Muntii Retezat

Extras din proiect Cum descarc?

Munii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Retezat-Godeanu. Se inalta intre doua depresiuni importante, Petrosani si Hateg si intre doua rauri importante, Raul Mare, care ii delimiteaza la nord si est si Jiul de Vest, care ii delimiteaza la sud. Sunt inconjurati de Muntii Tarcu la vest, Muntii Godeanu, la sud-vest si Muntii Valcan, la sud.
Cel mai inalt varf din Muntii Retezat este Vf. Peleaga avand o altitudine de 2509m. Este un varf pe care se poate ajunge destul de usor dinspre Poiana Pelegii trecand pe la lacul Bucura, lac care poate fi admirat in toata splendoarea lui de la inaltimea celor 2509 metrii ai Pelegii. Se urmeaza Curmatura Bucurei, apoi custura. Pe Varful Peleaga putem ajunge si din Valea Pelegii pe la Lacul Pelegii, si in apropierea lui se afla Varful Papusa (2508m).
Cel mai variat si spectaculos relief a fost creat de modelarea glaciara si periglaciara: imense circuri - simple sau complexe, vai ce tradeaza prezenta unor ghetari cu lungimi apreciabile, lacuri adapostite in causul stancilor, imense mase de grohotis, stanci ascutite sau cu aspect ruiniform.
Versantul sudic al Retezatului gazduieste 3 mari complexe glaciare: Judele, Raul Barbat si Lapusnicul Mare. Complexul Glaciar Lapusnicul Mare cuprinde mai multe circuri si vai glaciare,cele mai importante fiind Slaveiul, Peleaga si complexul glaciar Bucura. Ghetarul din valea Bucurei si cel din valea Pelegii se uneau si coborau pe valea Lapusnicului pana la 1400 m altitudine.
Depresiunile de subsapare sunt cele mai mari din Carpatii nostri, atat din punct de vedere al suprafetelor (Bucura - 8,86 ha), cat si din cel al adancimilor (Zanoaga - 29 m), (Pisota, 1971). Marea raspandire a lor in acest spatiu montan a facut ca Retezatul sa detina cea mai mare densitate de lacuri glaciare. In circurile si vaile glaciare microrelieful caracteristic este bine reprezentat prin trepte si praguri, berbeci glaciari (roci mutonate), morene laterale, mediane si frontale, acestea din urma depuse la1350-1400 m si la circa 1650 m inaltime, dovedind existenta adoua faze glaciare. 
Masivul Retezat are clima aspra si umeda. Este situat in calea maselor de aer vestice si sud-vestice. La peste 2000 m altitudine temperatura medie a aerului este de -2 -4?C. Inspre altitudinile de 1400-1500 m valorile medii ale temperaturii aerului ajung la 2 -4?C. In luna cea mai calda, iulie, temperatura medie a aerului este in jur de 6 ?C pe culmile cele mai inalte si de 8-10?C incepand de la limita superioara a padurii inspre poalele masivului. In luna cea mai rece, ianuarie, la peste 2000 m temperatura mediea aerului este in jur de -10?C, iar incepand de la limita superioara a padurii creste la -8 -6?C. Dincolo de aceste temperaturi medii ale aerului nu trebuie uitat ca adesea in timpul verii valorile pot urca pe culmile inalte la peste 20?C, iar in ianuarie sau februarie sunt perioade cand temperaturile aerului scad spre -25 -30?C.


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Retezat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://ro.scribd.com/doc/91734535/Poten%C8%9Bialul-turistic-al-reliefului-glaciar-din-masivul 
http://ro.scribd.com/doc/67983005/Potentialul-Turistic-Al-Muntilor-Retezat 
http://www.retezat.ro/#top 
http://www.adeona.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!