Monografia turistică a Suediei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Prezentarea succinta a Suediei
1.1 Caracteristici geografice
1.2 Forma de organizare administrativa
1.3 Dezvoltare economico-sociala
2. Prezentarea succinta a potentialului turistic
2.1 Atractii naturale
2.2 Atractii antropice
3. Analiza succinta a principalelor coordonate ale activitatii turistice
3.1 Infrastructura generala si specifica
3.2 Circulatia turistica internationala
3.3 Impactul turismului asupra PIB, PO, balanta de plati, mediu si cultura
4. Traditii si obiceiuri locale
4.1 Datini si obiceiuri
4.2 Gastronomie
5.Bibliografie
6. Anexe


Extras din proiect Cum descarc?

1.Prezentarea succinta a Suediei
Suedia (suedeza Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) joaca un rol deosebit in Europa. Aceasta este una dintre cele mai prospere tari ale lumii, are al 11-lea cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe planeta si se afla pe primele locurI la capitolele sanatate, calitate a vietii, invatamant, educatie sau protectia libertatilor civile.
Suedia a reusit sa evite in mare parte conflictele internationale ale secolului XX. Totusi, renumitul ,,model suedez" al statului providential isi are limitele sale. Pe de alta parte, suedezii sunt pasionati de noile tehnologii. Din acest motiv tara s-a transformat intr-un adevarat lider in domeniul tehnologiei informatiei.
1.1 Caracteristici geografice
Suedia are granite cu Norvegia, Finlanda si Marea Baltica. Coasta suediei are 2 400 km lungime. Are o suprafata de 449.964 km2. Capitala Suediei este Stockholm.
Teritoriul tarii ocupa cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave, precum si numeroase insule din Marea Baltica, mai mari fiind Gotland(3 001 km2) si Oland(1 334 km2). Se disting trei mari regiuni: Norrland, cea mai extinsa, are un relief accidentat, mai inalt in vest(Alpii Scadinaviei, altitudinea maxima vf. Kebnekajse 2 135 m) si mai scund in est unde litoralul prezinta numeroase fiorduri. Svealand cuprinde cele mai intinse campii ale tarii( Uppsala, Vasgota si Ostagota), care apar ca extinse arii depresionare separate de coline. Gotaland, cea mai sudica regiune, include platoul Smaland presarat cu lacuri, mlastini si campia valurita Skane, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invecinate.
Clima Suediei e relativ blanda in comparatie cu alte regiuni aflate la aceeasi latitudine . Hidrografia este reprezentata de numeroase rauri in general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km) , dar cu debite bogate si un potential energetic ridicat (mai ales cele din Norrland) si cele circa 96 000 de lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri si rauri sunt legate intre ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Gota, care traverseaza partea de sud a Suediei si face legatura intre lacuri si rauri pe o distanta de 560 de kilometri, de la Goteborg la Stockholm.
Jumatate din suprafata tarii este acoperita de paduri (mesteacan, pin, molid). Mai putin de 10% este teren agricol (cultivat cu ovaz, cartofi, secara, sfecla de zahar, grau). In partea nordica si centrala a tarii exista paduri de conifere, in sud paduri amestecate, iar in extremitatea sudica padure de fag si stejar. In zonele muntoase inalte se dezvolta vegetatia de tundra montanaa. In fauna se remarca ursul (protejat de lege), elanul, nevastuica, hermelina, pasarile de apa. Exista 16 parcuri naturale si 753 de rezervatii de stat si alte rezervatii care protejeaza flora tipica de tundra sau taiga, fauna polara sau de padure temperata.
Suedia este bogata in paduri de conifere, in minereu de fier, cupru, zinc, aur, argint, plumb, wolfram, uraniu si alte minereuri, dar nu are zacaminte de petrol si carbune, dispune insa de energie hidroelectrica. Cele mai importante rezerve de fier se afla in nordul indepartat si sunt indeosebi exportate. Intinsele paduri de conifere ale Suediei, intr-o buna combinatie cu foioasele, servesc la aprovizionarea unei industrii extrem de dezvoltate: gatere, celuloza, hartie si produse finite pe baza de lemn. Suedia este un important furnizor de hartie si produse lemnoase pe pietele internationale. In 1997, exportul produselor industriei forestiere s-a ridicat la 91 miliarde coroane suedeze.
1.2 Forma de organizare administrativa
Suedia este o monarhie constitutionala si democratie parlamentara cu un sef de guvern (primul ministru) si un sef de stat (presedintele). Guvernul detine puterea executiva. Puterea legislativa apartine parlamentului unicameral. Suedia este un stat unitar, impartit in 20 de judete si 290 de municipalitati.
In prezent Suedia este impartita in 21 de comitate (lan). In fiecare comitat exista un birou administrativ(lansstyrelse) numit de guvern si un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat in comune(kommuner), in total, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei. In mod traditional Suedia este impartita in trei regiuni istorice (landsdelar): Gotaland, Svealand, Norrland. Cea de a patra regiune istorica a Suediei a fost pana in 1809 Osterland, actuala Finlanda. Pana la reforma administrativa intreprinsa in anul 1634 de Axel Oxenstierna, Suedia era divizata in 25 de regiuni (landskap)
Rege (din 1975) este Carl Gustaf al XVI-lea, care indeplineste astazi numai functii ceremoniale, in calitate de Sef al Statului. Toate functiile politice ale regelui au fost transferate Purtatorului de Cuvant al Parlamentului. Carl XVI Gustav al Suediei, al carui nume complet este Carl Gustaf Folke Hubertus (nascut pe 30 aprilie 1946), este fiul lui Gustav Adolf al Suediei (1906-1947) si al Sybillei de Saxe-Coburg-Gotha (1908-1972); este nepotul direct al Regelui Gustav VI Adolf al Suediei. Carl XVI Gustav al Suediei s-a casatorit cu Silvia Sommerlath pe 19 iunie 1976, avand trei copii:
1. Printesa Victoria, Ducesa de Vastergotland (n. 1977) - mostenitoarea Coroanei Suedeze
2. Printul Carl Philip, Duce de Varmland (n. 1979)
3. Printesa Madeleine, Ducesa de Halsingland si Gastrikland (n. 1982).
Sistemul politic este unul parlamentar, cu reprezentare proportionala pe liste de partid. Timp de peste 50 de ani Partidul Social Democrat Suedez (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (Partidul Social Democrat al Lucratorilor din Suedia), cunoscut popular ca Socialdemokraterna sau SAP) au dominat sistemul politic, guvernand in total timp de 47 de ani, cu numai 3 intreruperi (1976-1982, 1991-1994 si 2006-) din 1950 pana astazi.
Partidele de dreapta, la guvernare din 2006, sunt grupate intr-o alianta (Allians for Sverige - "Alianta pentru Suedia") si sunt cunoscute popular ca "Partide burgheze" - Borgerliga partier, acest termen neavand in niciun fel conotatii negative. Acestea sunt "Partidul Moderat" (Moderata samlingspartiet, pop. Moderaterna sau "m"), de orientare liberal-conservatoare; "Partidul Popular Liberal" (Folkpartiet liberalerna, pop. Folkpartiet sau fp), de orientare liberala cu elemente social-liberale; Partidul de Centru (Centerpartiet, sau c) de orientare centrist-agrara, cu elemente liberale si "Crestin-Democratii" (Kristdemocraterna sau kd).
Alegerile sunt deosebit de importante pentru suedezi, participarea politica fiind considerata foarte importanta (peste 30% sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri in diverse sindicate). La alegerile legislative si locale (organizate la fiecare 4 ani), peste 80% din alegatori sunt prezenti la vot, foarte multi participand anterior in organizarea campaniei electorale si in realizarea platformelor politice. Participarea la vot si dezbaterile civilizate sunt considerate de majoritatea cetatenilor ca fiind esentiale pentru democratie, incalcarea regulilor sau a civilizatiei discutiilor fiind privita ca un gest puternic nedemocratic si reprobabil. Mai mult, viata politica nu se limiteaza numai la alegerile "mari" - in Suedia se organizeaza alegeri si la niveluri mai mici, precum alegeri bisericesti (in fiecare parohie) sau alegeri universitare (in care profesorii si studentii voteaza pentru alegerea conducerii, senatului si consiliilor), in care participa tot cele 7 partide mari.


