Parcuri Nationalizate si Rezervatii

Extras din proiect Cum descarc?

Parcuri nationalizate si rezervatii
Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice, de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul, specii de plante si animale, cascade in lant, formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.
Parcurile nationale sunt amenajate si pentru recreerea publicului, oferind locuri exceptionale unde vizitatorii pot admira viata salbatica si se pot bucura de imprejurimi. In general aceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare, extragerii de gaze naturale, mineritului si a altor activitati de exploatare a resurselor.
Rezervatiile naturale sunt localizate in interiorul sau in apropierea parcurilor nationale. Acestea sunt create de catre guvernele tarilor pentru protejarea vietii salbatice sau cercetare stintifica si nu pentru recreere si ofera ,,laboratoare vii" in care cercetatorii observa speciile de plante si animale in habitatul lor natural.
Primul parc national a fost creat in 1872 in vestul Statelor Unite: Yellowstone National Park avand o suprafata de 8983 kmp. De atunci tari din intreaga lume au stabilit mai mult de 4000 parcuri nationale si rezervatii.
Incepand cu 1960 un lider in creerea si protejarea parcurilor nationale si rezervatiilor a fost World Wide Fund For Nature, cunoscuta si ca World Wildlife Fund (W.W.F).Una dintre realizarile majore ale acestei fundatii a fost in 1973 cand a ajutat guvernul indian sa organizeze proiectul: - TIGRUL - , un program pentru protejarea tigrilor in habitatul lor natural.
Tigrii era transportati in Asia pe piata neagra pentru organele lor folosite in medicina populara dar si din cauza defrisarilor s-a redus foarte mult habitatul acestora. In Statele Unite un numar mare de parcuri nationale si rezervatii, incluzand arii extinse din Alaska, au fost adaugate sistemului national de parcuri in 1980.
Yellowstone este cel mai mare parc national din lume. Infiintat in 1872, printr-o lege a Congresului American,parcul a fost denumit dupa felul cum numeau indienii din tribul Minnetaree apa care strabatea tinutul: "mi tsi a-da-zi" ceea ce inseamna: "raul care izvoraste din piatra galbena,,. Asezat in inima Muntilor Stancosi, parcul ocupa o suprafata de 5470kmp, de-a lungul si de-a latul caruia sunt amenajate sosele si poteci marcate.
In iarna 1806-1807, Jhon Colter a inceput sa exploreze zona Yellowstone. In 1870 au fost descoperite cascadele raului Yellowstone, vulcanii noroiosi, lacul Yellowstone si gheizerul Marea Fantana. 2 ani mai tarziu, regiunea a fost declarata parc national.
Din punct de vedere geologic,Yellowstone a traversat 3 perioade vulcanice active care au generat un platou vulcanic aflat la 1950-2550 m altitudine deasupra nivelului marii. Apar de asemenea 4 tipuri de fenomene geotermale:gheizerele, izvoarele termale, vulcanii noroiosi si mofetele. Marele Canion al raului Yellowstone este sapat in roci vulcanice-riolite. Raul in drumul sau formeaza 2 cascade: Upper Falls de 33 m si Lower Falls de 93 m.
Malurile lacului si imprejurimile sale reprezinta mediul de viata al unor specii rare de pasari: soimi, vulturi plesuvi, pelicani albi etc. Yellowstone este habitatul ideal al bizonilor, elanilor, ursilor grizzly, coiotilor si lupilor.
Acest ,,rai"al naturii a suferit in 1988 o grea pierdere, cand din cauza unui incendiu 700000 acri de teren au fost devastati. In urma acestui dezastru, oamenii de stinta si administratorii parcului au decis sa nu mai intervina in ciclul naturii. Parcul Yellowstone ramane o creatie impresionanta a naturii care indeamna, an de an, turistii sa-l viziteze.
Printre parcurile nationale din America de Nord se numara si: Parcul Great Soky Mountain cu 130 specii de copaci, 26 specii de salamandre, Parcul Denali National Park din interiorul Alaskai, Parcul Candias Wood Buffalo etc.
Parcurile nationale din America Centrala protejaza padurea tropicala si o mare diversitate de plante si animale: sute de reptile, amfibieni, specii de plante, jaguari etc.
Teritoriul rezervatiei in Mexic dateaza din secolul al-XVI-lea cand Montezuma II , conducatorul imperiului Aztec, creaza rezervatii botanice si zoologice. Primul parc national mexican in timpurile moderne a fost creat din decret prezidential in 1917. 
Intre anii 1934-1940 au fost stabilite 40 parcuri nationale si 7 rezervatii acestea incluzand si 18 kmp ai Parcului National Palenque care protejaza ruinele vechilor cetati Maya si densa padure tropicala ce le inconjoara.
In urma cu aproape doua miliarde de ani, doua mari blocuri continentale s-au ciocnit cu o forta de neimaginat, generand un lant muntos de 1000 km lungime. Acesta, aflat astazi pe teritoriul Braziliei si numit Serra do Espinhaco, pastreaza amintirea timpului geologic atat de indepartat, etaland roci care trezesc interesul oamenilor de stiinta. 
Din statul Minas Gerais pana in Bahia muntii de pana la 2500m altitudine formeaza un complex magnific de ecosisteme, dominat de comunitati vegetale de tip cerrado. Serra do Cipo este zona muntoasa care apartine bazinului hidrografic al raului Cipo. Primii oameni au venit aici acum 12000 ani si au lasat pe stanci desene infatisand animale si zei. 
Regiunea in care este situat Parcul National Serra do Cipo are putine paduri, multe pasuni si ferme pentru cresterea vitelor dar si foarte multe cerrado. Fermele sunt destul de mici, aici folosindu-se metode traditionale de preparare a branzeturilor si a tuicii din trestie de zahar, metode ce nu polueaza mediul. 
Raurile de aici sunt pietroase, semanand cu raurile de munte de la noi, numai ca apa lor este calda si de multe ori are culoare bruna, cauzata de substantele dizolvate din fundamentul geologic. In Serra do Cipo exista o varietate deosebita de plante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcuri Nationalizate si Rezervatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!