Promovarea turismului rural în Județul Buzău

Extras din proiect

Capitolul 1. 
1.1 Caracteristici generale
Turismul rural este forma turistica preponderenta a regiunii Buzau/ Dealu Mare. Destinatiile turistice se rotesc in jurul comunelor, satelor, micilor catune sau locatiilor indepartate de civilizatie. Municipiul Buzau in sine nu este o destinatie turistica cunoscuta, atractiile turistice fiind rare sau necunoscute. Orasele mari din apropierea municipiului Buzau sunt Ploiesti (cca. 50 km), Bucuresti (cca. 100 km), Ramnicu Sarat (cca. 50 km), si Brasov (cca. 150 km). Judetul Buzau este situat in sud-estul Romaniei, intre 44 44′ si 45 49′ latitudine nordica si intre 26 04′ si 27 26′ longitudine estica. Judetul se intinde pe aproape tot bazinul hidrografic al raului Buzau care izvoraste din curbura Carpatilor. Dispunerea armonioasa a celor trei forme de relief caracterizeaza judetul Buzau: la nord se gasesc Muntii Buzau, parte din Carpatilor de Curbura; la sud se gaseste campia, apartinand Campiei Romane, iar la mijloc, o regiune de dealuri acoperite cu livezi.
Suprafata judetului este de 6.103 kmp. Populatia Judetului numara 520.000 locuitori. Orasul Buzau este resedinta administrativa a judetului si se afla pe malul raului Buzau. Subsolul este bogat in depozite de sare, gaze naturale , carbune, ape minerale, chihlimbar, etc.
Regiunea Muntii Buzaului/ Dealu Mare are un potential turistic enorm dar dezvoltarea turistica a acestei zone este inca la inceputuri. Datorita infrastructurii de nivel scazut sau mediu, regiunea este inca un “Rai Secret” ce ofera frumuseti naturale si salbatice amestecate cu traditii si atractii rurale ale subcarpatilor/carpatilor Romaniei. Atractiile turistice principale din Muntii Buzaului si Dealu Mare sunt:
-Turism de recreere si Spa
-Turism de aventura si sport
-Turism rural si ecologic
-Turism oenologic 
In ceea ce priveste cazarea si gastronomia, infrastructura nu este complet dezvoltata. Unele regiuni turistice din zona dispun de o oferta destul de mare de pensiuni si hoteluri, in alte regiuni structura de cazare lipseste cu desavarsire. Turismul rural este preponderent oferind cazare la pensiuni agroturistice. Hoteluri internationale nu exista, cu exceptia orasului Buzau. Restaurantele sunt destul de rare in toata regiunea. In schimb, un numar destul de mare de pensiuni ofera cazare si masa, produsele locale fiind privilegiate.
Dotata cu diverse si spectaculoase forme de relief, armonios imbinate pe intreg teritoriu, bucurandu-se de o clima favorabila practicarii turismului in tot cursul anului, inzestrata cu o flora si o fauna bogata, cu numeroase monumente istorice, de arta si de arhitectura, Romania poate satisface prin turismul montan, balnear, de litoral, cultural etc., preferintelor divrselor segmente ale cercetarii turistice interne si interntionale . .
Romania ste inzestrata cu variate resurse turistice naturale si antropice, care-i confera o mare disponibilitate pentru turism.In atractiile naturale si istorice se adauga multe din realizarile economice, sociale, edilitare moderne si contemporane de mare interes pentru orice vizitator, iar traditionala ospitalitate a poporului roman este de mult recunoscuta .
Dupa 1998, turismul romanesc s-a inscris in orbita reformei economice, de tranzitie spre economia de piata, concretizata in privatizarea intreprinderilor si unitatilor de turism, descentralizarea si autonomizarea acestora, devenite societati comerciale cu capital de stat, privat sau mixt.
Principalele obiective de interes turistic din judeţul Buzău sunt:
• Peisajele din zona carpatică şi subcarpatică (valea superioară a Buzăului, marcată de un defileu de mare atractivitate, însoţită de o şosea modernizată ce asigură prin pasul Buzău, legatura dintre Transilvania şi Muntenia);
• Masivele Siriu, Penteleu, Podul Calului etc., cu numeroase trasee marcate, cu zone de interes cinegetic ; ;
• Vulcanii noroioşi din arealul localităţii : Pâclele Mari, Pâclele Mici, Beciu- fenomen rar întâlnit - declaraţii, monumente ale naturii;
• Focurile nestinse de la Lopătari, de pe teritoriul satului Terca, unde gazele naturale ies la suprafaţă prin crăpăturile scoarţei terestre, arzând permanent şi imprimând terenului un aspect pârjoliu; ;
• Rezervaţia geologică de la Bădila, cu stânci din calcar, denumite « sarea lui Buzău » declarate monumente ale naturii; ;
• Rezervaţia forestieră Milea-Viforată, cu molizi seculari ;
Monumentele şi locurile istorice (Mănăstirea Ciolanu, Barbu, Cetăţuia, Carnu, Găvanu, Nifon, Răteşti, complexul arheologic de la Sărata-Monteoru, urmele castrului român de la Pietroasele şi locul unde s-a descoperit Cloşca cu puii de aur).


Fisiere în arhivă (1):

  • Promovarea Turismului Rural in Judetul Buzau.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!