Organizarea și tehnica servirii dejunului

Cuprins proiect Cum descarc?

I Argument
II Continutul lucrarii
1 Notiuni despre preparatul culinare
1.1 Caracterizarea preparatelor care se pot servii la dejun
2. Considerati generale privind consumarorul
Rolul si particularitatile serviri in unitatile publice de alimentatie
2. Particularitatile persoanei din unitatile de servire
Calitatile morale, profesionale si fizice ale persoanei de servire
Reguli de servire etica si comportament professional
3. Organizarea unitati
Pregatirea unitatii pentru primirea si servirea consumatorilor
4. Propunerea de meniuri pentru dejun
Variante de meniuri
5.2 Realizarea mise-en-place-urile corespunzatoare meniurilor propuse. 
5.3 Debarasarea meselor
5.4 Decontarea consumatiei intocmireadocumentelor si incasarea contra valorilor
6 Reguli igienico-sanitare de SSM si PSI specifice unitatilor de alimentatie
7 Modalitati de promovare a ofertei structuri de primire cu functiuni de alimentatie
III Anexe
IV Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

I. Argument
Alimentatia publica este un sector de activitate economica ce se ocupa cu producerea unei game foarte diversificate de preparate culinare, produse de patiserie si alte produse alimentare ce se servesc consumatorilor impreuna cu diferite bauturi.
Intreaga activitate din sectorul alimentatie publica are ca finalitate asigurarea unei alimentatii sanatoase, diversificate de calitate superioara oferite intr-o ambianta placuta distinsa si recreativa din acest motiv lucratorilor din alimentatia publica li se impun sarcini si responsabilitati deosebite in indeplinirea sarcinilor profesionale le cel mai inalt nivel. Astfel lucratorilor din acest sector de activitate li se cere cunoasterea si respectarea cu strictete a cerintelor tehnologice a regulilor de servire, de igiena, de productie a muncii si a modului de comportare civilizata iar comunicarea interactiva la locul de munca sa devina o deprindere caracteristica in activitatea zilnica.
Servirea consumatorilor cu preparatele culinare si bauturii in unitati publice de alimentatie contine un element de evaluare a gradului de civilizatie al unei societati.
Gradul de civilizatie depinde si de numarul persoanelor care apeleaza la serviciile din unitatile de alimentatie publica de volumul si structura operatiilor ce se aplica pentru pregatirea si servirea preparatelor culinare si bauturilor de timpul, astfel castigat pentru a fi folosit de membri societati.
Executarea corecta a acestor operatiuni definite cu justificarea ergonomica constituie in fapt tehnica de servire a consumatorilor in unitati de alimentatie publica.
Aplicarea corecta a regulilor de servire in efectuarea operatiilor de servire, in efectuarea operatiilor de manipulare a obiectelor de inventar folosite la prezentarea si servirea preparatelor culinare si a bauturilor in unitatile de alimentatie publica creeaza unele avantaje atat pentru clientii cat si pentru personalul unitatii.
Avantaje pentru consumatori:
- timpul destinat consumari hranei poate fi redus la nivelul dorintelor fiecaruia;
- consumarea meiurilor dorite se face intr-o atmosfera de respect, destindere si ambianta cat mai placuta; 
- se stimuleaza optiunea de a se apela la serviciile oferite de unitatiile de alimentatie publica sau cantine, pentru a-si asigura hrana cotidiana sau pentru sarbatorirea unui eveniment mai deosebit din viata unei persoane sau colectivitati.
Avantaje pentru personal:
- usurarea la minimum a efortului depus in manipularea obiectelor de servire folosite la transportul, prezentarea si servirea preparatelor culinare sau a bauturilor;
- reducerea timpului destinat executarii operatiunilor de pregatire a salilor de consum, de primire a consumatorilor, de prezentare si servire a preparatelor culinare si bauturilor;
- evidentierea gradului de pregatire profesionala, de pricepere si deprindere in exercitare atributiilor ce revin personalului dintr-o unitate de servire;
- posibilitatea ca fiecare lucrator sa-si dovedeasca calitatile fizice si morale de care dispune in relatiile cu consumatorii, in dialogul ospatar-consumator, in rezolvarea operativa si competenta a unor situatii create de procesul muncii.
Pentru realizarea unei bune serviri a consumatorilor, in toate unitatile publice de alimentatie, cantine sau alte unitati de consum colectiv, au fost create forme de pregatire profesionala, cursuri de scurta durata, scolii profesionale speciale si licee, in cadrul carora lucratorii isi insusesc notiuni etico-profesionale speciale activitatii de servire si isi formeaza deprinderiile necesare aplicarii regulilor de tehnica servirii consumatorilor. Concomitent,sunt organizate forme de prefectionare continua a pregatirii profesionale distincte,pe functii(chelner,bucatar,cofetar,sef unitate,lucrator gestionar etc).Acestea asigura cresterea nivelului de cunostinte si deprinderi profesionale,menite sa sporeasca rolul si importanta tehnici servirii,in indeplinirea caracterului economic si social al activitatii de alimentatie publica in ansamblul economiei nationale.
In lucrarea de fata denumita "ORGANIZAREA SI TEHNICA SERVIRII DEJUNULUI" realizata dupa un plan bine stabilit structural am urmarit reflectarea cunostintelor de specialitate si competentele dobandite in cei 3 ani de studii pe care este obligatoriu sa le stabileasca un viitor lucrator in domeniu de alimentatie publica.
La intocmirea lucrarii am folosit o bibliografie bogata si diversificata urmarind prezentarea temei in conformitate cu cele mai mari tehnologi si tehnicii in domeniul si in total de acord cu cerintele tot mai exigente ale economiei de piata si a concurentei in acest domeniu de activitate.
1. NOŢIUNI DESPRE PREPARATELE CULINARE
Alimentaţia stă la baza vieţii şi determină desfăşurarea proceselor metabolice.
Cantitatea de alimente şi preparate culinare ingerate, care satisfac cantitativ şi calitativ cerinţele nutritive şi energetice ale organismului uman pe o perioadă de 24 de ore, reprezintă necesarul alimentar.
Grupând într-o anumită ordine alimentele şi preparatele culinare consumate la o masă sau într-o zi, se alcătuieşte un ansamblu de preparate denumit meniu.
Necesităţile nutritive variază de la un individ la altul în funcţie de vârstă, corpolenţă, sex, felul şi intensitatea activităţii, condiţiile mediului ambiant. Pentru a asigura o alimentaţie corectă trebuie să se ţină seama de aceste diferenţe şi să se realizeze un echilibru între necesităţile fiziologice ale organismului şi cantităţile de factori nutritivi aduse de alimente. Când echilibrul nu este păstrat, alimentaţia neraţională, având efecte negative asupra creşterii, capacităţii de muncă şi a stării de sănătate.
Pentru întocmirea unor meniuri corecte trebuie să se respecte următoarele principii:
- asigurarea prin meniu a necesarului fiziologic;
- asocierea corectă a alimentelor şi a preparatelor culinare în structura meniului;
- ordonarea raţională a preparatelor în meniu şi asocierea corespunzătoare cu băuturi;
- asigurarea cerinţelor privind varietatea, sezonalitatea şi puterea de saţietate a meniurilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Organizarea si Tehnica Servirii Dejunului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!