Monografia turistică a Suediei

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5861
Mărime: 544.49KB (arhivat)
Publicat de: Andreea C.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Prezentarea succintă a Suediei
  2. 1.1 Caracteristici geografice
  3. 1.2 Forma de organizare administrativa
  4. 1.3 Dezvoltare economico-socială
  5. 2. Prezentarea succintă a potențialului turistic
  6. 2.1 Atracții naturale
  7. 2.2 Atracții antropice
  8. 3. Analiza succintă a principalelor coordonate ale activitații turistice
  9. 3.1 Infrastructura generală și specifică
  10. 3.2 Circulația turistică internațională
  11. 3.3 Impactul turismului asupra PIB, PO, balanta de plați, mediu și cultură
  12. 4. Tradiții și obiceiuri locale
  13. 4.1 Datini și obiceiuri
  14. 4.2 Gastronomie
  15. 5.Bibliografie
  16. 6. Anexe

Extras din proiect

1.Prezentarea succintă a Suediei

Suedia (suedeză Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) joacă un rol deosebit în Europa. Aceasta este una dintre cele mai prospere țări ale lumii, are al 11-lea cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe planetă și se află pe primele locurI la capitolele sănătate, calitate a vieții, învățământ, educație sau protecția libertăților civile.

Suedia a reusit sa evite în mare parte conflictele internaționale ale secolului XX. Totuși, renumitul „model suedez” al statului providențial își are limitele sale. Pe de altă parte, suedezii sunt pasionați de noile tehnologii. Din acest motiv țara s-a transformat într-un adevarat lider în domeniul tehnologiei informației.

1.1 Caracteristici geografice

Suedia are granițe cu Norvegia, Finlanda și Marea Baltică. Coasta suediei are 2 400 km lungime. Are o suprafață de 449.964 km². Capitala Suediei este Stockholm.

Teritoriul țării ocupă cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave, precum și numeroase insule din Marea Baltică, mai mari fiind Gotland(3 001 km²) și Oland(1 334 km²). Se disting trei mari regiuni: Norrland, cea mai extinsă, are un relief accidentat, mai înalt în vest(Alpii Scadinaviei, altitudinea maximă vf. Kebnekajse 2 135 m) și mai scund în est unde litoralul prezintă numeroase fiorduri. Svealand cuprinde cele mai întinse câmpii ale țarii( Uppsala, Vasgota si Ostagota), care apar ca extinse arii depresionare separate de coline. Gotaland, cea mai sudică regiune, include platoul Smaland presarat cu lacuri, mlaștini și câmpia vălurită Skane, cu soluri fertile și peisaje asemănătoare Danemarcei învecinate.

Clima Suediei e relativ blânda în comparație cu alte regiuni aflate la aceeasi latitudine . Hidrografia este reprezentată de numeroase râuri în general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km) , dar cu debite bogate și un potențial energetic ridicat (mai ales cele din Norrland) și cele circa 96 000 de lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri și râuri sunt legate între ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Gota, care traversează partea de sud a Suediei și face legătura între lacuri si râuri pe o distanță de 560 de kilometri, de la Goteborg la Stockholm.

Jumătate din suprafața țării este acoperită de păduri (mesteacăn, pin, molid). Mai puțin de 10% este teren agricol (cultivat cu ovăz, cartofi, secară, sfeclă de zahăr, grâu). În partea nordică și centrală a țării există păduri de conifere, în sud păduri amestecate, iar în extremitatea sudică pădure de fag și stejar. În zonele muntoase înalte se dezvoltă vegetația de tundră montanaă. În faună se remarcă ursul (protejat de lege), elanul, nevăstuica, hermelina, păsările de apă. Există 16 parcuri naturale și 753 de rezervații de stat și alte rezervații care protejează flora tipică de tundră sau taiga, fauna polară sau de pădure temperată.

Suedia este bogată în păduri de conifere, în minereu de fier, cupru, zinc, aur, argint, plumb, wolfram, uraniu și alte minereuri, dar nu are zăcăminte de petrol și cărbune, dispune însă de energie hidroelectrică. Cele mai importante rezerve de fier se află în nordul îndepărtat și sunt îndeosebi exportate. Întinsele păduri de conifere ale Suediei, într-o bună combinație cu foioasele, servesc la aprovizionarea unei industrii extrem de dezvoltate: gatere, celuloză, hârtie și produse finite pe bază de lemn. Suedia este un important furnizor de hârtie și produse lemnoase pe piețele internaționale. În 1997, exportul produselor industriei forestiere s-a ridicat la 91 miliarde coroane suedeze.