Fisiere în arhivă (1):

 • Monografia turistica a Suediei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
- Marea enciclopedie-Statele lumii (Financiarul)
- Enciclopedia statelor lumii 2004
- About time and its extent
- Extent and comparison (with most of Europe)
- "A Political and Social History of Modern Europe V.1./Hayes..." Hayes, Carlton J. H. (1882- 1964), Title: A Political and Social History of Modern Europe V.1., 2002-12-08, Project Gutenberg, webpage: Infomot-7hsr110.
- Bagge, Sverre (2005) "Regatele scandinave". In The New Cambridge Medieval History. Ed. Rosamond McKitterick et al. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-36289-X
- Sawyer, Birgit si Peter Sawyer (1993). Scandinavia medievala: de la conversiune la reforma protestanta, Circa 800- 1500. University of Minnesota Press, 1993. ISBN 0-8166-1739-2, pp. 150- 153.
- Einhorn, Eric and John Logue (1989). Modern Welfare States: Politics and Policies in Social Democratic Scandinavia.
- Suedia : Conditii economice si sociale (2007). In Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica Online. 19 februarie 2007.
Articole:
- https://sweden.se/
- https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/zece-lucruri-putin-stiute-despre-suedia-cea-mai-populara-mancare-mai-atractiv-loc-merita-vizitat-1_5b27a126df52022f7542b30b/index.html
- https://legestart.ro/azi-vorbim-despre-suedia-iata-ce-informatii-trebuie-sa-cunosti-inainte-sa-calatoresti-in-aceasta-tara/
- http://www.swedenabroad.com/Page____116763.aspx
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia
- http://www.imm.gov.ro/adaugare_fisiere_imm/2018/11/Indrumar-de-afaceri-Suedia-2018.pdf
- http://store.ectap.ro/articole/712_ro.pdf
- ,,World Economic Outlook database, April 2019, Gross domestic product, current prices, U.S. dollars". International Monetary Fund.
Site-uri:
- http://www.imm.gov.ro/adaugare_fisiere_imm/2018/11/Indrumar-de-afaceri-Suedia-2018.pdf
- https://www.scb.se/en/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia
- https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/sweden_ro
- https://data.oecd.org/sweden.htm
- http://thecitybreak.ro/mancare-scandinava-in-stockholm/
- https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/06/06/zile-nationale-regatul-suediei-gastronomie-07-30-06
- https://www.viata-libera.ro/magazin/60236-galati-viata-libera-cotidian-renume-mondial-in-gastronomie-istoria-si-eticheta-bufetului-suedez


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!