Dezvoltare Durabila Comuna Baisoara

Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
1.1 Ce este dezvoltarea durabila?
In 1992 (Summitul Mondial din Rio de Janeiro) liderii din majoritatea tarilor lumii au recunoscut importanta centrala a actiunilor locale pentru atingerea dezideratelor dezvoltarii durabile. Incepand cu acel moment "Agenda 21" a devenit catalizatorul a numeroase proiecte si initiative ce promoveaza dezvoltarea durabila la nivel local. Agenda 21 are propriul mecanism de implementare prin strategiile de dezvoltare durabila nationale, regionale si "Agenda 21 locala".
Dezvoltarea durabila inseamna in primul rand asigurarea unei calitati mai bune a vietii pentru toti, in prezent si pentru generatiile viitoare. Dezvoltarea durabila mai inseamna recunoasterea faptului ca economia, mediul si bunastarea sociala sunt interdependente si anume faptul ca un mediu afectat din punct de vedere al calitatii va influenta negativ, mai repede sau mai tarziu, dezvoltarea economica si mai ales calitatea vietii fiecaruia dintre noi. Dezvoltarea durabila inseamna si asigurarea satisfacerii nevoilor de baza ale oamenilor: locuinte, strazi sigure, oportunitatea de implinire prin educatie, informare, participare, sanatate, si loc de munca. Toate acestea necesita o economie robusta, sanatoasa capabila sa creeze mijloacele necesare satisfacerii acestor nevoi, atat in prezent cat si pentru viitor.
Pe scurt, dezvoltarea durabila presupune:
o Un nou rol pentru autoritatile locale si leaderii comunitari
o Promovarea bunastarii sociale si economice a membrilor comunitatii si a calitatii mediului in zonele de rezidenta
o Implicarea si consultarea localnicilor si a formelor de organizare a acestora
o Dezvoltarea unei viziuni si a unui plan pentru zona impreuna cu comunitatea locala
o Dezvoltarea si oferirea serviciilor care imbunatatesc bunastarea si calitatea vietii locuitorilor in zona de rezidenta
Autoritatile locale, organizatiile neguvernamentale, organizatiile comunitare si de afaceri au nevoie in acest moment de facilitatori comunitari care sa fie capabili sa creeze puntea de legatura dintre politicile guvernamentale de dezvoltare si nevoile si dorintele comunitatilor locale.
1.2 De ce avem nevoie de dezvoltare durabila si cine e responsabil?
Pentru realizarea tuturor celor mentionate e nevoie de aportul fiecaruia dintre noi. Toti suntem responsabili, fie ca reprezentam autoritatile, fie ca suntem simpli cetateni, angajati sau mici intreprinzatori, fie ca suntem organizati in grupuri locale formale sau informale sau nu. Autoritatile locale, ca puncte nodale si leaderi ai comunitatilor locale, au un rol extrem de important. Realizarea dezvoltarii durabile trebuie sa fie dezideratul oricarei administratii moderne si trebuie sa se reflecte in pregatirea Strategiilor Locale de Dezvoltare Durabila pentru a promova si/sau imbunatati bunastarea sociala si economica si calitatea mediului in zonele de rezidenta si astfel sa contribuie la dezvoltarea durabila a Romaniei per ansamblu.
Uniunea Europeana, organism spre care tinde si Romania, acorda o importanta majora spatiului rural, importanta reflectata de politicile si programele promovate de acest for. Unul din documentele ce sta la baza tuturor acestor politici si programe este Programul de dezvoltare rurala al Uniunii Europene.
In acest cadru general isi au originea si programele de preaderare pentru tarile candidate. Schemele de finantare cum sunt ISPA, PHARE dar mai ales SAPARD adreseaza toate problemele cu care se confrunta comunitatile rurale din tarile candidate, de la infrastructura pana la educatie, de la agricutura pana la traditii.
Pentru a utiliza cu succes fondurile neramburabile ale UE comunitatile rurale din Romania trebuie sa fie pregatite, iar un prim pas in acest proces de pregatire este formularea unor strategii de dezvoltare durabila care sa dea masura nevoilor si oportunitatilor pe care fiecare comunitate le are in parte.
Documentul de fata este o asemenea incercare si un inceput de drum la care au contribuit toti cei care sunt interesati de prezentul dar mai ales de viitorul lor, atat cel individual cat si cel comun.
