Rezervatia Naturala Delta Dunarii

Extras din proiect Cum descarc?

Rezervatia Naturala Delta Dunarii este situata in Sud-Estul Romaniei si este o campie aluvionara in plina evolutie creata de Fluviul Dunarea la gura sa de varsare in Marea Neagra. Suprafata totala a acesteia este de 5.640 kmp din care 4.470 se afla pe teritoriul Romaniei (79.2%), restul apartinand Ucrainei. 
Autorii clasici si moderni privesc Delta Dunarii ca o unitate aparte formata in aceiasi perioada cu depresiunea Marii Negre la sfarsitul tertiarului si inceputul cuaternarului, unitate ce se incadreaza in partea cea mai nordica a Podisului Dobrogei de Nord, la limita cu depresiunea dobrogeana.
Petre Cotet rezlizeaza in luccrarile sale o sinteza a studiilor anteriaore din care evidentiaza pentru Delta Dunarii 4 faze de evolutie si anume:
Faza de golf a Marii Negre - sistem complex de golfuri, capuri si insule rezultat in umra actiunii combinate fluvio-marine desfasurata de-a lungul Pleistocenului. In aceasta perioada au luat nastere insulele corespunzatoare grindurilor Letea si Caraorman de astazi.
Faza lagunara de la inceputul Holocenului (acum 10.000 de ani)- corespunde unor ridicari ale nivelului marin ce debuteaza cu formarea cordonului litoral alipit insulelor Caraorman si Letea.
Faza fluvio-lacustra - in aceasta perioada, in spatele cordonului initial, s-au format treptat bratele si marile linii ale deltei (Sf.Gheorghe I: 9000-7200 B.P, Sulina: 7200-2000B.P, Sf.Ghoerghe II si Chilia: 2000 B.P - prezent ).
Faza fluvio-marina - perioada de foramre a deltelor secundare, cele sub forma triunghiulara de la gurile Sf.Gheorghe si Sulina si cea digitata de la gura Chiliei.
Din punct de vedere geomorfologic Delta Dunarii este o campie terminala in formare (V.Mihailescu) cu un microrelief complex si variat asupra caruia au actionat mai multi factori: miscarile epirogenetice, eustatice, marea, fluviul, vanturile, vegetatia si activitatile antropice care au impartit-o in 2 mari sectoare: Delta fluviala si Delta maritima.
Principalele forme de relief sunt:
Martori din uscatul predeltaic (campuri de loess) CAMPUL CHILIA - (6.100 ha, 6.5 m inaltime maxima) CAMPUL STIPOC - (2.900 ha, 2.90-3.14 m inaltime maxima) 
Grindurile - potentialul de habitat al regiunii.
GRINDURILE FLUVIATILE -latimi variabile intre 60-200 m si altitudini intre 0.5-5.0 m.
GRINDURILE FLUVIO-MARITIME - in estul deltei:
simple (cordoane litorale sau perisipuri) 
asociate (campuri fluvio-maritime): Letea(10.500 ha) - caracterizat prin prezenta dunelor de nisip pe care s-a dezvoltat o padure formata din vegetatie mediteraneana, pe langa acesta mai sunt campurile fluvio-maritime Caraorman si Saraturile. 
Japsele - sunt suprafete plane de relief si sectiuni transversale concave acoperite temporar cu apa in perioadele de seceta acestea putand ajunge pana la secare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezervatia Naturala Delta Dunarii.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!