Franta

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Generalitati
Nume oficial : Republica Franceza ( Republique francaise ) Situare : Europa de vest Suprafata : 547.030 km2 din care :
- pamant : 545.630 km2
- apa : 1.400 km2
Populatia (2007) : 63,5 milioane locuitori ;
Densitate : 98 loc/km patrat ; populatia urbana : 76%
Limba oficiala : franceza
Capitala : Paris (9,6 milioane locuitori)
Ziua nationala : 14 iulie - aniversarea caderii Bastiliei - 1789
Forma de guvernamant : Republica
P.I.B/loc. : 23.300 $ (locul 9)
Organizare administrativa : Franta este formata din 22 de regiuni, impartite in 96 de departamente, la carese adauga alte teritorii dependente : Guadelupa, Martinica, Guyana Franceza,Reunion, Polinezia Franceza, Noua Caledonie, Wallis, Mayotte, St.Pierre, Miquelon,etc.
Orase principale : Lyon, Marsilia, Lille, Toulouse, Nice, Bordeaux, Dijon, Nantes
Puterea executiva este exercitata de Presedinte si Guvern.
Presedintele Frantei este Nicolas SARKOZY, care a preluat functia la 16 mai 2007
pentru un mandat de 5 ani, fiind sustinut in alegerile legislative de UMP (Union pour
le Mouvement Populaire). 
Functia de Prim-ministru este detinuta, incepand cu data de 18 mai 2007, de Francois FILLON.
Puterea legislativa este exercitata de :
- Adunarea Nationala (Assemblee Nationale) : Bernard ACCOYER ,
Presedinte ; cu o majoritate de dreapta (UMP ), in urma alegerilor legislative
din 10 si 17 iunie 2007.
- Senat : Gerard LARCHER, Presedinte, ales la 1.10.2008
II SITUATIA ECONOMICA A FRANTEI
2.1 Unele aspecte de atractivitate economica
Franta atrage prin dimensiunea si dinamismul pe termen lung al pietei sale,prin calitatea si productivitatea fortei de munca, prin densitatea si eficienta infrastructurii. In schimb, punctele slabe sunt determinate de constrangerileadministrative si costurile sociale si fiscale ridicate. Franta este a 5-a putere economica din lume cu un PIB de 2.515 miliarde de dolari (1 892,2 miliarde de euro) in 2007. Franta este al 5-lea exportator mondial de servicii si al 5-lea importator din lume.
Atragerea de intreprinderi straine si de capitaluri
In ceea ce priveste volumul investitiilor directe straine atrase, Franta se impune ca o
destinatie favorita. Conform cifrelor publicate de CNUCED, in anul 2007 Franta sa impus
ca o destinatie favorita pentru investitiile directe straine. Franta a atras 158 miliarde de dolari investitii straine, ceea ce o situeaza pe locul 3 in lume, in urma Statelor Unite si Marii Britanii. 
In Franta sunt inregistrate peste 20.000 filiale aleintreprinderilor straine.
Principalii investitori straini in Franta, la 31 decembrie 2005, erau: Statele Unite (82,6 mild. Euro), Marea Britanie (82,4 mild. Euro), Germania (57,7 mild. Euro), Olanda (44,6 mild. Euro) si Elvetia (27,3 mild. Euro). Franta face parte din zona euro, iar Parisul se inscrie printre cele mai atractive piete financiare din lume. Astfel, Capitala Frantei este prima piata financiara a zonei euro si a doua piata de primire a institutiilor financiare internationale (46% din capitalizarea de piata este detinuta de institutii financiare internationale).
Dinamismul pietii interne
Cu un Produs Intern Brut in crestere de la an la an, Franta se remarca printr-o lunga traditie industriala, numarand astazi peste 2,5 milioane de intreprinderi.
O strategie pe termen lung a permis constituirea unor veritabile sectoare de excelenta, capabile sa faca fata competitiei internationale: industria agro-alimentara, industria automobilului, aeroanutica sau telecomunicatiile.
Se pot cita cateva grupuri franceze care sunt renumite in intreaga lume: L'Oreal, numarul 1 in lume in domeniul produselor cosmetice, Saint-Gobain, primul producator mondial de materiale de constructii, Danone, lider mondial la produsele lactate proaspete, si LVMH, in fruntea sectorului produseleor de lux. La acestea, se adauga Michelin (pneuri), Carrefour
(marea distributie), Total (produse petroliere) sau Dassault Aviation.
Cu 78 milioane de turisti, Franta este tara cea mai vizitata din lume.
Resurse umane
Populatia are tendinta sa creasca mai rapid in Franta comparativ cu majoritatea
tarilor industrializate. 
La orizontul anului 2050, conform unei proiectii demografice a Institutului National de Statistica si Studii Economice, populatia franceza ar putea atinge 70 milioane de locuitori. 
Calificarea fortei de munca si puternica sa productivitate sunt recunoscute de anchetele in randul investitorilor.
Cercetare si inovatie
Sectoarele cele mai importante carora li se aloca fonduri pentru cercetare si dezvoltare sunt: aeronautica, industria automobilului, industria farmaceutica,radiocomunicatiile, materiale pentru transporturi, instrumentele de precizie.
Franta aplica o politica ambitioasa de dezvoltare a polilor de competitivitate (clusters), care reunesc institute de cercetare, unverstitati si intreprinderi. In 2006,cercetatorii instalati in Franta au depus peste 17 000 de brevete. Franta se claseaza pe locul 2 in lume in ceea ce priveste brevetele depuse si pe locul 4 in lume pentru efortul de R&D.
Infrastructura
Pe ansamblu, Franta se caracterizeaza prin calitatea, densitatea si eficacitatea infrastructurilor de transport. Dispunand de 10 500 kilometri de autostrazi, cca 1 milion de kilometri de drumuri, 2 000 kilometri de linii de cale ferata de mare viteza (TGV) si 6 aeroporturi internationale, Franta este perfect ,,irigata" de una din cele mai performante retele de infrastructuri din lume.
Investitorii straini pot conta, de asemenea, pe infrastructuri energetice si de telecomunicatii performante si competitive. Piata Internetului de mare viteza s-a dezvoltat rapid in Franta, cu 12,7 milioane de abonati in 2007
2.2 Indicatori economici de baza
Produsul intern brut - PIB
In anul 2007, Franta a realizat un PIB in valoare de 1.892,2 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de +2,1% comparativ cu anul precedent. 
In 2008, in ciuda declansarii crizei financiare si economice,estimarile preliminare indica o crestere a PIB cu cca 0,8%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!