Protecția Consumatorului de Brânzeturi

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Aspecte conceptuale privind industria brânzeturilor
1.1. Definirea conceptului de brânzeturi
1.2. Istoria industriei brânzeturilor
1.3. Clasificarea tipurilor de brânzeturi
1.4. Metode de obținere a brânzeturilor
Capitolul 2: Prezentarea industriei brânzeturilor
2.1.Piața industriei brânzeturilor
2.2.Producătorii și distribuitorii naționali și internaționali de brânzeturi
2.3.Date statistice privind industria brânzeturilor
Capitolul 3: Cadrul juridic existent în industria brânzeturilor
3.1.Legi în vigoare în România
Capitolul 4: Rolul protecției consumatorilor în industria brânzeturilor
4.1.Prezentarea caracteristicelor de calitate în industria brânzeturilor
4.2.Metode de falsificarea a brânzeturilor
Capitolul 5: Efectele consumului de brânzeturi și compoziția brânzeturilor
Capitolul 6: Studiu de caz: Hohlland
6.1.Prezentarea firmei
6.2.Analiza SWOT
6.3.Strategii de calitate, de marketing, de îmbunătățire
Concluzii și propuneri
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
„O brânză poate dezamăgi. Poate fi plictisitoare, simplă sau prea sofisticată. Cu toate acestea rămâne brânză- saltul laptelui spre imortalitate”, Cliffon Fadiman – scriitor american.
Brânza este unul dintre elementele cele mai comune, întâlnită în toate colțurile lumii, iar în ultimii ani în variante din ce în ce mai diferite și chiar mai ciudate. Cuvântul latinesc „caseus” este cel de la care derivă cuvântul „cazeină”, care definește o substanță proteică aflată în lapte și care, prin coagulare, formează baza pentru brânză.
Brânza este unul dintre cele mai complexe alimente preparat din lapte. Fie că vorbim de brânzaturile din lapte de vacă, sau de la alte mamifere( oaie, bivoliță, capră sau chiar ren și cămilă), brânzeturile sunt o sursă fantastică de calciu și grăsimi pentru organism. Brânzeturile sunt alimente care au o valoare nutrițională mare datorită conținutului în proteină, lipde, săruri minerale și vitamine, nutrienți de o foarte bună calitate și cu o ridicată biodisponibilitate.
Pentru toate tipurile de brânzeturi există o serie de trăsături nutriționale comune care trebuie luate în considerare în contextul general al unei diete și este necesar să menționăm brânza ca fiind un aliment nutritiv și multilateral care poate juca un rol important într-o alimentație corectă echilibrată.
Brânza este un produs foarte variat și foarte rafinat răspândit în toată lumea. Ea poate avea un gust foarte plăcut, untos, bogat, cremos, înțepător, picant, sărat sau light etc. Brânzeturile sunt produsele care se bucură de o largă popularitate datorită imaginii lor pozitive și sănătoase, apreciate de consumatori ca având efecte benefice asupra sănătății. Există peste 650 de tipuri de brânzeturi în toată lumea, din care cele mai multe sunt cele din lapte de vacă .
Capitolul 1. Aspecte conceptuale privind industria brânzeturilor
1.1. Definirea conceptului de brânzeturi
Brânza este un produs alimentar lactat, solid sau semilichid obținut după rețete adecvate, prin scurgere după coagularea laptelui. Din punct de vedere tehnologic, brânza este cazeina mai mult sau mai puțin debarasată de alți constituenți ai laptelui și mai mult sau mai puțin procesată. Datorită conținutului ridicat de substanțe proteice și grăsimi într-o formă ușor asimilabilă, brânzeturile au o valoare nutritivă ridicată, constituind un aliment important în hrana omului de toate vârstele .
1.2. Istoria industriei brânzeturilor
Istoria brânzei se întinde cu mulți ani în urmă, până la 8000 I.Hr. Cercetătorii datează începuturile consumului de brânza chiar în perioada în care caprele au fost domesticite. Se crede că brânza a fost pentru prima dată preparată în Orientul Mijlociu sau de către triburile nomade din Asia Centrală. De la vechii egipteni avem primele dovezi arheologice cu privire la prepararea brânzei. Vasele descoperite în care se crede că se preparau lactatele datează din 2000 I.Hr. Temperaturile înalte din Egiptul Antic și climatul arid ne fac să credem că egiptenii conservau brânza folosind foarte multă sare. Brânzeturile din Europa nu necesitau aceeași cantitate de sare din cauza climatului mai blând și temperaturilor mai scăzute. Benefiicind de avantajul condițiilor climatice, țările europene au început să rafineze brânza și să o înnobileze cu bacterii și mucegaiuri care dau o aromă aparte. Romanii și vechii greci au fost primii care au transformat prepararea brânzei într-o artă. Unele case romane aveau o bucătărie specială dedicată exclusiv brânzeturilor. După ce au ajuns să stăpânească la perfecție tehnicile de afumare și înmiresmare a brânzei, romanii au răspândit aceste cunoștințe în întreg imperiul. După căderea Imperiului Roman, călugării au preluat sarcina fabricării brânzeturilor, inventând câteva dintre varietățile pe care le cunoaștem și astăzi. Marea Britanie are în prezent aproximativ 700 de tipuri de brânză locală, Italia și Franța au circa 400 de astfel de varietăți locale. Diferența o fac felurile de lapte, de bacterii sau acizi folosiți la coagulare, metodele de depozitare și păstrare și tipurile de arome și mucegaiuri adăugate în brânză .
• STUDIU. Vechimea brânzei în istoria omenirii
Cercetătorii au descoperit recent mai multe fragmente ale unor vase de ceramică folosite în trecut pentru prepararea brânzei, demonstrând astfel că tradiţia acestui aliment este mult mai veche decât se credea până acum, informează Science Recorder. Potrivit specialiştilor, recipientele respective au o vechime de peste 7.000 de ani şi, datorită formelor pe care le au, este foarte probabil să fi fost utilizate pentru separarea zerului de brânză. Bucăţile din ceramică au fost găsite de-a lungul unui râu din Polonia, iar cercetătorii sunt de părere că informaţiile pe care le vor obţine în urma analizării lor vor avea o importanţă deosebită pentru viitoarele studii referitoare la dezvoltarea produselor lactate în lumea antică. Astfel, arheologul Peter Bogucki de la Universitatea Princeton a arătat că preparatele din lapte au avut un rol extrem de important în Neolitic, fiind unul dintre alimentele principale din care oamenii îşi luau nutrienţi importanţi. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol, conduşi de profesorul Richard P. Evershed, au analizat bucăţile găsite, identificând urme de lapte şi grăsimi. Tot ei au studiat obiecte similare găsite de arheologi în Turcia, vechi de 8.000 de ani, care ar fi fost întrebuinţate pentru prepararea untului, iaurtului sau altor produse din lapte .


Fisiere în arhivă (1):

  • Protectia Consumatorului de Branzeturi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!