Obiceiuri, tradiții și influențe din bucătăria românească în oferta turistică din Munții Apuseni

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 1
ARGUMENT 2
CAPITOLUL I OBICEIURI SI TRADITII DIN MUNTII APUSENI 4
1.1 TARGUL DE FETE DE PE MUNTELE GAINA 5
1.2 OBICEIUL ,,TOCACILOR" IN SATELE DIN APUSENI 7
1.3 COLINDATUL JUNILOR DIN ZONA MARISELULUI 10
CAPITOLUL II MENIURI TRADITIONALE DIN MUNTII APUSENI 12
2.1 PREPARATE TRADITIONALE DES INTALNITE IN MUNTII APUSENI 12
2.2 POMANA PORCULUI 15
2.3 TOCANITA DE GALBIORI CU MAMALIGA 16
2.4 GALUSTE CU PRUNE 18
2.5 CIORBA DE PUI ARDELENEASCA CU SMANTANA 19
2.6 PLACINTE PE LESPEDE 21
2.7 BALMOS ARDELENESC 23
CAPITOLUL III OBIECTIVE TURISTICE DIN MUNTII APUSENI 24
3.1 PESTERA SCARISOARA 28
3.2 CASCADA RACHITELE 29
3.3 PESTERA POARTA LUI IONELE 30
3.3 MOARA DE APA DIN SATUL ROSIA 30
3.4 PESTERA GHETARUL DE LA FOCUL VIU 31
3.5 PESTERA GHETARUL DE LA VARTOP 32
3.6 DEALUL CU MELCI 33
3.7 CASCADA PISOAIA 34
3.8 PESTERA URSILOR (SATUL CHISCAU) 35
3.9 PESTERA MEZIAD 35
3.10 GROAPA RUGINOASA 36
3.11 CASA MEMORIALA AVRAM IANCU 37
CONCLUZII 38
BIBLIOGRAFIE 40


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
In ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupati de destinatia vacantelor lor, turismul devening una dintre cele mai populare activitati economice din lume. In ultima vreme s-a manifestat o dorinta a oamenilor de a alege sa-si petreaca timpul liber in natura, astfel ei alegand sa isi petreaca vacantele in zonele rurale in detrimentul oraselor si zonelor aglomerate. Din dorinta de a evada din cotidian si de a se deconecta de la problemele zilnice si de a scapa de monotonia si galagia din zonele urbane, turistii prefera sa calatoreasca si sa cunoasca locuri noi. Astfel putem observa ca locatiile turistice cu specific traditional castiga teren in defavoarea consacratelor zone turistice. 
Lucrarea de fata isi propune sa descopere cele mai importante obiceiuri, traditii si mancaruri gustoase din Muntii Apuseni. Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania este zona Muntilor Apuseni, o regiune unde gasim romani care traiesc in sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Oamenii locului au construit in prezent case din lemn si prepara mancaruri care i-au fermecat pe turistii straini care, nu de putine ori, au trecut prin aceasta zona a tarii. Fauna, flora, relieful si traditiile care inca se pastreaza prin aceste parti, fiind unele din motivele care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui sa-l rateze.
Tara Motilor cum se mai numeste zona Muntilor Apuseni se afla in topul turistilor din Romania si din Europa, in principal pentru ca peisajele din Apuseni concureaza cu cele din Austria sau din Germania si chiar castiga in fata lor. Meniurile din pensiunile din Muntii Apuseni sunt de asemenea printre preferatele turistilor.
Lucrarea contine trei capitole. Primul capitol prezinta obiceiurile si traditiile din Muntii Apuseni. Izvorate din experienta si intelepciune de viata, din bucurie sau durere, din nazuintele si dorurile romanului, din setea de liniste sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultura si traditiile populare transmit valori si creeaza punti de legatura intre generatii. Traditiile, obiceiurile, portul popular si folclorul sunt comori inestimabile, care definesc un popor, facandu-l unic, statornic si nemuritor. Sunt exemplificate cateva festivaluri care dainuie de generatii, Targul de fete de pe Muntele Gaina si Targul de turism de la Albac, un festival recent in zona.
Capitolul al doilea prezinta meniuri traditionale din Muntii Apuseni care se servesc in pensiunile din zona precum si obiceiul de Ignat sau Pomana porcului. Acestea sunt influentate de bucataria maghiara si saseasca. Cateva dintre retetele de seama din bucataria ardeleaneasca inseamna: chisatura (o pasta de slanina, ceapa si patrunjel), ciorbe cu smantana din belsug si tarhon, zame, tocanita, papricas sau gulas din influenta ungureasca, tocana de galbiori cu mamaliga, varza a la Cluj, paine cu cartofi, gomboti cu prune, turta dulce, placinte felurite. Astfel ca, bucataria romaneasca a avut doar de castigat de pe urma influentelor aduse de populatiile minoritare din aceasta zona. Gusturile sasesti, romanesti si maghiare s-au amestecat intr-un melanj unic pe care azi il promovam cu mandrie drept bucataria traditionala transilvana.
