orasului Vatra Dornei bazata pe documente scrise nu exista si singurele informatii incomplete si ele, apartin lucrarii "Monografia Moldovei" tiparita in 1899 de George de Catargi, Eduard Fischer si Ladislaus Zurkowski, sau in "Topografia Bucovinei" de dr. Daniel Verenca. Mai exista de asemenea "Istoricul Ocolului Campulung", tiparit in 1960 de Teodor Balan. In "Monografia Bucovinei", George de Catargi, Eduard Fischer, si Ladislaus Zurkowski precum si in "Topografia Bucovinei", dr. Daniel Verenca, sustin ca in aceste parti, pe la inceputul secolului al XII-lea, adica pe la 1120, ar fi fost o mica republica romaneasca independenta, ca parte constitutiva a Ocolului Campulung, care cu 232 de ani mai tarziu, adica prin anul 1352, a devenit dependenta de noul principat al Moldovei intemeiat de Dragos Voda, confirmand ca populatia acestui teritoriu a sporit cu emigrantii veniti din Ardeal.
Situata pe o cale circulata transcarpatica, Vatra Dornei s-a infiripat de timpuriu ca asezare, tinutul Dornelor facand parte din "ocolul Campulung Moldovenesc". Catre finele sec.16, localitatea este bine conturata, dat fiind ca in 1650 era luata in evidenta domniei. Asezarea pe drumul amintit, construirea soselei Campulung Moldovenesc-Vatra Dornei (1780-1785)-Poiana Stampei-Pasul Tihuta(1200m)-Bistrita, in perioada 1780-1787, dar mai ales descoperirea si valorificarea apelor minerale au contribuit la dezvoltarea asezarii, declarata oras in anul 1909.
Dictionarul limbii romane editat de Academia R.P.R. in 1958, explica cuvantul "Dorna" prin vartej, valtoare, bulboana, deci tot o vale cu apa. Intre istoricii mai vechi numai Dimitie Cantemir a fost preocupat de existenta acestor locuri, in lucrarea sa "Descrierea Moldovei", pe care le aseaza intr-o categorie cu cele din Vrancea si Tigheci, sustinand ca existau tarani care se bucurau de o anumita libertate republicana, deci Ocolul Campulung ar fi fost o republica romaneasca independenta pe la inceputul secolului al XII-lea.
Legenda Dornei: batranii povestesc in legatura cu numele de Dorna a orasului urmatoarea legenda; Dragos Voda, "descalecatorul" Moldovei a venit sa vaneze in partile noastre. Aici a intalnit o fata frumoasa ca o zana, cu par balai si cu numele de Dorina. Dragos a plecat la vanatoare si intr-o padure deasa i s-a aratat o caprioara pe care a inceput sa o urmareasca. Caprioara iute de picior, a scapat insa mereu de sagetile vanatorului, dar ostenita, s-a oprit pentru o clipa sa-si traga sufletul langa un brad cu trunchiul gros. Dragos a intins arcul si a tras. De dupa copac s-a auzit un tipat omenesc de durere si caprioara a facut un salt, dupa care s-a pierdut in padure. Dragos s-a apropiat de brad si a vazut ca in locul caprioarei o ucisese pe frumoasa Dorina. Plin de remuscari Dragos a inmormantat-o chiar pe locul unde fusese ucisa si in amintirea ei a botezat locul si raul din preajma Vatra Dornei, devenita in timp Vatra Dornei de azi. Pe fata o chema Dorina, asa cum se numesc si astazi multe fete din partea locului si sunt alintate de cei apropiati Doruta sau Dorna.


Fisiere in arhiva (3):

  • Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Vatra Dornei
    • cuprins staeiune 2.doc
    • pagina de garda statiune.doc
    • Statiunea 2.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!