Interdependenta Formelor de Turism - Sibiel

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I pag 3
CAPITOLUL II pag 6
CAPITOLUL III pag 16
CAPITOLUL IV pag 21


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I 
PREZENTARE GENERALA A SIBIELULUI
Sibielul este un sat aflat inMarginimea Sibiului, alaturi de alte 18
localitati din sud-vestul judetului Sibiu, toate avand omostenire
culturala, etnografica, arhitecturala si istorica unica.
Satul Sibiel apartine de orasul Saliste si este situat la 24 de kmdistanta de Sibiu, fiind strabatut de raul omonim si inconjurat de dealuri, livezi, dar si de paduri bogate, la poalele carora apicultorii din sat sau din imprejurimi isi insira stupii cu albine sau unde amatorii de drumetii poposesc pentru a-si amplasa corturile.
Cu o populatie de circa 500 de locuitori, asezarea Sibielului a fost identificata de catre unii cercetatori ca fiind castrul Salgo, atestat documentar la 1322 (sau 1384, dupa alte surse).
Satul ne intampina cu o arhitectura saseasca, casele fiind frumos intretinute, dinmoment cemulte dintre ele sunt inscrise in circuitul turistic rural, ca fiind case de oaspeti. Drumul principal este asfaltat, iar stradutele laterale sunt pietruite si inguste, facand loc totusi pentru carute sau pentru batranele masini "Dacia".
Oamenii sunt prietenosi si curiosi, desi se vede ca sunt obisnuiti cu strainii la ei in sat,mai ales vara, cand numarul populatiei se dubleaza datorita caselor de vacanta construite in ultimii ani.
Aici in sat, s-au pastrat o serie demestesuguri transmise din generatie in generatie: fieraritul, tamplaria, tesutul, cojocaria, apicultura, dar si prepararea tuicii si a vinului , avand in vedere ca zona este bogata in livezi. Reprezentativ, insa, este pictatul icoanelor pe sticla. In Sibiel, in fiecare casa exista cel putin o icoana, iar fetele in zestrea lor trebuiau sa aiba neaparat,macar o icoana.
La 23 km departare de orasul Sibiu, pe raul Sibielului in sus, adapostit ca intr-o caldare de poalele muntilor Cibinului, satul Sibiel isi duce mai departe in istorie o straveche stafeta de frumos natural, de cultura si de traditie romaneasca. Istoria nescrisa a acestei asezari incepe cu relicvele din neolitic gasite in aria satului si a hotarului si depuse la muzeul satului.
Datele scrise despre Sibiel dateaza din secolul XIV, mai precis in anul 1322 cand Cetatea SALGO aparea in documente, identificata ca Cetatea de la Varful Zidului, astazi locul de la Chilii. Povestea cetatii este invaluita in mister, batranii satului spun ca e de pe vremea uriasilor si ca acolo si-ar fi ascuns Decebal comorile de frica lui Traian. Numele celei mai vechi strazi, de sorginte slava plaseaza originile satului in epoca slavona.
In Sibiel s-au pastrat o serie de mestesuguri transmise de generatii: fierarie, potcovarie, tamplarie, cojocarie, tesutul, torsul manual al lanii, prepararea branzeturilor. Aici vei fi initiat, sub indrumarea unui mestesugar iscusit, in tainele picturii pe sticla, tesutul la razboi.
Vizitatorii pot gusta din frumusetea unor obiceiuri stravechi, traind alaturi de sateni farmecul si adanca taina a evenimentului sau a diferitelor ritualuri religioase. Colectia de icoane pe sticla - cea mai mare parte din tara - alaturi de frumusetile naturale, asezarea geografica, simplitatea si ospitalitatea satenilor sunt doar cateva din comorile cu care te ademeneste acest lacas sfant, Sibielul.
CAPITOLUL II
TURISMUL CULTURAL IN SIBIEL
o TURISMUL CULTURAL 
o TURISMUL CULTURAL IN SIBIEL
Cultura in satul turistic Sibiel graviteaza in jurul religiei, aceasta fiind un element primordial al mostenirii stramosesti.
o Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel
In prezent, gazduieste o colectie impresionanta, unica in lume, formata din cca 700 de icoane pe sticla (si cateva pe lemn), insa din lipsa de spatiu, sunt expuse doar 300. Celelalte sunt pastrate fie in pod, fie in muzeul vechi. Toate aceste icoane sunt ortodoxe si au fost pictate si donate de catre tarani, cu exceptia a sase dintre ele, care sunt catolice si provin din Viena, fiind donate de catre preoti romani de acolo sau de alte persoane particulare. O parte dintre icoanele Muzeului au ramele originale, insa la altele, parintele Zosim Oancea a fost nevoit sa le schimbe, deoarece
erau foarte deteriorate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interdependenta Formelor de Turism - Sibiel.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!