In Romania exista sate ce dispun de conditii naturale bune pentru practicarea turismului si care beneficiaza de un cadru pitoresc cu case si gospodarii confortabile si gazde ospitaliere. Aceste zone sunt insa slab valorificate, agroturismul reprezentand o sansa reala pentru economia locala. Acesta creeaza principalele motivatii in antrenarea si dezvoltarea unor initiative, a unor activitati traditionale care multa vreme au fost neglijate. Gospodarul este astfel motivat sa se ocupe de exteriorul si interiorul gospodariei, in scopul obtinerii de venituri.
Capitolul al treilea prezinta obiectivele turistice care pot fi vizitate in Muntii Apuseni, unde se afla sute de pensiuni, multe dintre ele oferind turistilor mancaruri traditionale delicioase. Pesteri (circa 400), cascade, trasee turistice mai usoare sau mai dificile, targuri si traditii care mai de care mai interesante, case memoriale si muzee - o sumedenie de motive pentru face o vizita in aceasta regiune, indiferent de anotimp. Tara Motilor din Muntii Apuseni este o regiune unde gasim romani care traiesc in sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Ei stiu toate secretele sutelor de pesteri din zona. Oamenii locului construiesc case superbe din lemn si prepara mancaruri care i-au fermecat si pe turistii straini care, nu de putine ori, au trecut prin aceasta zona a tarii.
CAPITOLUL I OBICEIURI SI TRADITII DIN MUNTII APUSENI
De-a lungul timpului in Muntii Apuseni, specificul rural al regiunii, definit de catunele rasfirate formate din case ce se gasesc la o mare departare una de alta, precum si de modul de viata al locuitorilor direct legat de ciclul pastoral, a determinat si influentat obiceiurile si traditiile practicate in aceasta zona. Nu chiar atat de diversificate si de bogate precum cele din alte regiuni ale tarii, traditiile si obiceiurile in Muntii Apuseni au fost direct legate de crestinism, care aici in special datorita izolarii si vietii aspre, a capatat in cele mai multe cazuri un aspect monahal profund influentat de superstitii si cu adanci radacini mistice. Zonele mai joase corespunzatoare depresiunilor intramontane radiale au dezvoltat si diversificat mult mai bine traditiile, acestea fiind aici in decursul timpului manifestari mai ample si cu caracter social mai pronuntat.
Izvorate din experienta si intelepciune de viata, din bucurie sau durere, din nazuintele si dorurile romanului, din setea de liniste sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultura si traditiile populare transmit valori si creeaza punti de legatura intre generatii. Traditiile, obiceiurile, portul popular si folclorul sunt comori inestimabile, care definesc un popor, facandu-l unic, statornic si nemuritor. 
Importanta cunoasterii valorilor identitare capitale, la nivel individual, comunitar si national, este fundamentala pentru intelegerea siconsacrarea lor in lume. Pastrarea traditiilor asigura locul bine stabilit in istorie al unui popor, dar si respectul generatiilor ce vor veni. Situata ca spatiu simbolic in Muntii Bihor, Tara Motilor (cuprinzand Valea Ariesului Mare si Valea Ariesului Mic) nu face exceptie de la regula, fiind vestita in tara si peste hotare. Tara Motilor este o regiune din centrul Muntilor Apuseni ai Transilvaniei, locuita de romani, caracterizata prin faptul ca este singurul loc din tara unde exista asezari permanente la mare altitudine, care sunt locuite pe toata durata anului. 
Numele de "tara" are semnificatia de"tinut" sau "zona", nu de o tara in sensul unei organizari de tip statal, cu institutii specifice acestuia. Zona este cunoscuta si sub numele de Tara de Piatra, din cauza reliefului montan.Tara Motilor este locuita de o populatie romaneasca ce poarta numele de "moti". Astazi, denumirea de "moti" a capatat un sens mai larg, foarte multi romani, locuitori ai zonelor adiacente asa-numitei Tari a Motilor, declaranduse moti. In mod traditional, moti sunt
considerati numai locuitorii a 12 pana la 14 sate (Avram Iancu, Vidra de Jos, Vidra de Mijloc, Albac, Horea, Neagra, Scarisoara, Ponorel, Secatura, Arieseni etc.) situate mai sus de orasul Campeni, judetul Alba. Ei mai sunt cunoscuti si sub numele de "topi". In mod obisnuit, ocupatia motilor este prelucrarea lemnului, din care fac vase (donite, ciubare), tulnice, sindrila sau material de constructie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Obiceiuri, traditii si influente din bucataria romaneasca in oferta turistica din Muntii Apuseni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1 https://aventurescu.ro/10-locuri-pe-care-sa-nu-le-ratezi-in-apuseni-tara-motilor/
2 www.gustos.ro
3 www.petry.ro
4 https://www.proiecte.ro/turism/cultura-si-traditie-in-muntii-apuseni-17966
5 www.savoriurbane.com
6 https://ro.scribd.com/document/435749711/Traditii-in-Tara-Motilor
7 https://www.traditii-superstitii.ro/taiatul-porcului-ignat/
8 https://visalpin.ro/2018/10/22/frumusetile-muntilor-apuseni/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!