Posibilitățile de Dezvoltare a Ecoturismului în Parcul Natural Lunca Mureșului

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Situaţia actuală din punct de vedere al dezvoltării ecoturismului în zona ţintă 3
1.1. Infrastructura 4
1.2. Serviciile de cazare şi alimentaţie publică 5
1.3. Capitalul natural al zonei şi capitalul cultural 7
1.3.1 Relief, climă, condiţii hidro –geografice 7
1.3.2 Elemente de biodiversitate 8
1.3.3 Flora 8
1.3.4 Fauna 9
1.3.5 Capitalul cultural 10
1.4. Programele existente în zona de turism în natură şi ecoturism 11
1.5. Promovarea turistică existentă 13
2. Propuneri privind activitatea eco-turistică viitoare în zona ţintă 14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Situaţia actuală din punct de vedere al dezvoltării ecoturismului în zona ţintă
Obiectivul Parcului Natural Lunca Mureşului este protejarea peisajului, habitatelor şi speciilor specifice de luncă printr-un management durabil al activităţilor umane, astfel încât să reprezinte şi un spaţiu ideal pentru activităţi de educaţie ecologică şi ecoturism.
Pentru instituirea regimului de arie protejată primi paşi au fost realizaţi în anii 1970 când au fost făcute unele studii ale zonei Prundul Mare de către un grup plin de entuziasm care cuprindea printre alţii pe Ioan Moldovan, Andras Libus şi Aurel Ardelean. Astfel în acei ani a fost declarată o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervaţie naturală, urmărind a se proteja populaţia de stârci cenuşi care cuibăreau acolo. Apoi în anul 1988, 12.000 ha din această zonă a fost declarată ca Zonă de Importanţă Avifaunistică. Iniţiativa de protejare a fost continuată de reprezentanţi de la Agenţiile de Protecţia Mediului din Arad şi Timişoara şi apoi de Direcţia Silvică Arad şi a culminat în anul 2005 când prin hotărârea de guvern prin care a fost declarat Parcul Natural Lunca Mureşului. Din anul 2006 aria protejată „Lunca Mureşului” este a patra zonă din România ce a fost desemnată pentru includerea în Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanţă Internaţională. Din anul 2008 aceeaşi suprafaţă face parte şi din Reţeaua Natura 2000, fiind atât sit de importanţă comunitară (RO SCI 0108) pentru protejarea anumitor specii (30) şi habitate (12), cât şi arie de protecţie specială avifaunistică (RO SPA 0069) pentru protejarea a 41 de specii de păsări.
Un puternic imbold l-a constituit şi finanţarea obţinută de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, respectiv Direcţia Silvică Arad de la comunitatea europeană prin programul PHARE de cooperare transfrontalieră. Prin derularea proiectului "Protejarea şi dezvoltarea luncii râului Mureş" s-a putut realiza infrastructura ariei protejate (un centru de vizitare, două puncte de informare turistică şi căi de acces). Din finanţarea proprie a Regiei Naţională a Pădurilor - Romsilva sau a Uniunii Europene au fost achiziţionate numeroase echipamente de cercetare şi monitorizare (620.000 euro) şi s-au desfăşurat numeroase activităţi de educaţie ecologică sau de promovare a ecoturismului. Din luna noiembrie 2005 aria protejată are şi o administraţie aflată în subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, alcătuită din 12 persoane şi care funcţionează cu un buget anual de cca. 150.000 euro.
1.1. Infrastructura
Parcul Natural Lunca Mureşului este situat în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş, limitrof zonei fiind chiar oraşul Arad (centrul său se găseşte la 4 km de limita estică a zonei) cu o populaţie de 173.000 locuitori. Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad pâna la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului; este o zonă inundabilă (o inundaţie la fiecare trei ani) situată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu. Lunca Mureşului Inferior este un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie, important loc de cuibărire şi pasaj pentru cca. 200 de specii de pasări, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional.
În cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului există patru zone de protecţie integrală Prundul Mare (717,9 ha), Pădurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) şi Insulele Igriş (7,0 ha). Aceste zone sunt strict protejate, fiind interzise activităţile de exploatare a resurselor naturale.
Datorită proiectului "Protejarea şi dezvoltarea luncii râului Mureş" a fost construit Centrul de vizitare Ceala care este şi un centru de educaţie ecologică regională, şi un punct de informare turistică şi de plecare pentru traseele ecoturistice. Pe lângă această clădire au fost construit două puncte de informare turistică la Pecica, în intravilanul acestei localităţi şi la Cenad în apropierea zonei de conservare integrală „Pădurea Cenad”. Prin acest proiect au fost construite sau reabilitate o serie de căi de acces în interiorul ariei protejate, a fost reabilitat bacul de trecere peste Mureş de la Pecica – Sâmpetru German. În special în zona de agrement Ceala au fost construite o serie de parcări care pot fi utilizate de zeci de maşini. O parcare de acest fel a fost realizată şi în apropierea Mănăstirii Bezdin. Tot ca infrastructură turistică au fost construite o serie de locuri de popas în zonele Bezdin şi Ceala, două debarcadere, câte unul în fiecare zonă şi două observatoare pentru urmărirea animalelor sălbatice. Acestea din urmă sunt amplasate în zona de protecţie integrală Prundul Mare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Posibilitatile de Dezvoltare a Ecoturismului in Parcul Natural Lunca Muresului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!