Piata Turismului in Spania

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Turismul şi importanţa strategică a acestuia în cadrul economiei europene au fost recunoscute de toate instituţiile europene în declaraţii atât formale cât şi informale care consolidează rolul acestuia, transmiţând mesajul în rândul tuturor părţilor interesate şi dând un impuls puternic acestui sector. Importanţa turismului nu ţine doar de consideraţii economice, ci şi de relevanţa sa socială în cadrul construirii Europei cetăţenilor. Chiar şi recunoscând acest impuls, mai rămân multe de făcut pentru ca turismul să ajungă să deţină un rol-cheie în politica europeană, atât în prezent cât şi în viitor.
Turismul reprezintă într-adevăr una dintre activităţile economice cu cel mai semnificativ potenţial pentru a genera creştere şi locuri de muncă în UE. În accepţiune restrânsă, turismul contribuie în prezent cu aproximativ 4% la BIP-ul UE, variind între 2% într-o serie de noi state membre şi 12% în Malta. Contribuţia indirectă a turismului la PIB este mult mai mare, acesta generând indirect mai mult de 10% din PIB-ul UE şi asigurând aproximativ 12% din locurile de muncă.
Turismul, la fel ca şi alte activităţi economice, se desfăşoară în interiorul unui mediu modelat de o multitudine de forţe. Cererea şi mai ales oferta de turism internaţional, adică localizarea celor două capete ale unui flux turistic internaţional sunt influenţate de acţiunile şi politicile guvernamentale. Chiar şi cele mai atractive destinaţii nu au valoare de piaţă decât în condiţiile existenţei unui cadru legal de organizare şi funcţionare a industriei turistice naţionale, precum şi a condiţiilor adecvate cererii turistice externe.
Cap I. Turismul in Europa
1. Evoluţia turismului europen şi tendinţele actuale 
Evoluţia, turismului european se caracterizează, printr-o tendinţă de creştere datorită influenţei factorilor economici, demografici, politici, sociali. Turismul european are, în această situaţie, cea mai importantă creştere datorită dorinţei oamenilor de a vizita alte ţări, de a cunoaşte alte civilizaţii, obiceiuri dar şi datorită progresului tehnic înregistrat în domeniul transporturilor, progres care permite călătorii mai rapide şi mai confortabile pe distanţe din ce în ce mai lungi. 
Evoluţia turismului european se poate aprecia prin acţiunea a doi indicatori: sosirile/plecările de turişti şi încasările/cheltuielile din turismul european. 
Turismul european se afla sub cele mai bune auspicii. In 2005, 458 de milioane de turisti (indiferent de origine), au vizitat batranul continent, ceea ce reprezinta nu mai putin de 54,4 % din totalul vizitelor la scara mondiala. 
Orice turist poate spune ca, in Europa, gasesti intotdeauna motive de a-ti prelungi calatoria la nesfarsit. Lucru valabil mai ales in cazul europenilor, care au rezervat 80 % din noptile de cazare de peste vara. Nimic nou, de altfel: in 2006, aproximativ 88% din noptile disponibile in unitatile de cazare colectiva au fost rezervate de turistii din Uniunea Europeana. 
Dintre europenii cu chef de plimbare, germanii si britanicii sunt, incontestabil, campioni ai migratiilor estivale, indiferent ca este vorba de sejururi in cadrul sau in afara Uniunii. 
Tabel 1. Principalele destinaţii ale Europei în 2005
Rang Ţara Sosiri (mil) Rang Încasări
(mld $)
1 FRANTA 76,0 3 42,3
2 SPANIA 55,6 2 47,9
3 ITALIA 36,5 4 35,4
4 GERMANIA 21,5 7 29,2
5 TURCIA 20,3 8 18,
6 AUSTRIA 20,0 9 15,5
Sursa: http://www.unwto.org
In 2007, numarul turistilor la nivel mondial a fost de 903 milioane de persoane, in crestere cu 6,6% fata de anul 2006, peste asteptari. In ciuda actualei crize financiare, OMT mentine previziunile pe termen lung, estimand o crestere a numarului de turisti, la 1,6 miliarde de persoane, in 2020.
In primele opt luni ale anului 2008 , s-a inregistrat o crestere medie de 3,7%, potrivit OMT.
Estimările Organizaţiei Mondiale a Turismului prevăd că, în perspectiva anilor 2020 turismul se va caracteriza prin:
• 1,56 mld. sosiri turişti internaţionali, dintre care 1,2 miliarde vor fi intra-regionale şi 0,4 miliarde vor fi interregionale;
• totalul sosirilor de turişti pe regiuni arată că, în 2020, primele 3 regiuni vor fi Europa (717 milioane turişti), Asia de Est şi Pacific (397 milioane) şi Americile (282 milioane), urmate de Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud;
• 2.000 miliarde USD încasări;
• peste 253 milioane locuri de muncă, ceea ce reprezintă 9,0 % din totalul locurilor de muncă;
• 10,9 % din totalul investiţiilor de capital.


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata Turismului in Spania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!