1.2 Forma de organizare administrativă

Suedia este o monarhie constituțională și democrație parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele). Guvernul deține puterea executivă. Puterea legislativă aparține parlamentului unicameral. Suedia este un stat unitar, împărțit în 20 de județe și 290 de municipalități.

În prezent Suedia este împărțita în 21 de comitate (län). În fiecare comitat există un birou administrativ(länsstyrelse) numit de guvern și un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune(kommuner), în total, în 2004 existând un număr de 290 pe tot teritoriul Suediei. În mod tradițional Suedia este împărțită în trei regiuni istorice (landsdelar): Götaland, Svealand, Norrland. Cea de a patra regiune istorică a Suediei a fost până în 1809 Österland, actuala Finlanda. Până la reforma administrativă intreprinsă în anul 1634 de Axel Oxenstierna, Suedia era divizată în 25 de regiuni (landskap)

Rege (din 1975) este Carl Gustaf al XVI-lea, care îndeplinește astăzi numai funcții ceremoniale, în calitate de Șef al Statului. Toate funcțiile politice ale regelui au fost transferate Purtătorului de Cuvânt al Parlamentului. Carl XVI Gustav al Suediei, al cărui nume complet este Carl Gustaf Folke Hubertus (născut pe 30 aprilie 1946), este fiul lui Gustav Adolf al Suediei (1906-1947) și al Sybillei de Saxe-Coburg-Gotha (1908-1972); este nepotul direct al Regelui Gustav VI Adolf al Suediei. Carl XVI Gustav al Suediei s-a căsătorit cu Silvia Sommerlath pe 19 iunie 1976, având trei copii:

1. Prințesa Victoria, Ducesa de Västergötland (n. 1977) - moștenitoarea Coroanei Suedeze

2. Prințul Carl Philip, Duce de Värmland (n. 1979)

3. Prințesa Madeleine, Ducesa de Hälsingland si Gästrikland (n. 1982).

Sistemul politic este unul parlamentar, cu reprezentare proportională pe liste de partid. Timp de peste 50 de ani Partidul Social Democrat Suedez (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (Partidul Social Democrat al Lucratorilor din Suedia), cunoscut popular ca Socialdemokraterna sau SAP) au dominat sistemul politic, guvernând în total timp de 47 de ani, cu numai 3 întreruperi (1976-1982, 1991-1994 și 2006-) din 1950 până astăzi.

Partidele de dreapta, la guvernare din 2006, sunt grupate într-o alianță (Allians för Sverige - "Alianța pentru Suedia") și sunt cunoscute popular ca "Partide burgheze" - Borgerliga partier, acest termen neavând în niciun fel conotații negative. Acestea sunt "Partidul Moderat" (Moderata samlingspartiet, pop. Moderaterna sau "m"), de orientare liberal-conservatoare; "Partidul Popular Liberal" (Folkpartiet liberalerna, pop. Folkpartiet sau fp), de orientare liberală cu elemente social-liberale; Partidul de Centru (Centerpartiet, sau c) de orientare centrist-agrară, cu elemente liberale și "Creștin-Democrații" (Kristdemocraterna sau kd).

Alegerile sunt deosebit de importante pentru suedezi, participarea politică fiind considerată foarte importantă (peste 30% sunt membri în diverse partide și peste 80% sunt membri în diverse sindicate). La alegerile legislative și locale (organizate la fiecare 4 ani), peste 80% din alegatori sunt prezenți la vot, foarte multi participând anterior în organizarea campaniei electorale și în realizarea platformelor politice. Participarea la vot și dezbaterile civilizate sunt considerate de majoritatea cetățenilor ca fiind esențiale pentru democrație, încălcarea regulilor sau a civilizației discuțiilor fiind privită ca un gest puternic nedemocratic si reprobabil. Mai mult, viața politică nu se limitează numai la alegerile "mari" - în Suedia se organizează alegeri și la niveluri mai mici, precum alegeri bisericești (în fiecare parohie) sau alegeri universitare (în care profesorii și studenții votează pentru alegerea conducerii, senatului si consiliilor), în care participă tot cele 7 partide mari.

Bibliografie

Carți:

- Marea enciclopedie-Statele lumii (Financiarul)

- Enciclopedia statelor lumii 2004

- About time and its extent

- Extent and comparison (with most of Europe)

- "A Political and Social History of Modern Europe V.1./Hayes..." Hayes, Carlton J. H. (1882- 1964), Title: A Political and Social History of Modern Europe V.1., 2002-12-08, Project Gutenberg, webpage: Infomot-7hsr110.

