Manastirea Curtea de Arges

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 2
CAPITOLUL I. REPERE GEOGRAFICE: 5
1.1. asezare; 5
1.2. accesibilitate; 5
1.3. vecinatati; 5
1.4. resurse naturale: 7
CAPITOLUL II. REPERE ISTORICE: 9
CAPITOLUL III. INFRASTRUCTURA: 12
3.1. Unitati de cazare; 12
3.2. Unitati de alimentatie; 13
3.3. Atractii turistice; 13
3.4. Valorificarea potentialului turistic 24
CONCLUZII 26
BIBLIOGRAFIE 27


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Manastirea Curtea de Arges este o manastire din Romania situata in orasul Curtea de Arges Ansamblul cuprinde biserica episcopala unu dintre cele mai celebre monumente de arhitectura din tara romaneasca.
Situata la capatul unu boulevard cu tei batrani de sute de ani, Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". 
Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab,intre 1512-1517, manastirea este partea a celei mai celebre legende romanesti: "Legenda Mesterului Manole". Cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748, lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri.
Ca o curiozitate , naosul si pronausul nu sunt despartite cu o usa , ci doar de un chenar de usa montat intre doua coloane.
De-a lungul timpului a fost supusa la mai multe lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrilescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.
In interior atrage atentia atat pictura murala in ulei executata de pictorii francezii F. Nicolle,Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges, cat mai ales grupul celor 12 coloane reprezentand pe cei 12 Apostoli T ot in interiorul Manastirii se afla moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie,Vach si al Mucenicei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. De asemenea aici se odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I,precum si ale Reginelor Elisabeta si Maria.
Izvoarele istorice spun ca la Curtea de Arges a avut loc o canonizare, la 16 august 1517 a Sfantului Ierarh Nifin(1508), Patriarh al Constantinopolului si Mitropolit al Munteniei(1500-1505). De aici moastele sale, asezate intr un sicriu de argint , placat cu aur ,au fost trimise la Manastirea Dioniseu-Athos. Tot in acest lacas s a refugiat Sfantul Cuvios Martis Sofronie de la Cioara, unul dintre aparatorii credintei ortodexe din Transilvania. 
Datorita notorietatii si incarcaturii spirituale de care se bucura ,Manastirea Curtea de Arges se afla pe toate pliantele si albumene de prezentare a Romaniei. In fiecare an potrivit statistici ,trec pe aici circa 100.000 de turisti si pelerini. Cele mai aglomerate zile sunt la sarbatoarea "Adormirii Maicii Domnului"la Izvorul Tamaduirii si de Sfanta Filofteea. La aceasta ultima sarbatoare,moastele Sfintei sunt scoase afara si credinciosii trec pe sub ele,existand credinta ca apara de boala si de rele.
Legendele
"Legenda Mesterului Manole"de care este legat numele manastirii Curtea de Arges spune ca domnitorul tocmise pe cei mai mari mesteri pentru a ridica lacasul de cult Dar ceea ce ei construiau ziua, se darma noaptea. Intr o noapte, Manole a visat kca daca isi zideste sotia in unul din ziduri, constructia va rezista. A doua zi, cand nevasta sa Ana a venit sa-i aduca de mancare, Manole a zidit-o pe latura sudica. Cand totul a fost gata Neagoe Basarab a ramas impresionat de frumusetea Manastirii, a poruncir slujitorilor sa ia scarile care duceau la acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori si sa faca alta biserica mai frumoasa. Atunci Manole si a facut aripi din sita ca sa zboare , dar s-a prabusit. Se spune ca in locul unde s-a prabusit Manole a aparut un izvor care reprezinta lacrimile lui Manole De altfel izvoril se afola chiar in apropierea manastirii si se numeste Izvorul Mesterului Manole.
O alta legenda se refera la moastele Sfintei Filofteea, o fetita de 12 ani , care sunt depuse in paraclisul Manastirii. Se spune ca , fetita mergea cu mancare la muncitorii angajati de tatal sau. Intr-o zi insa , ea a daruit mancarea cersetorilor intalniti pe drum Atunci tatal a ucis-o cu o lovitura de topor. Corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges. Din acest motiv preotii au hotarat sa duca moastele la aceasta manastire.
In orasul Curtea de Arges ,turistii mai pot vizita Biserica Sannicora, care dateaza din secolul al XIX-lea, cladita pe un platiu inalt,probabil impreuna cu prima curte domneasca,despre care ,unii istorici spun ca ar fi fost modelul dupa care a fost construita Biserica din Densus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Curtea de Arges.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!