Perspective de Dezvoltare a Turismului in Muntii Sureanu

Extras din proiect Cum descarc?

,,Perspective de dezvoltare a turismului in Muntii Sureanu. Studiu de caz: Domeniul Schiabil Valea Sebesului" are scopul de a analiza teritoriul cu potential de dezvoltare a turismului din zona Muntilor Sureanu, zona aflata pe teritoriul administrativ al orasului Cugir si al comunei Sugag. In aceasta zona, conform legii 526/2003, modificata prin legea 418/2006 de aprobare a Programului national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania", se prevede dezvoltarea domeniului schiabil si a practicarii sporturilor de iarna in arealul numit Poarta Raiului.
Muntii Sureanu se inscriu in tabloul potentialului turistic de o mare complexitate, diversitate si atractivitate peisagistica, ceea ce se reflecta in structura si valoarea acestuia. Valoarea peisagistica si atractivitatea locurilor sunt date de structura geologica exprimata prin formele de relief montan diferite ca infatisare, de caracteristicile si densitatea retelei hidrografice (vai inguste, versanti abrupti) si de fondul forestier care ocupa cea mai mare parte din suprafata.
Arealul care face obiectul studiului se situeaza in extremitatea sudica a judetului Alba, la limita cu judetele Hunedoara, Valcea si Sibiu. 
Accesul se poate face pe cale rutiera si ferata. Cel mai apropiat aeroport international este cel din Sibiu, situat la 75 km fata de Sugag. 
Ca relief zona apartine in cea mai mare parte muntilor Sureanu, extremitatea nordica facand parte din Culoarul depresionar Orastie. Arealul Poarta Raiului reprezinta din punct de vedere geomorfologic o zona relativ plana, situata la circa 1550 m altitudine, inconjurata de versanti impaduriti: spre sud, Vf. Lui Patru - 2130 m si Vf. Auselu - 2009 m, spre vest, Vf. Sureanu - 2059 m, spre nord, Vf. Canciu - 1766 m. 
Reteaua hidrografica din zona analizata este reprezentata de raul Sebes, paraul Cugir, lacurile de acumulare Oasa, Taul Bistrei, Obreja de Capalna si Petresti si lacurile glaciare Iezerul Sureanu, Iezerul Carpa, Iezerasul Carpa. Arealul turistic Poarta Raiului este traversat spre limita vestica de cursul superior al paraului Cugir. 
Caracterul climatic in zona studiata este cel montan. In arealul turistic Poarta Raiului stratul de zapada se asterne de obicei la inceputul lunii noiembrie si se mentine pana la sfarsitul lunii aprilie. El are o grosime medie multianuala de peste 0,5 m. 
Vegetatia predominanta in arealul Poarta Raiului este cea ierboasa, cu numeroase specii floricole cu flori viu colorate si exemplare izolate de molid. 
Fauna zonei este cea comuna zonelor montane, in functie de altitudine si tipul de vegetatie. 
Suprafata totala a teritoriului administrativ al orasului Cugir este de 34.577 ha, din care cea mai mare parte este forestiera (22% teren agricol, 66% paduri, 7% localitati, cai de comunicatie, ape de suprafata s. a.), la nivelul comunei Sugag situatia fiind similara (23.75% teren agricol, 76.25% suprafata forestiera). Este prezentat un tabel privind situatia fondului funciar la 31.12.2004 in zona Cugir - Sugag. 
Resursele turistice atractive ale mediului natural
Activitatea turistica intr-un areal este sustinuta de o serie de resurse turistice, care stau la baza crearii ofertelor turistice si implicit a stabilirii potentialului turistic al regiunii. Resursele turistice actioneaza in evolutia turistica pe doua planuri: pe de-o parte prin crearea punctelor de atractie turistica, resursele in sine si pe cealalta parte in directia favorizarii sau restrictionarii dezvoltarii turismului in zona, prin modul in care caracteristicile reliefului sau conditiile naturale influenteaza modul de amplasare si dezvoltare a infrastructurii turistice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective de Dezvoltare a Turismului in Muntii Sureanu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!