Interpretarea Cererii prin Construirea Meniului

Extras din proiect Cum descarc?

Notiunea si tipologia meniului.
Listele de preparate erau cunoscute din vechime sub denumirea de "escriteau" (tablita), cand serveau pentru a indica ordinea in care se aduceau bucatele la o masa deosebita. Dimensiunile lor mari nu permiteau insa asezarea pe masa astfel incat oaspetii sa poata lua cunostinta de continutul lor. Listele de preparare si cele de bauturi pe care le cunoastem cu totii in ziua de azi au fost puse in circulatie sub forma meniurilor individuale in timpul primei restauratii de la Palis Royal, centrul gurmand al capitalei franceze.
In limba franceza, substantivul menu are doua acceptiuni extrem de distincte: desemneaza ansamblul de mancaruri si bauturi care intra in componenta unei mese si reprezinta totodata programul acesteia.
Dictionarul limbii romane defineste meniul drept totalitatea felurilor de mancare servite la o masa; lista pe care sunt scrise mancarurile servite la restaurant. Pe langa aceasta functie de informare, meniurile pot avea si efect artistic, decorativ, unele dintre ele fiind adevarate opere de arta si cateodata chiar unicate. Cum functionalitatea lor este aceea care conteaza, meniurile sunt in general simple, reflectand cererea clientelei la un anumit moment al anului. Ele sunt unul din cele mai importante unelte de marketing deoarece indiferent de motivatia care ii aduce pe clienti intr-un restaurant, acestia sunt dornici sa gaseasca in liste exact motivele pentru care sunt prezenti in locurile respective.
Meniul este instrumentul de marketing al unitatii de restauratie in care se reflecta politica de produs,pret si promovare.
El este o carte de vizita care poarta stilul UR si marca acesteia contribuind la imaginea UR.
Meniul este si un document ce reglementeaza relatiile dintre client si UR.
Pentru clienti, meniul reprezinta nu numai o simpla lista cu bucate. Meniul comunica clientului despre imaginea unitatii de restauratie si contribuie, in general, la experienta consumului prin dispozitia pe care o impune.
Pentru bucatari, meniul decide ce bucate trebuie preparate. Sarcinile chelnerilor sunt, de asemenea influentate de ce preparate sunt oferite in meniu.
Pentru manageri, meniul reprezinta "directorul de marketing" si instrumentul principal de vinzare. Meniul, de asemenea le "spune" ce bucate si bauturi trebuie procurate, tipul de echipament necesar, numarul de lucratori, nivelul profesional al lucratorilor. In concluzie, meniul are influenta asupra fiecarui aspect al intreprinderii de restauratie.Deoarece aproape fiecare client se uita in meniu, managerii tebuie sa fie siguri ca ofera mesajul corect. 
Meniul poate avea diferite forme si marimi, ce reflecta diversitatea bucatelor oferite. Unele meniuri sunt tiparite pe pergament, altele sunt scrise pe o tabla. Dar toate meniurile sunt clasificate dupa modul cum preparatele sunt listate si dupa cum sunt fixate preturile. 
Principalele categorii de meniuri sunt:
- Table d'hote;
- A la carte;
- O combinatie de table d'hote/a la carte.
- Set(stable menu)
- Meniul dietetic
- Meniul special
- Meniul cu ocazii speciale: pentru sarbatori sau pentru delegati
Table d'hote 
Un meniu table d'hote ofera bucate complete la un pret unic. Uneori 2 sau mai multe bucate completesunt oferite in meniu, fiecare preparat avind pretul sau. Unele meniuri table d'hote ofera clientilor o alegere limitata de produse cuprinsa in preparatul ales; de exemplu, un consumator poate alege intre o supa si o salata, sau un restaurant poate oferi o alegere destul de variate de deserturi. Dar pentru majoritatea, o masa a meniului table d'hote este fixata de un proiectant de meniuri, si clientilor le sunt oferite doar citeva bucate. Uneori meniurile table d'hote mai sunt numite si meniuri cu pret fix. 
A la carte 
Intr-un meniu a la carte, bucatele si bautura sunt scrise si pretul lor fixat in mod separat. Consumatorii trebuie sa aleaga o mincare care a fost elaborata pentru ei; ei pot alege dintr-o multime de aperitive, gustari si deserturi listate astfel pentru a crea propria lor masa. Preturile produselor pe care le aleg sunt adunate pentru a determina costul mesei. 
O combinatie de table d'hote/a la carte 
Multe restaurante au meniuri ce reprezinta o combinatie dintre meniurile table d'hote si a la carte. Meniurile table d'hote poate oferi o lista de deserturi cu preturile fixate in mod individual, multe meniuri a la carte includ o vasta alegere de legume, cartofi sau orez la preturile gustarilor.
Putine restaurante folosescs aceasta metoda de fixare a pretului care ofera o lista variata de mese complete si o variata sectiune de a la carte. Restaurantele chineze si alte restaurante etnice dau preferinta acestui tip de meniuri.
Exista o gama larga de meniuri speciale, cum ar fi:
- Pentru copii;
- Pebtru seniori;
- Bauturi alcoolice;


Fisiere in arhiva (1):

  • Interpretarea Cererii prin Construirea Meniului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!