Munții Apuseni

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 8869
Mărime: 1.96MB (arhivat)
Publicat de: Octav Timiș
Puncte necesare: 8
Universitatea Creştină”Dimitrie Cantemir” Facultatea De Ştiinţe Economice Cluj-Napoca

Extras din proiect

Proiectul meu se numeşte “PARTICULARITATILE POTENŢIALULUI TURISTIC NATURAL şi ANTROPIC AL MUNŢILOR APUSENI” şi vă pune la dispoziţie prezentarea elementelor naturale,antropice,zone turistice şi principalele trasee turistice .Toate acestea vă pot ajuta să vizitaţi cea mai frumoasă zonă din Carpaţii Romîniei ce vă pune la dispoziţie cele mai interesante forme carstice şi alte forme de relief din munţii Apuseni.

Elementele naturale prezentate sunt relieful ,clima,hidrografia,vegetaţia şi fauna acestor munţi care ocupă un loc aparte în inima Carpaţilor romîneşti.

Elementele antropice de interes turistic din munţii Apuseni sunt vestigiile arheologice,monumentele istorice şi de artă ,muzeele şi casele memoriale, satele turistice,resursele turistice legate de activitatea economica ,elemente de arhitectură populară ,portul popular ,manifestări folclorice , monumentele de arhitectură religioasă, precum şi locuitorii acestei zone cunoscuţi sub numele de moţi şi crişeni fiind renumiţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă pentru ca vizitatorii să se simtă bine la ei acasă.

Alte informatii care sunt prezentate în acest proiect sunt caracteristici despre anumite areale din Apuseni şi despre principale trasee turistice care vă pot ajuta să circulaţi şi să vizitaţi cît mai usor aceşti munţi.

Am ales să prezint această zonă geografică importantă din Romania ,deoarece am vizitat-o acum trei ani şi mi-a lasat o impresie bună despre frumuseţile naturii,creaţiile omului ,evenimentele folclorice şi organizarea turismului în această parte a Romaniei şi unde m-am simţit „ca acasă”.

PARTICULARITATILE POTENŢIALULUI TURISTIC NATURAL ŞI ANTROPIC AL MUNŢILOR APUSENI

Potenţialul turistic al Munţilor Apuseni

Introducere-

La începutul secolului al XIX-lea călatoriile în scopuri turistice nu reprezentau decît un fenomen marginal.Cu toate acestea ,cea mai veche întrebuintare a cuvîntului “turist” o datorăm acelor ani.Desigur că la vremea aceea termenul era utilizat pentru a desemna o activitate legată de caravane ,de deplasarea pelerinilor sau de incursiunile exploratorilor misionari.

Însă într-un secol şi jumătate ,datorită dezvoltării economice şi industriale a naţiunilor ,turismul a devenit un sector esenţial al activităţii economice a mai multor state .Fiind una din formele de activitate care satisfac cerinţe personale ,turismul este o verigă premergătoare consumului final , cu efecte economice ce nu trebuie neglijate.El a pus în joc enorme sume de capital ,materializate în lucrări publice ,mijloace de transport,alimentaţie şi diverse alte servicii ,ajungînd în prezent să numere mii şi mii de firme care se bucură de o foarte bună organizare , începand cu micile birouri de voiaj şi terminînd cu lanţuri întregi de hoteluri de lux.

Turismul -ca ramură a economiei romînesti atrage dupa sine o serie de efecte pozitive remarcabile:

Transferul geografic de resurse

Amenajarea şi sistematizarea teritoriului;

Echilibrarea balantei de plăţi;

Integrarea în Uniunea Europeana;

Arealul munţilor Apuseni este o zonă declarată în mare masură ca fiind defavorizată atît din punct de vedere economic cît şi social, lucru datorat în special trecerii de la o economie centralizată la cea de piaţă.Astfel s-a ajuns ca nivelul de trai al locuitorilor să scadă alarmant în anii ce au trecut.

Ocupaţiile de bază ale acestora sunt ca şi până acum ,mineritul şi prelucrarea lemnului şi olăritul.

Se cunosc anumite areale geografice precum cel de la Zlatna sau cele din zonele miniere;areale care au concentrat o mare putere de muncă în comunism , dar care acum sunt nevoite să facă reduceri de personal masive,pentru a putea face faţă necesităţilor şi problemelor întîmpinate.Dar acestea sunt şi cele care care au posibilitatea de a atrage investiţii,cum ar fi proiectul de la Roşia Montana.

Cele mai mari centre urbane ale Apusenilor sunt Abrud ,Campeni, Zlatna , Brad, Vascău , Nucet si Huedin-oraşe cu peste 15-20 000 de locuitori ,în care este concentrată cea mai mare parte a populatiei.

Cadrul natural al Munţilor Apuseni asigură nu numai suportul material şi “atmosfera” de derulare a actului receptiv ,ci contribuie efectiv într-un procent semnificativ la concretizarea lui.

Toate acestea fac ca munţii Apuseni să aiba un potenţial turistic de o mare complexitate şi de o valoare turistică deosebită.

Cap.I Localizarea şi caracterisicile generale ale munţilor Apuseni din punct de vedere geografic

Munţii Apuseni sunt localizaţi în partea central vestică a Romîniei , fiind învecinati la est cu podişul Transilvaniei,la sud cu Mureşul ,la nord cu podişul Someşan şi Dealurile de vest,iar la vest Campia şi Dealurile de vest .

Sunt mărginiţi la nord şi sud de paralela 46* si 47* şi prin centrul lor trece meridianul de 23*.