1.3 De unde am pornit si cine ne sprijina?
In comunitati mai mici, cum sunt localitatile rurale, actul decizional este mai direct si implicarea oamenilor poate fi mai eficienta. Totodata degradarea mediului in mediul rural a devenit foarte grava in ultima perioada. Comunitatile rurale au fost neglijate si autoritatile locale nu pot face fata problemelor de mediu aparute (invazia deseurilor, devastarea valorilor naturale, impactul agriculturii asupra mediului).
Proiectul "Agenda rurala - o viziune de viitor" este implemetat de catre Clubul Ecologic "Transilvania" Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al World Wide Fund for Nature, Austria, prin Programul Carpato-Dunarean, proiectul Carpathian Ecoregion Initiative. 
2. PREZENTARE GENERALA
Baisoara (in maghiara Jarabanya sau Kisbanya, in germana Kleingrub) este cea mai importanta statiune din nord-estul Muntilor Apuseni. Comuna Baisoara este alcatuita din noua sate.
Baisoara este cea mai importanta statiune din nord-estul Muntilor Apuseni. Prima mentionare documentara a satului Baisoara este din anul 1426.
Statiunea este situata la poalele de est ale Muntelui Mare din Muntii Apuseni, pe cursul mijlociu al raului Iara, la o distanta de aproximativ 50 km de Cluj-Napoca, la altitudini cuprinse intre 1200-1500 m. Muntele Baisorii este zona protejata mixta. Se pot practica diverse sporturi cu preponderenta cele montane, pentru practicarea carora exista in zona vaste posibilitati, in special, pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta.
Statiunea Muntele Baisorii detine si o partie de schi. Aceasta este dotata cu mijloc de transport pe cablu, iar lungimea ei este de aproximativ 1,2 km. Sezonul dureaza aproximativ 5 luni pe an din decembrie pana in martie. Vara exista conditii prielnice pentru vanat si pescuit. Complexul turistic Baisoara constituie un excelent punct de plecare spre Muntele Mare si spre Cheile Runcului.
Statiunea Baisoara este situata la obarsia paraului Gera (izvor al vaii Ierta), pe culmile ce pleaca spre est din varful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Baisoara (jud.Cluj), la 46 de grade si 32 de minute latitudine nordica si 23 de grade si 19 minute longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 1200 si 1400 m, hotelul fiind situat la 1345 m (si nu la 1385, cum figureaza in multe locuri, de fapt altitudinea vechii cabane). Privelistea este larga, deschisa spre Campia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate, in conditii de vizibilitate buna putandu-se admira muntii Maramuresului, Tibles, Rodnei, Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi, Gutaiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita, Ciucasul. De pe varfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Sureanul, Parangul si Retezatul, iar in conditii exceptionale, chiar Tatra Inalta. 
In statiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M in Baisoara si urca 10 km pe valea Ierta pana in satul Muntele Baisorii, apoi inca 8 km pana in statiune. (Distanta Cluj-Napoca - statiune: 60 km). Din statiune mai pleaca trei drumuri nemodernizate: unul coboara in valea Vadului, unul urca pana pe Vf.Muntele Mare (1826, al treilea ca inaltime din Apuseni) si unul coboara in Muntele Baisorii pe paraul Crintului. Afluxul turistic este mare, in special iarna si la sfarsit de saptamana. Accesul obisnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze pana in satul Muntele Baisorii, apoi pe jos 45' sau cu ocazii. Iarna exista autobuze pana in statiune.
Date geografice
Statiunea este situata la poalele de est ale Muntelui Mare din Muntii Apuseni, pe cursul mijlociu al raului Iara, la o distanta de aprox. 50 km de Cluj-Napoca, la altitudini cuprinse intre 1200-1500 m.
Date economice
o Zacaminte de argint si plumb. 
o Trei cariere de dacit. 
o Mori de apa (in prezent inactive). 
Demografie
La 1 iulie 1998 avea 2.317 locuitori dintre care 1.229 de sex masculin si 1.088 de sex femeiesc.
Numarul de locuitori ai comunei era in 2002 de 2.330 de persoane. Din punct de vedere confesional 96,43% erau ortodocsi, 0,12% romano-catolici, 1,5% greco-catolici, restul locuitorilor fiind de alte confesiuni. Populatia comunei a evoluat de-a lungul timpului astfel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila Comuna Baisoara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!