- Bagge, Sverre (2005) "Regatele scandinave". In The New Cambridge Medieval History. Ed. Rosamond McKitterick et al. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-36289-X

- Sawyer, Birgit și Peter Sawyer (1993). Scandinavia medievală: de la conversiune la reforma protestantă, Circa 800- 1500. University of Minnesota Press, 1993. ISBN 0-8166-1739-2, pp. 150- 153.

- Einhorn, Eric and John Logue (1989). Modern Welfare States: Politics and Policies in Social Democratic Scandinavia.

- Suedia : Condiții economice și sociale (2007). In Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. 19 februarie 2007.

Articole:

- https://sweden.se/

- https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/zece-lucruri-putin-stiute-despre-suedia-cea-mai-populara-mancare-mai-atractiv-loc-merita-vizitat-1_5b27a126df52022f7542b30b/index.html

- https://legestart.ro/azi-vorbim-despre-suedia-iata-ce-informatii-trebuie-sa-cunosti-inainte-sa-calatoresti-in-aceasta-tara/

- http://www.swedenabroad.com/Page____116763.aspx

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia

- http://www.imm.gov.ro/adaugare_fisiere_imm/2018/11/Indrumar-de-afaceri-Suedia-2018.pdf

- http://store.ectap.ro/articole/712_ro.pdf

- „World Economic Outlook database, April 2019, Gross domestic product, current prices, U.S. dollars”. International Monetary Fund.

Site-uri:

- http://www.imm.gov.ro/adaugare_fisiere_imm/2018/11/Indrumar-de-afaceri-Suedia-2018.pdf

- https://www.scb.se/en/

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia

- https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/sweden_ro

- https://data.oecd.org/sweden.htm

- http://thecitybreak.ro/mancare-scandinava-in-stockholm/

- https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/06/06/zile-nationale-regatul-suediei-gastronomie-07-30-06

- https://www.viata-libera.ro/magazin/60236-galati-viata-libera-cotidian-renume-mondial-in-gastronomie-istoria-si-eticheta-bufetului-suedez

Preview document

Monografia turistică a Suediei - Pagina 1
Monografia turistică a Suediei - Pagina 2
Monografia turistică a Suediei - Pagina 3
Monografia turistică a Suediei - Pagina 4
Monografia turistică a Suediei - Pagina 5
Monografia turistică a Suediei - Pagina 6
Monografia turistică a Suediei - Pagina 7
Monografia turistică a Suediei - Pagina 8
Monografia turistică a Suediei - Pagina 9
Monografia turistică a Suediei - Pagina 10
Monografia turistică a Suediei - Pagina 11
Monografia turistică a Suediei - Pagina 12
Monografia turistică a Suediei - Pagina 13
Monografia turistică a Suediei - Pagina 14
Monografia turistică a Suediei - Pagina 15
Monografia turistică a Suediei - Pagina 16
Monografia turistică a Suediei - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Monografia turistica a Suediei.doc

Alții au mai descărcat și

Paris

1. POTENŢIAL TURISTIC NATURAL 1.1. Localizare, geologie şi relief Parisul este cunoscut drept “Oraşul luminilor” şi îşi meritã pe deplin numele....

Monografia turistică a Finlandei

I. Prezentarea succintă a ţării Finlanda (finlandeză Suomi, suedeză Finland) sau Republica Finlandei (Suomen tasavalta, Republiken Finland) este o...

Tabăra de vară pentru elevi

ARGUMENT Vacanta de vara este perioada in care copii au cel mai mult timp liber, perioada ce are un rol foarte important in dezvoltarea acestora...

Monografia Turistică a Republicii Moldova

Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, între România (vest) și Ucraina (est). Granița cu România urmează aproape în întregime...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Organizarea unui Produs Turistic - Sejur Estival în Tenerife 2011

PREZENTARE TEMĂ PROIECT În cadrul acestui proiect, am ales prezentarea Traseului Turistic Estival Sibiu-Bucuresti-Tenerife, în perioada 24 august...

Monografia Turistică a Elveției

Monografia turistică a Elveţiei Capitolul I: Confederația Elvețiană sau Elveția este un mic stat federal în Europa Centrală, fără ieșire la mare....

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Monografia turistică a Suediei

1.Prezentarea succinta a Suediei Suedia (suedeză Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) joaca un rol deosebit in Europa. Tara nu...

Ai nevoie de altceva?