Posibilitatile de Dezvoltare a Ecoturismului in Parcul Natural Lunca Muresului

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Situatia actuala din punct de vedere al dezvoltarii ecoturismului in zona tinta 3
1.1. Infrastructura 4
1.2. Serviciile de cazare si alimentatie publica 5
1.3. Capitalul natural al zonei si capitalul cultural 7
1.3.1 Relief, clima, conditii hidro -geografice 7
1.3.2 Elemente de biodiversitate 8
1.3.3 Flora 8
1.3.4 Fauna 9
1.3.5 Capitalul cultural 10
1.4. Programele existente in zona de turism in natura si ecoturism 11
1.5. Promovarea turistica existenta 13
2. Propuneri privind activitatea eco-turistica viitoare in zona tinta 14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Situatia actuala din punct de vedere al dezvoltarii ecoturismului in zona tinta
Obiectivul Parcului Natural Lunca Muresului este protejarea peisajului, habitatelor si speciilor specifice de lunca printr-un management durabil al activitatilor umane, astfel incat sa reprezinte si un spatiu ideal pentru activitati de educatie ecologica si ecoturism.
Pentru instituirea regimului de arie protejata primi pasi au fost realizati in anii 1970 cand au fost facute unele studii ale zonei Prundul Mare de catre un grup plin de entuziasm care cuprindea printre altii pe Ioan Moldovan, Andras Libus si Aurel Ardelean. Astfel in acei ani a fost declarata o suprafata de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervatie naturala, urmarind a se proteja populatia de starci cenusi care cuibareau acolo. Apoi in anul 1988, 12.000 ha din aceasta zona a fost declarata ca Zona de Importanta Avifaunistica. Initiativa de protejare a fost continuata de reprezentanti de la Agentiile de Protectia Mediului din Arad si Timisoara si apoi de Directia Silvica Arad si a culminat in anul 2005 cand prin hotararea de guvern prin care a fost declarat Parcul Natural Lunca Muresului. Din anul 2006 aria protejata ,,Lunca Muresului" este a patra zona din Romania ce a fost desemnata pentru includerea in Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanta Internationala. Din anul 2008 aceeasi suprafata face parte si din Reteaua Natura 2000, fiind atat sit de importanta comunitara (RO SCI 0108) pentru protejarea anumitor specii (30) si habitate (12), cat si arie de protectie speciala avifaunistica (RO SPA 0069) pentru protejarea a 41 de specii de pasari.
Un puternic imbold l-a constituit si finantarea obtinuta de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, respectiv Directia Silvica Arad de la comunitatea europeana prin programul PHARE de cooperare transfrontaliera. Prin derularea proiectului "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures" s-a putut realiza infrastructura ariei protejate (un centru de vizitare, doua puncte de informare turistica si cai de acces). Din finantarea proprie a Regiei Nationala a Padurilor - Romsilva sau a Uniunii Europene au fost achizitionate numeroase echipamente de cercetare si monitorizare (620.000 euro) si s-au desfasurat numeroase activitati de educatie ecologica sau de promovare a ecoturismului. Din luna noiembrie 2005 aria protejata are si o administratie aflata in subordinea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, alcatuita din 12 persoane si care functioneaza cu un buget anual de cca. 150.000 euro.
1.1. Infrastructura
Parcul Natural Lunca Muresului este situat in vestul Romaniei, in judetele Arad si Timis, limitrof zonei fiind chiar orasul Arad (centrul sau se gaseste la 4 km de limita estica a zonei) cu o populatie de 173.000 locuitori. Parcul Natural Lunca Muresului se intinde de la Arad pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mures. Are o suprafata de 17.455 ha si include zona indiguita a Muresului; este o zona inundabila (o inundatie la fiecare trei ani) situata intre digurile construite pe fiecare parte a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Lunca Muresului Inferior este un ecosistem tipic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, precum si zavoaie si sleauri de campie, important loc de cuibarire si pasaj pentru cca. 200 de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.
In cadrul Parcului Natural Lunca Muresului exista patru zone de protectie integrala Prundul Mare (717,9 ha), Padurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) si Insulele Igris (7,0 ha). Aceste zone sunt strict protejate, fiind interzise activitatile de exploatare a resurselor naturale.
Datorita proiectului "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures" a fost construit Centrul de vizitare Ceala care este si un centru de educatie ecologica regionala, si un punct de informare turistica si de plecare pentru traseele ecoturistice. Pe langa aceasta cladire au fost construit doua puncte de informare turistica la Pecica, in intravilanul acestei localitati si la Cenad in apropierea zonei de conservare integrala ,,Padurea Cenad". Prin acest proiect au fost construite sau reabilitate o serie de cai de acces in interiorul ariei protejate, a fost reabilitat bacul de trecere peste Mures de la Pecica - Sampetru German. In special in zona de agrement Ceala au fost construite o serie de parcari care pot fi utilizate de zeci de masini. O parcare de acest fel a fost realizata si in apropierea Manastirii Bezdin. Tot ca infrastructura turistica au fost construite o serie de locuri de popas in zonele Bezdin si Ceala, doua debarcadere, cate unul in fiecare zona si doua observatoare pentru urmarirea animalelor salbatice. Acestea din urma sunt amplasate in zona de protectie integrala Prundul Mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitatile de Dezvoltare a Ecoturismului in Parcul Natural Lunca Muresului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!