Resurse Agroturistice - Cartisoara Sibiu

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Prezentare Generala
1.1 Numele si pozitia geografica
1.2 Istoria localitatii
1.3 Clima 
1.4 Personalitati
1.5 Monumente istorice
1.6 Economie
2. Etnografie si Folclor in Cartisoara
2.1 Muzeul etnografic Badea Cartan - Cartisoara
2.2 REZERVATIA NATURALA BALEA 
3. CAZARE SI AGREMENT 
3.1 AGREMENTUL SI SPORTURILE DE VARA
3.2 REGIMUL ZAPEZILOR SI POSIBILITATEA PRACTICARII SPORTURILOR DE IARNA 
4. Analiza SWOT a destinatiei turistice Cartisoara
5. BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Cartisoara
1. Prezentare Generala
Coordonate: Coordonate: 45?43?26?N 24?34?45?E45?43?26?N 24?34?45?E
Judet Sibiu
Comuna Cartisoara
Atestare 1123
Suprafata 85,7 km2
Populatie (2002)
Total 1.157 locuitori
Densitate 13.5 loc./km2 
Fus orar EET (UTC+2)
Ora de vara (DST) EEST (UTC+3)
Cod postal 557075
Prefix telefonic +40 x59 
Cartisoara (in germana Oberkerz, in trad. "Carta de Sus", in maghiara Kercisora, alternativ, Oprakercisora) este un sat in judetul Sibiu, Transilvania, Romania. Este resedinta comunei Cartisoara.
1.1 Numele si pozitia geografica
Satul Cartisoara, cunoscut si sub numele de Carta Romana, a fost populat din evul mediu timpuriu si pana in prezent predominant de romani. Originea toponimului nu este stabilita cu exactitate. In general se presupune ca numele asezarii ar fi de origine slava, el fiind derivat din etimonul vechi slav "kurco" (loc defrisat, curatura), fie din sinonimul sau slavon "krc" sau "krci". Numele asezarii romanesti, adaptat semantic unor necesitati de ordin cultic, ar fi fost preluat de manastirea Carta. In cealalta opinie originea numelui este explicata etimologic din germanul Kerz(e) (in trad. "lumanare", "candela"), denumire insusita de numele latin al conventului manastirii Carta, anume "Santa Maria de Candelis".
Localitatea Cartisoara este situata in vecinatatea Muntilor Fagarasului, pe malul paraului Cartisoara, la sud de soseaua nationala Sibiu-Brasov. Satul se afla pe itinerariul soselei care traverseaza Muntii Fagarasului.
1.2 Istoria localitatii
Localitatea Carta Romaneasca apare atestata, sub aceasta denumire, in documentele emise de cancelaria regala maghiara in anii 1322 (Kerch Olacorum), 1329 (Kerch Olacorum) si 1411 (Kercz Olachorum; Kercz Olochorum).
Existenta asezarii romanesti a fost confirmata documentar, mai intai, in anul 1252 in forma "Kyrch". In anul 1322 asezarea apare atestata cu un nume dublu, compus dintr-un toponim si etnonimul atribuit romanilor in limba maghiara ("Olah"). Explicatia acestei modificari onomastice trebuie pusa in relatie cu formarea, intre anii 1252 si 1322, a localitatii Carta sau Carta Saseasca, fondata de manastirea Carta si populata cu oaspeti germani, precum si cu intentia de a disocia aceste asezari omonime.
Data intemeierii acestui sat romanesc medieval timpuriu nu este cunoscuta. Prima atestare documentara, implicita, a asezarii dateaza din anul 1223. Documentul emis in acest an de regele maghiar Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235) se refera la evenimente petrecute intre anii 1205-1206, respectiv la retragerea teritoriului satului de sub autoritatea juridica a locuitori sai romani (terra exempta de Blaccis), urmata de donarea sa capitlului manastirii cisterciene Carta. Aceasta relatare reprezinta prima mentiune scrisa, provenita din cancelaria regala maghiara, a unor realitati istorice din cuprinsul Tarii Fagarasului si, concomitent, cea mai timpurie evocare a romanilor de la sudul Oltului de Mijloc.


Fisiere in arhiva (2):

  • Cartisoara Sibiu.ppt
  • Cartisoara-sibiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!