Managementul calitatii serviciilor turistice

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE TURISM
1.1. Abordari actuale a notiunilor fundamentale din turism
Dinamismul, profunzimea si amploarea transformarilor din toate domeniile vietii economice si sociale- ca trasaturi definitorii ale evolutiei contemporane- se reflecta, intre altele, in modificarea structurilor economice, in reierarhizarea ramurilor componente in concordanta cu cerintele revolutiei stiintifico-tehnice, cu preocuparile pentru valorificarea superioara a potentialului natural-material si uman si cresterea eficientei, cu exigentele ridicarii calitatii vietii. Au loc, totodata, schimbari importante in modelele de crestere economica. In acest context, turismul se manifesta ca o componenta distincta a economiei, cu o prezenta tot mai activa in viata economica si sociala, cu o participare semnificativa la progresul general. 
"A existat turism dintotdeauna sau, dimpotriva, el este caracteristic numai unei aumite etape istorice in evolutia civilizatiei?". Se spune ca turismul a existat dintodeauna, iar eventualele modificari s-au facut in sensul ameliorarii conditiilor tehnice ale calatoriei. 
"A calatorii este o necesitate ca a manca si a dormi sau este o aspiratie culturala?". Se spune ca a calatorii fara scop lucrativ este o nevoie fundamentala a omului. Cuvantul "nevoie", foarte frecvent utilizat, poate da nastere la ambiguitati.
A calatorii nu este o necesitate ca a manca, a bea sau a se adaposti sub un acoperis; este mai degraba o dorinta, o aspiratie, un mijloc de a se distinge. Turismul ca si o activitate consumatoare de servicii are la baza o motivatie tertiara, daca nu una cuaternara (culturala).
Cei care nu calatoresc sunt cei care nu pot sa calatoreasca din cauza obligatiilor financiare. In consecinta, societatea trebuie sa aiba ca obiectiv democratizarea turismului.
Atractia turistica este data de natura si om. Nici atractia, nici motivatia turistica nu sunt invaribile; marile tendinte au determinat schimbari in "gusturile" turistilor, iar moda influenteaza de multe ori decisiv alegerea unui loc ca destinatie turistica.
Turismul reprezinta un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si ca atare, influentat de evolutia ei. Adresandu-ne unor segmente sociale largi si raspunzand pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaseaza printr-un inalt dinamism, atat la nivel national cat si la nivel international. De asemenea, turismul antreneaza un vast potential material si uman, cu implicatii importante asupra economiei si societatii, asupra relatiilor internationale.
Eforturile pe care le angajeaza si efectele pe care le induce in economie argumenteaza interesul tarilor, guvernelor si agentiilor economice fata de fenomenul turistic, justifica preocuparile pentru cunoasterea continutului si dinamicii lui, a factorilor de influenta si parghiilor de actiune, a particularitatilor actiunii legalitatilor economice in sfera sa de activitate.
Romania dispune de un vast si valoros potential turistic natural si antropic, ca si de o bogata traditie in domeniul calatoriilor, ceea ce argumenteaza pentru viitor inscrierea turismului intre ramurile de baza ale economiei. 
Pornind de la importanta turismului si de la perspectivele evolutiei acestui sector se impune formarea unor specialisti in acest domeniu.
In acest context si avand in vedere complexitatea problematica a dezvoltarii turismului in ansamblul sau si raportat la conditiile specifice Romaniei, de tranzactie la economia de piata.
Turismul, este o activitate importanta a vietii economice si sociale intr-o continua evolutie si se manifesta pe plan cultural, economic si social. 
Scopul sau mobilul si deplasarea sunt doua elemente ce stau la baza definirii turismului. In functie de continutul acestor doua elemente, exista mai multe definitii ale turismului.
Intr-o definitie de data mai recenta, turismul este "o latura a sectorului tertiar a economiei, unde activitatea prestata are ca scop organizarea si desfasurarea calatoriilor de agrement, recreere sau a deplasarilor de persoane la diferite congrese si reuniuni si include consumul de bunuri si servicii". 
Turismul reprezinta, prin continutul si rolul sau, un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii economice si sociale ce polarizeaza interesul unui numar tot mai mare de tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul calitatii serviciilor turistice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!