Munţii Apuseni constituie o mare atracţie turistică a ţării ,drept pentru care au fost clasificaţi ca făcînd parte din grupa munţilor de o foarte mare complexitate turistică ,alături de mult mai mediatizaţii săi fraţi ,munţi din Carpaţii Orientali şi Meridionali

2.1.Scurt istoric

Una dintre cele mai vechi urme de cultură materială descoperite pe teritoriul munţilor Apuseni care atestă existenţa unor comunităţi umane înca din depărtatele ere ale bronzului şi fierului este constituită de aşa zisele “depozite de bronz de la Zlatna”.Locuirea acestor zone a continuat în perioada preromană şi romană,primele aşezări mai mari ,fiind legate de exploatările auro-argintifere atestate la Roşia Montana şi Zlatna.

Anul 1201 este cel care se vorbeşte despre prima atestare a “TERREI ABRUTH”-Abrudul de astăzi.

Mai târziu au avut loc evenimentele majore cum ar fi răscoalele lui Horia,Cloşca şi Crisan(1784) şi participarea moţilor la revoluţia (1848) sub conducerea lui Avram Iancu.

Data de 1 Decembrie 1918 este înregistrată în îstoria acestor locuitori prin participarea moţilor la marea unire naţională .

Moţii- locuitorii zonei delimitate de perimetrul Munţilor Apuseni păstrează şi azi ocupaţiile străvechi precum sunt creşterea animalelor ,prelucrarea lemnului ,mesteşugul ,dovada făcând numeroasele obiecte şi unelte din lemn ,ornate cu incrustaţii şi motive decorative de o rara valoare şi frumuseţe.

2.2.Alcatuirea petrografică

Sunt alcătuiţi din roci vulcanice (munţii Metaliferi),şisturi cristaline (munţii Bihor, Vlădeasa , Gilău,Găina) ,dar în deosebi din calcare ,de unde şi multitudinele fenomene carstice:peşteri, chei,doline ,lapiezuri şi sohodoluri.Sunt intens mineralizaţi ,bogati în metale şi nemetale.

Preview document

Munții Apuseni - Pagina 1
Munții Apuseni - Pagina 2
Munții Apuseni - Pagina 3
Munții Apuseni - Pagina 4
Munții Apuseni - Pagina 5
Munții Apuseni - Pagina 6
Munții Apuseni - Pagina 7
Munții Apuseni - Pagina 8
Munții Apuseni - Pagina 9
Munții Apuseni - Pagina 10
Munții Apuseni - Pagina 11
Munții Apuseni - Pagina 12
Munții Apuseni - Pagina 13
Munții Apuseni - Pagina 14
Munții Apuseni - Pagina 15
Munții Apuseni - Pagina 16
Munții Apuseni - Pagina 17
Munții Apuseni - Pagina 18
Munții Apuseni - Pagina 19
Munții Apuseni - Pagina 20
Munții Apuseni - Pagina 21
Munții Apuseni - Pagina 22
Munții Apuseni - Pagina 23
Munții Apuseni - Pagina 24
Munții Apuseni - Pagina 25
Munții Apuseni - Pagina 26
Munții Apuseni - Pagina 27
Munții Apuseni - Pagina 28
Munții Apuseni - Pagina 29
Munții Apuseni - Pagina 30
Munții Apuseni - Pagina 31
Munții Apuseni - Pagina 32
Munții Apuseni - Pagina 33
Munții Apuseni - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Muntii Apuseni.docx

Alții au mai descărcat și

Strategia turistică a Județului Sibiu

INTRODUCERE Turismul este “cartea de vizită” cea mai convigătoare, (guvernată de principiul Apostolului Toma “să pipăi cu mâna mea, să văd cu...

Valorificarea potențialului turistic al orașului Piatra Neamț

INTRODUCERE Am ales acesta tema pentru a evidentia importanta valorificarii potentialului toristic al orasului Piatra Neamt. Încă de la primele...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea arealului Munților Apuseni în vederea proiectării unei pensiuni turistice rurale

INTRODUCERE Proiectul meu se numeşte EVALUAREA TURISTICĂ A AREALULUI MUNŢILOR APUSENI ÎN VEDEREA PROIECTĂRII UNEI PENSIUNII TURISTICE RURALE şi vă...

Riscul Demografic în Munții Apuseni

1. Conceptul de risc 1.1. Noţiuni generale Ştiinţa riscului s-a format în ultima parte a secolului XX şi se prefigurează a fi una dintre cele mai...

Turism Cultural în Munții Apuseni

INTRODUCERE În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Valorificarea potențialului turistic al zonei Munților Apuseni

INTRODUCERE Frumusețea incontestabilă a zonei Munților Apuseni, diversitatea resurselor (în special a celor turistice) și dorința de a găsi...

Obiceiuri, tradiții și influențe din bucătăria românească în oferta turistică din Munții Apuseni

ARGUMENT În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de destinația vacanțelor lor, turismul devening una dintre cele mai populare...

Munții Apuseni

Introducere Datorită importantei carstului în general si a anumitor fenomene carstice caracteristice în zona Muntiilor Apuseni, constituirea unui...

Produs turistic intern - zona Munților Apuseni. Produs turistic extern - Roma Eterna Cetate

Zona Muntilor Apuseni Argument Zona Muntilor Apuseni reprezinta una din cele mai intereseante destinatii turistice din Romania. Relieful carstic...

Geologia Munților Apuseni

După Carpaţii Orientali şi Carpaţii Meridionali, Munţii Apuseni constituie a treia unitate a Carpaţilor româneşti, formând parcă o punte între...

Ai nevoie de altceva?