Ecoturism in Vatra Dornei

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I - Introducere.2
Capitolul II - Context economic local.4
2.1 Industria.4
2.2 Agricultura.6
Capitolul III - Potential turistic.7
3.1 Resurse turistice naturale.7
3.2 Resurse antropice.10
Capitolul IV - Infrastructura turistica.13
4.1 Cai de comunicatie.13
4.2 Unitati de cazare.14
4.3 Tipuri de turism practicate in Vatra Dornei.16 
Capitolul V - Propuneri de dezvoltare a ecoturismului.20
Capitolul VI - Concluzii.26
Bibliografie.27
Anexe.28


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I - Introducere
Am ales dezvoltarea zonei turistice Vatra Dornei prin ecoturism deoarece aceasta forma de turism a cunoscut un ritm de crestere foarte mare in ultimii ani, atat pe plan international, cat si pe plan local. Consider ca protejarea naturii, traditiei si obiceiurilor locale reprezinta un obiectiv major al societatii secolului XXI, o societate care si-a uitat valorile si traditiile de baza si care se dezradacineaza proportional cu progresul. De aceea este foarte important sa ne reamintim cine suntem de fapt si ce ne reprezinta cu adevarat.
Societatea Internationala de Ecoturism defineste ecoturismul ca fiind : "calatoria responsabila in ariile protejate care conserva mediul si contribuie la bunastarea populatiei locale". Acest lucru inseamna, ca, cei care implementeaza si participa in activitatile ecoturistice trebuie sa fie calauziti de urmatoarele principii: sa minimizeze impactul asupra mediului, sa contribuie la formarea unei constiinte si unui respect fata de patrimoniul natural si cultural, sa furnizeze experiente pozitive atat vizitatorilor cat si gazdelor, sa aduca beneficii financiare directe conservarii mediului, sa furnizeze beneficii financiare si putere de decizie comunitatilor locale, sa creasca receptivitatea tarilor gazda in ceea ce priveste climatul politic, social si de mediu, sa sprijine dreptul la munca si drepturile omului la nivel international.
Vatra Dornei dispune de un potential foarte mare de resurse umane si naturale. Progresul si activitatea antropica a omului nu au reusit sa spulbere frumusetea acestei zone.
Acum 100 de ani, romancierul Bram Stoker a mentionat regiunea din jurul Dornei ca fiind ,,una din cele mai salbatice si mai putin cunoscute zone din Europa". Aceasta afirmatie este adevarata si in zilele noastre. Dorna este o regiune fara rival in frumusete din Europa, incercuita de, anticii si neimblanzitii Munti Carpati, presarati cu sate si catune iesite direct din evul mediu. Regiunea a fost cunoscuta inca din timpuri antice ca un loc de relaxare si reintinerire, cu un climat tonic stimulativ, aer curat, natura primitiva si nenumarate izvoare terapeutice minerale. 
Una din cele mai impadurite regiuni din Europa, Dorna este paradisul unui iubitor de natura si adaposteste una din cele mai mari concentratii de fauna diversificata de pe continent. Pajistile montane sunt acoperite cu flori salbatice rare vara si straturi groase de zapada iarna, facand regiunea sa fie un loc perfect pentru a-ti petrece vacanta tot timpul anului. Este o regiune de o frumusete calma, naturala si viata populara fascinanta, ideala pentru peregrinari, excursie, plimbare cu bicicleta si relaxare in padurile linistite si printre satenii ospitalieri. 
Cunoscuta ca "Perla Bucovinei", statiunea Vatra Dornei este cea mai mare comunitate din Dorna, cu numeroase activitati pentru calator. Vatra Dornei este plina cu hoteluri de calitate, restaurante, parcuri, muzee si statiuni climaterice, si este o baza excelenta de la care se poate porni spre explorarea regiunii de tara din imprejurimi.
Vatra Dornei a fost dezvoltata ca statiune climaterica de catre familia imperiala habsburgica datorita climatului tonic stimulativ, aerului curat, aerosolului rasinos, numeroaselor izvoare cu ape minerale si peisajului mirific. Este un loc frumos de relaxare si petrecere a vacantei, inconjurat de salbaticia naturii si bizara arhitectura habsburgica a secolului al XIX-lea.
Atractiile locale includ muzeul etnografic, muzeul de vanatoare si stiintele naturii, o superba cabana montana asezata pe pitorescul Deal Runc, si un parc dendrologic in care poti bea apele minerale faimoase in lume direct din izvor. Vatra Dornei este de asemenea renumita pentru cluburile de sanatate, festivalurile si serbarile verii si iernii.
Fig.1 Peisaj Vatra Dornei
Capitolul II - Context economic local
Potentialul economic al orasului are ca trasatura specifica faptul ca activitatea sa economica se bazeaza pe resursele zonei.
Acestea pot fi:
o resurse forestiere (dominate de conifere), in proportie de 37% din fondul forestier al judetului;
o resurse de pajisti naturale de calitate superioara (graminee si leguminoase), ceea ce permite dezvoltarea zootehniei;
o resurse de substante minerale utile (mangan, sulf, fier si alte substante);
o resurse de ape minerale in exploatare, folosite in scop terapeutic in cura interna si externa in statiunea Vatra Dornei, precum si imbuteliate ca ape de masa si bauturi racoritoare cu caracter de unicat pe teritoriul judetului.
Cadrul natural deosebit de pitoresc, inconjurat de inaltimi cu pante usoare si avand un climat subalpin - de depresiune intramontana, ofera conditii optime de odihna si pentru practicarea sporturilor de iarna.
Industria in Vatra Dornei se bazeaza pe valorificarea resurselor proprii, ceea ce se reflecta si in structurarea ei pe urmatoarele ramuri: industrializarea laptelui si a carnii, exploatarea resurselor miniere, industria lemnului, a constructiilor de masini pentru exploatarea si prelucrarea lemnului, exploatarea zacamintelor de ape minerale carbogazoase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecoturism in Vatra Dornei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!