Politici agricole și de dezvoltare rurală - studiu de caz - Comuna Băiuț

Extras din proiect

Introducere:
Comuna Baiut se afla intr-o regiune pitoreasca admirabila, la o departare de aproximativ 80 km de municipiul Baia Mare si 30 km de orasul Targu Lapus. Aceasta comuna, datorita faptului ca predomina relieful muntos, ofera oaspetilor un cadru natural extraordinar, atat in anotimpul verii, cat si, mai ales, pe timpul iernii. Orice oaspete al acestei comune s-ar simti minunat inconjurat de baduri pe brad si de fag, in mijlocul naturii, respirand un aer curat de munte si beneficiind de o liniste deplina.
De aici se pot vizita multe dintre atractiile comunei, cum ar fi: fosta mina Baiut, izvorul mineral pulsatoriu Poiana Botizii, Pestera cu oase, Piatra Varatecului, Piatra Prislopului, rezervatia Taul Negru, si multe alte minunatii ale faunei si florei. De asemenea, in aceasta regiune se afla si planta carnivora Roua cerului (Drosera Rotundifolia), care este unicata in Europa.
Datorita faptului ca aceasta comuna se afla intr-o regiune de o frumusete extraordinara, precum si a faptului ca aceasta se afla in apropierea unor obiective naturale si de interes antropic, acestei comune i se poate atribui calitatea de microzona turistica deosebita, in cadrul Tarii Lapusului.
Si pentru a dovedi cele spuse, am sa afisez in continuare cateva imagini surprinse pe timp de vara si de iarna.
Capitolul I: Aspecte naturale
1.1 Scurt istoric
Prima atestare documentara a acestei comune a fost in anul 1630, avand denumirea de Lapos-Banya, cu toate ca datorita activitatilor miniere din zona, era amintita in documente inca din anul 1315.
De-a lungul anilor, aceasta comuna a aparut sub mai multe denumiri. In anul 1850, a fost denumita Bajutzte, urmand ca in anul 1854 sa poarte denumirea de Olah Lapos-Banya sau Baiuta, care insemna o mica mina din apropierea comunei Lapusul Romanesc, fiind inclusa in “Tara Lapusului”. Apoi, in anul 1913, aceasta comuna s-a numit Erzsebetbanya. 
Denumirea de Baiut se presupune ca vine de la faptul ca, ciobanii din Cavnic si din Lapus, datorita vegetatiei din abundenta, cautau frecvent aceasta zona, unde gaseau niste pietricele stralucitoare, rotunde, avand forma unui banut, si care avungeau apoi in casele oamenilor sub forma de podoabe. Cu toate acestea, cei mai multi accepta faptul ca, Baiut vine de la notiunea de baie (adica mina), Baiutul exprimand astfel existent unei mine mici, lipsite de importanta.
1.2 Asezare, pozitie geografica
Comuna Baiut se afla situata in partea de Nord-Vest a tarii, in cadrul judetului Maramures, intre muntii Tibles si Gutai, la o distanta de 80 km de municipiul Baia Mare,care este resedinta judetului Maramures, si la o distanta de 30 km data de orasul Targu Lapus. Are ca si vecini Botiza, Ungureni(Cupseni), Jereapan(Budesti), Cavnic, si Lapus.
Teritoriul administrative al comunei Baiut este de aproximativ 11.350 hectare, impartite astfel: 80% paduri, teren arabil 16 %, terenuri accidentate 4 %. Teritoriul agricol al comunei este de aproximativ 1130 hectare, dintre care 90 hectare teren arabil, 565 hectare de fanete naturale si 471 hectare de pasuni naturale.
1.3 Relieful
In aceasta comuna, predomina relieful montan(Muntii Lapusului) in proportie de 78%, urmat de dealuri si depresiuni, intr-o proportie de 22%, aceasta comuna situandu-se la o altitudine de 650m. Acest tip de relief are efecte asupra vegetatiei, faunei, hidrografiei, climei, culturii, meseriilor oamenilor si extinderii gospodariilor.
1.4 Clima
Clima comunei Baiut este una de munti mijlocii si dealuri inalte. In aceasta regiune predomina vanturile de vest, fiind caracteristice ploile lungi si temperaturile de primavera mai scazute decat cele de toamna. Datorita faptului ca este o zona muntoasa, temperaturile sunt mai scazute decat in alte regiuni, temperature medie anuala fiind de 6,5 oC, iar pe perioada iernii ingheturile sunt fenomene normale


Fisiere în arhivă (1):

  • Politici Agricole si de Dezvoltare Rurala - Studiu de Caz - Comuna Baiut.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!