Ecoturismul si Turismul Rural din Judetul Neamt

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Ce este ecoturismul si cum este perceput in Romania
1.1.Introducerea conceptului de ecoturism
1.2. Organisme implicate in sustinerea activitatilor ecoturistice
1.3.Ecoturismul in legislatia romaneasca
Capitolul 2
Plasarea Judetului Neamt in spatiul romanesc
2.1.Regiunea de NE a Romaniei
2.2.Date generale despre Judetul Neamt
2.3.Turismul in judetul Neamt
Capitolul 3
Ecoturismul si turismul rural din Judetul Neamt 
3.1.Formele de turism practicate in Judetul Neamt
3.2.Ecoturismul si turismul rural
3.3.Obiective si actiuni pentru dezvoltarea turismului in Judetul Neamt 
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 : Ce este ecoturismul si cum este perceput in Romania
1.1.Introducerea conceptului de ecoturism
1.1.1.Intro
Odata cu intrarea in mileniul trei, devenim tot mai constienti de complexitatea, fragilitatea si valoarea inestimabila a planetei noastre. 
Datorita evolutiei transporturilor si tehnologiei informatiei, tot mai multe zone indepartate au devenit accesibile, fapt ce a contribuit la o ascensiune rapida a turismului in arii naturale. Drept urmare este tot mai evident ca dezvoltarea turismului in arii naturale sensibile, in absenta unui management corespunzator, poate prezenta o amenintare pentru integritatea ecosistemelor si a comunitatilor locale.
Ca raspuns la interesul crescut pentru cunoasterea naturii, dar si la semnalele de alarma venite din cele mai indepartate colturi ale lumii, s-a conturat treptat o noua etica a calatoriei numita ecoturism. 
Ecoturismul poate furniza veniturile atat de necesare pentru protejarea parcurilor nationale si a altor arii naturale, venituri care nu ar putea fi obtinute din alte surse. De asemenea, ecoturismul poate constitui o alternativa viabila de dezvoltare economica pentru comunitatile cu putine activitati generatoare de venit. Mai mult, ecoturismul poate spori nivelul de educatie si constiinta al turistilor, transformandu-i in sustinatori entuziasti ai conservarii mediului natural si cultural.
1.1.2.Definitii
Una dintre primele defintii ale ecotursimului intalnite in literatura de specialitate este cea data in anul 1988, in cadrul Programului din Belize initiat de Rio Bravo Conservation & Management Area: ,,ecoturismul este o forma de turism cu impact scazut asupra mediului, bazat pe aprecierea acestuia si unde se depune un efort constient in vederea reinvestirii unei parti adecvate din venituri pentru conservarea resurselor pe care se bazeaza. Este o forma de turism durabil si care asigura beneficii populatiei locale".
Societatea Internationala de Ecoturism (TIES) a elaborat in 1991 o definitie mai succinta: ,,calatoria responsabila in arii naturale, care conserva mediul si sustine bunastarea populatiei."
In 1996, Uniunea Mondiala pentru Conservarea Naturii (IUCN) formuleaza propria definitie astfel: ,,Ecoturismul este calatoria responsabila fata de mediu in zone naturale relativ nealterate, cu scopul aprecierii naturii (si a oricaror atractii culturale trecute si prezente), care promoveaza conservarea, are un impact negativ scazut si asigura o implicare socio-economica activa si aducatoare de beneficii pentru populatia locala."
Definitia ecoturismului adoptata si promovata de Asociatia de Ecoturism din Romania: ,,Ecoturismul este o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."
1.1.3. Principii
Ecoturismul este o componenta a turismului durabil. Intrucat ecoturismul a fost initial doar o idee si nu o disciplina, multe organizatii l-au promovat fara a-i cunoaste principiile de baza. Eforturi pentru stabilirea unor principii si criterii de acreditare recunoscute pe plan international au fost initiate inca din anul 1990, dar procesul a evoluat foarte incet, data fiind diversitatea domeniilor, experientielor si regiunilor implicate. Societatea Internationala de Ecoturism a publicat in 1993 un set de recomandari: ,,Ecotourism Guidelines for Tour Operators", care au fost acceptate de catre reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti din intreaga lume.
Principiile ecoturismului:
- Ecoturismul se desfasoara in cadrul naturii si se bazeaza pe experienta directa si personala a turistilor in natura.
- Ecoturismul contribuie la o mai buna intelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locala traditionala, atat pentru vizitatori cat si pentru comunitatea locala.
- Ecoturismul ofera cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservarii naturii si dezvoltarii durabile. Produsul ecoturistic se desfasoara si este condus astfel incat sa protejeze si sa puna in valoare mediul natural si cultural in care se desfasoara.
- Ecoturismul contribuie in mod pozitiv la protejarea ariilor naturale. Ecoturismul ofera modalitati practice pentru bunul management si protectia ariilor naturale (spre exemplu oferirea ajutorului financiar in actiunile de reabilitare a ariilor naturale, strangerea deseurilor lasate de turisti sau contributii indreptate catre organizatiile de conservare).
- Ecoturismul ofera contributii durabile privind dezvoltarea comunitatilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpararea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitatilor locale.
- Ecoturismul trebuie sa asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitatii locale vizitate si sa contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale. Activitatile de ecoturism ofera in acelasi timp contributii constructive pe termen lung acestor comunitati.
- Ecoturismul trebuie sa raspunda asteptarilor turistilor. Potentialii eco-turisti au un nivel inalt de educatie si de asteptari, asadar gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esential.
- Marketingul pentru ecoturism ofera clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor.


Fisiere in arhiva (2):

  • Ecoturismul si Turismul Rural din Judetul Neamt
    • ecoturism si turism rural proiect.docx
    • PowerPoint Presentation.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!