Potențialul turistic și destinații turistice în Serbia

Cuprins proiect

1. Introducere
2. Potentialul turistic
2.1. Potential turistic natural
2.1.1.Potentialul turistic al reliefului
2.1.2.Potentialul turistic climatic
2.1.3. Potentialul turistic hidraografic
2.1.4.Potentialul turistic al vegetatiei
2.1.5. Potentialul turistic legat de fauna
2.1.6.Potentialul turistic al arearelor protejate
2.2.Potentialul turistic antropic. Edificiile/ elementele material cu valoare turistica (religioase, sportive, culturale, economice)
3.Regiuni turistice in Serbia
4.Destinatii turistice in Serbia


Extras din proiect

Introducere
Scurt istoric
In anul 1180 s-a infiintat primul regat sarb, iar sarbii au fost rasplatiti cu coroana regala de catre papa, in 1217. In 1389 regii sarbi au pierdut batalia de la Campia Mierlei si au intrat sub dominatia Imperiului Otoman pana la inceputul secolului al XIX-lea.Serbia a devenit un stat independent in 1878, dupa ce a avut loc Conferinta de la Berlin. In 1928 regele Alexandru I a redenumit statul "Regatul Iugoslaviei", lucru ce a institutionalizat dominatia sarba asupra sistemului politic al statului si asupra Iugoslaviei ce avea sa fie fondata in 1945, de catre croatul Josip Bronz Tito.
In 1992 Serbia si Muntenegru erau singurele state ce formau Republica Federala Iugoslava. Presedintele serbiei, Milosevic, a fost din 1997 si presedintele republicii iugoslave. In anul 2000, Vojislav Kostunica devine presedintele statului, iar din 2004 devine prim-ministru, presedintele Serbiei fiind Boris Tadic.
Geografie
Serbia are ca vecini in Vest pe Croatia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, in Nord pe Ungaria, in Est pe Romania si Bulgaria, iar in Sud pe Kosovo, Macedonia si Albania. Serbia este strabatuta de 3 mari fluvii, de marime egala, Dunarea, Sava si Morava. Acestea traverseaza zonele plate de campie din nordul Belgradului si dealurile din sud. Aceste zone au reprezentat, inca de mult, centrul agricol al tarii, datorita posibilitatii irigarii terenurilor.In nordul Vojvodinei,Campia Panonica a patruns pe teritoriul Serbiei.Aceasta este dominata de lantul muntos Fruska. In sudul Belgradului se intind dealurile 
acoperite de paduri dese si munti care se continua cu Alpii Dinarici si Muntii Balcani. Dunarea a dat nastere unui fenomen natural neobisnuit, prin luncile pe care le scalda, si anume "Sahara Europeana". Pe circa 30 000 de ha, solul este nisipos si formeaza un peisaj desertic, cu dune de pana la 200 m.
Populatia 
Numar de locuitori: 7,5 milioane
Densitate: 97 locuitori / km²
Distributie: 52% urban / 48% rural
Rata anuala de crestere: 0.4%
Speranta de viata: Femei 75 ani / Barbati 70 ani
Religie: ortodoxa, catolica
Limbi vorbite: sarba (limba oficiala) si maghiara
Rata a analfabetismului: 2%
Istoria zbuciumata a Peninsulei Balcanice si-a lasat amprenta si asupra populatiei si religiilor din Serbia. Locuitorii din drupul slavilor de sud, veniti probabil din vestul Ucrainei, se stabilesc in Peninsula Balcanica inca din secolul al VII-lea. Doua secole mai tarziu au fost convertiti la crestinism de adeptii apostolilor slavoni Chiril si Metodiu, fiind sub conducerea patriarhului grec de la Ohrid ( Macedonia ).Sub anii de stapanire otomana, clasa superioara a trecut la islamism, in timp ce oamenii de rand s-au refugiat in Biserica Ortodoxa. In prezent, din cei circa 7,5 milioane de locuitori, mai bine de 83 % sunt sarbi.
Potential turistic
Dezvoltarea si promovarea turismului presupune existenta unui potential turistic care prin atractivitatea sa are menirea sa incite si sa asigure integrarea unei zone, regiuni cu vocatie turistica in circuitele turistice interne si internationale si care sa permita accesul turistilor prin amenajarile corespunzătoare. In literatura de specialitate notiunea de potential turistic este redata si prin expresiile de „fond turistic” si „patrimoniu turistic” (însensul de „Bun, moştenire comuna a unei colectivitati, a unui grup uman”),insa potentialul turistic are un sens mai larg, el incluzand şi dotarile tehnico-edilitare, serviciile turistice şi structura tehnică generala.
Strategia de dezvoltare turistica a Serbiei tine cont de necesitatea valorificarii resurselor, calitatea mediului inconjurator, lipsa poluarii, cadrul natural al tarii oferit de campii si zona montana, atitudinea si indeletnicirile traditionale ale localnicilor etc. Potentialul turistic al zonei, caracterizat prin diversitate, cat si prin existenta unor obiective turistice de importanta nationala si internationala, precum si prin caracterul unic al unora dintre ele, dau specificitate si autenticitate acesteia.
Unitatile turistice din zona ofera servicii de cazare, de alimentatie si de agrement, precum si servicii suplimentare, precum: informare turistica, de intermediere (rezervari, inchirieri), cu caracter special (expozitii, targuri, congrese), cultural-artistice, sportive etc.
Prestatarii de servicii turistice din zona, raspunzand exigentelor tot mai inalte ale consumatorilor, incep sa dezvolte produse integrate de turism care sa satisfaca o paleta tot mai ampla de consumatori.
2.1 Potential turistic natural
Cei care cauta sa isi dedice vacanta explorarilor pe picior, vor gasi ca Serbia este o destinatie extreme de primitoare si interesanta. Tara cuprinde un numar mare de parcuri nationale, statiuni balneare si orasele montane, unde se practica schiatul la cel mai inalt nivel. Ascunse in peisajele verzi ale frumoasei Serbia, vizitatorii vor descoperi in sejurul lor pe aceste controversate taramuri, pajisti intinse, paduri impenetrabile, stralucitoare pesteri calcaroase, linistite manastiri, lacuri montane, izvoare jucause si campuri cu ierburi salbatice. Toate acestea fac parte dintr-un sejur pitoresc si plin de aventura, pe care il asigura o vacanta in Serbia. Ceea ce nu trebuie ratat cu nici un pret este un sejur prin magnificul Parc National Djerdab, ce se intinde pe malul drept al Dunarii, intre Golubackigrad si Sip Dam. Stramtoarea Djerdab ofera unul dintre cele mai spectaculoase peisaje natural din Europa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Potentialul Turistic si Destinatii Turistice in Serbia.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!